A magyar külügyminiszter úgy látja, még nem érkezett az Európai Bizottságtól olyan ajánlat, amiből kiderülne, hogyan kompenzálnák Magyarországot, ha életbe léptetik az orosz kőolaj elleni embargót.

A magyar kormány továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy az ukrajnai háború árát ne a magyar emberekkel fizettessék meg – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó szerint az Európai Bizottságnak az orosz olajembargó esetén garantálnia kell, hogy "az nem okoz kárt a magyar embereknek"

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter hangsúlyozta, a háború kitörése semmilyen módon nem a magyar emberek hibája, tehát amennyiben az Európai Bizottság olajembargóról szóló javaslatot szeretne elfogadni, akkor pénzügyileg és fizikailag is garantálnia kell, hogy az nem okoz kárt a magyar embereknek, nem sérül Magyarország energiaellátásának biztonsága.

A tárcavezető aláhúzta, amennyiben most elfogadnának egy olajembargóról szóló javaslatot, akkor lehetetlen lenne beszerezni a Magyarország működéséhez szükséges kőolajat.

Jelenleg az Európai Bizottságon múlik, hogy lesz-e bármifajta megállapodás – emelte ki Szijjártó Péter, hozzátéve, a magyar kormány álláspontja világos, ugyanakkor még nem érkezett olyan javaslat Brüsszelből, amely kompenzálni tudná azt a várhatóan 55-60 százalékos magyarországi üzemanyag-drágulást, amelyet egy olajembargó bevezetése jelentene.

Szijjártó Péter közölte, egy olajembargó Magyarországra gyakorolt hatásai könnyen kiszámolhatók, a kormány pedig csak akkor hajlandó beleegyezni egy ilyen javaslatba, ha az Európai Bizottság megoldást ad az általuk okozott problémákra.

Az első ilyen, hogy a magyarországi kőolaj-finomítót technológiailag teljesen át kellene alakítani 500-550 millió euróból, másrészt további 200 millió eurós költséggel növelni kellene a Horvátországból érkező kőolajvezeték kapacitását – mondta a miniszter.

Kiemelte, amennyiben nem Oroszországból származó kőolajat vásárolna Magyarország, akkor 55-60 százalékkal emelkednének a magyarországi üzemanyagárak, ennek kiküszöbölésére pedig olyan mértékben kellene modernizálni a magyar energiarendszert, amely 15-18 milliárd euróba kerülne és szakértők szerint 5 év alatt lenne kivitelezhető.

Szijjártó Péter felidézte azt is, az Európai Unió tagjai pár hónapja Párizsban úgy állapodtak meg az egyoldalú oroszországi energiafüggés feloldásáról, hogy ezen folyamat közben figyelembe veszik minden tagország speciális helyzetét.

A tárcavezető emlékeztetett, a magyar kőolajellátás 65 százaléka származik Oroszországból, egy olajembargó ezért "egy magyar gazdaságra ledobott atombombaként éreztetné a hatását".

Szijjártó Péter elmondta, a következő időszakban biztosan lesznek komoly kihívások a globális energiaellátásban, a magyar külpolitikának ezért az egyik legfontosabb feladata lesz a magyar energiaellátás biztonságának garantálása.

Forrás: mti.hu

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Nah tetvedék... 1; megtiltottátok a szélkerekek telepìtését, 2; a napelem rendszer nulla...3; ti az orosz gázból hatalmas pénzt szakítotok le...ezért vétoztok nagyon.. És akkor még te ugatsz kakadu??!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
Aki háborúzni akar az húzzon a francba ukrajnába és ne a más zsebébe kotorásszon.
Clavigo
Pótyike..." a magyar embereknek való károkozás ". ,,az a ti privilégiumotok.. Nincs konkurens.. Szopjátok horpadtra Putyin apátokat...
Béla333
Ez a "nem okoz kárt" szöveg magyarra fordítva azt jelenti, hogy a maffia továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy lophasson, ugyanúgy, ahogy eddig...
Gazella
Nah tetvedék... 1; megtiltottátok a szélkerekek telepìtését, 2; a napelem rendszer nulla...3; ti az orosz gázból hatalmas pénzt szakítotok le...ezért vétoztok nagyon.. És akkor még te ugatsz kakadu??!!!
ómió
Pedig az efftársak mit meg nem adnának egy kiadós népzsebiért!!!
Nessy
Ne okozzon kárt a MOL-nak, és a kormánynak! A "magyar emberek" csak hivatkozási alap, aminek a fele sem igaz!
Németh István
Ilyen kitételekbe nem szabad belemennünk! Ezt el kell utasítani! Az eu sorozatosan átvágott nem csak minket, hanem sok nemzetet, a lapvetően tagadja a nemzetiségi politikát, ebből következik hogy diktatórikus hatalmat akar megvalósítani a nemzetek felett, az elszegényítés és ellehetetlenítés eszközével kíván élni! Bizonyíték erre a népünk folyamatos hátrányos másod, harmadrangú tagként való kezelése a belépésünk óta!
@Clavigo: @Béla333: @Gazella: benneteket meg vitriollal kéne kezelni! És amikor már látszik a kezelés, akkor kénsavval kontrázni! A szélkerekek, a napelemes rendszerek telepítésének adott ok-okozatát a fogyasztóktól, megrendelőktől a beruházóktól és azok zsebeitől kell megtudnotok, megkérdeznetek! sajnos!
Clavigo
@Németh István: Szélcsendes időben felesleges a szélgenerátor,,,éjszaka nem süt a nap,,a napelemek is feleslegesek... ( by Ló Szájmon,,fitymaszos energetikai zseni ) Hogy maradtál te ilyen kib@szottul elmaradott hülye? Gondolom a száddal nézed- olvasod a fitymasz- propagandát ,te kretén...Te még homo erectusnak is kezdetleges lennél,,idióta
kereső
Még mindig csak a pofázás- és a "magyar emberek érdekei" mögé bújva szabotálják az orosz energia függőség csökkentésére/felszámolására teendőket, putyin scheggét nyalva. Hazaárulók.
Eladott Ország
„Bólogat Moszva s nagyot gratulál . Jól fekszik Viktor a cár apunál. Háború nincs és a gáz nem apad. Brüsszel és NATO húzd le magad. Április 4-től újra fidesz lesz. Agymos a tv birka a nép. Hej pedagógus most mihez kezdesz? Mire tanítsad az ő gyerekét. Nincs harag bár nem lesz EU pénz sem. Mit fog a Lörinc lopni sunyin? Holdról is látszik modja ez szerényen. Felszabadulva a törpe Putyin.”
www.facebook.com/watch/?v=962705117715729&extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&ref=sharing
kereső
És, ti mi a lófa@xt kivántok tenni a "magyar emberek" érdekében? Ja, hogy semmit- mert akkor oda az "olcsó" gáz illúziója, meg a hazug rezsicsökkentésetek. Szó szerint rosszul járnál ugye druzsba petrus, mert havonta 300 ezerrel többe kerülne a kastélyod fenntartása.Hazug dög.
Giovanni Alba
Szeretnék látni egy megalapozott, hatástanulmányokkal alátámasztott tervet arra az esetre, ha valami előre nem látható esemény (vis maior) miatt a kőolajellátás ellehetetlenül. Mert ugye készültek ilyen tervek? A felelős és előrelátó kormány mindenre felkészült. Egy nagyobb boltnak kell legyen tűzvédelmi, riasztási és menekülési terve, ugye az ország energiaallátása nem csak a jó szerencsére van bízva?
(minek erre a hajóra mentőcsónak, ez még sosem süllyedt el)
kereső
@Giovanni Alba: Lehet, hogy jobban járnánk , ha a jó szerencsére lenne bizva, mint druzsba petrusra.
Giovanni Alba
@KisTehen: ma, 10:56
Ha meglátod a villanást, egyrészt jól megnézed, mert ilyet többé úgysem látsz, másrészt magad köré tekersz egy lepedőt, és laposkúszásban elindulsz a temető felé.
Van még egy lehetőség, az atomháborúval fenyegetőző eszementet valahogy meg kell fékezni.
Eladott Ország
@Bástya Béla Elvtárs: ma, 10:40 ☻ Orbán: "Nem adnak több Uniós pénzt? És akkor mi van! Majd nemzetbiztonsági érdekből befagyasztom a bankszámláitokat! Őszintén remélem, hogy mindenki aki a fideszre húzta az x-et az ilyen boldog lesz akkor is amikor jönnek a megszorítások, elszállnak az energia, üzemanyag és élelmiszer árak, az infláció, aztán amikor kirakják a szűrünk az EUból, és ne is reméljétek, hogy majd Putyin megment, Putyinnak Magyarország és Orbán addig kell ameddig EU és NATO tagok vagyunk mert így van egy kémközpontja, de ha kirugnak minket ezekből a szervezetekből, akkor már Putyinnak se fogunk kelleni. Az elmúlt évtized szabadrablása kiürítette az államkasszát, a jogállamiság eltörlése elzárta az EU-s pénzcsapok nagyrészét, a mostani választás eredménye pedig a maradékot. Ezen felül Viktornak nemhogy az EU-ban, de már a V4-ben sincs szövetségese, szóval, összegezve ez a választás az ország összeomlásának első lépése." Boldog államcsődöt mindenkinek!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278447323_2064505707087486_3045824349706268736_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=GTYrCedEJ-0AX_51tJG&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8piiNHuyAJl1qzxtgFFoAJnXTKhIauIj9Ir4q9QJn9Wg&oe=62861B79
A töbség választott országcsőd. A kétharmad és a valóság. A Fidesz - KDNP kormány „ nyerte” a választást, most megtudják a szavazatuk igazi mivoltát az emberek. Nincs aki finanszíroza Orbán Viktor hatalmát, nincs EU -s pénz és hitel sincs. Mi a gond? Még a csúcson van a kis felfújódott Putyinpincsi, nem?! Most tessék nagyon örülni, amíg nem jön az a rész, hogy a csúti messiás elsüllyed a saját szarában.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278472763_2064195267118530_1462608825243996301_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=ojL-XjGk0EQAX_7FqjR&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT-dBOgd7Uekxwi8ZkCPLHd7OVXtW2ZiZVFhgYVcrqsz4g&oe=628693C8
Németh István
@Giovanni Alba: egy kisebb boltnak is > ezt egy biztonságtechnikai jogi szakokleveles mérnöktől fogadd el!@Giovanni Alba: gondolom az moslék usa-nato-soros eu. szemetekre gondoltál!
DE hagyjuk meg a dicsőséget ahelyzetfelismerése okán az @Eladott Ország:-nak ; Főnök visszategyem az EU-s zászlót az előszobába? – Ne kapkodj Petike egyenlőre kivárunk. Stratégiai nyugalom. CSAK EGYET nem tehetünk > lemondani a vezetékes szállításról és az un. atomreaktori kellékek intenzív szállításáról! Igaz ez a franciáknak nem tetszik, de ez a biztosabb!
Eladott Ország
@Németh István: ma, 11:12☺ Írod: "atomreaktori kellékek intenzív szállításáról! " Ne feledd Csernobilt sem!
"A Fennovoima finn-orosz konzorciumban részt vevő finn tulajdonosok felmondták hétfőn az atomerőmű-építésről szóló szerződést a Roszatom orosz állami atomenergetikai céggel - jelentette hétfőn a Reuters hírügynökség."
Németh István
Mindent sajnos a nemzetek polgárai fizetnek!!! Hallottál már arról, hogy a kormánytagok vagyonát elvették mert tartoztak, vagy adósságba keverték a saját hazájukat!? ugye nem! Még a csaucseszku köre sem fizetett az országnak okozott károkért!
Németh István
Mindent sajnos a nemzetek polgárai fizetnek!!! Hallottál már arról, hogy a kormánytagok vagyonát elvették mert tartoztak, vagy adósságba keverték a saját hazájukat!? ugye nem! Még a csaucseszku köre sem fizetett az országnak okozott károkért!
Németh István
@Maccska: sajnos nem tájékozódtál eléggé! De azért hidd el ; ... "élő vagyok.Engem biztos hogy nem szartak le."...nem csak téged, de mindenkit leszarnak adott esetben! E mán csak így működik!
Eladott Ország
@Németh István: ma, 11:28 ☻"Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) végzi a dolgát, 1993-as alapítása óta 2019-ig 17 hitelintézet betéteseit kártalanította, összesen 267 milliárd forint összegben" Nem kell aggódni, meg fogják menteni a magyar betétesek pénzéből az orosz ügynökök betéteit, ez a legkevesebb. Az eszközöket pedig jutányos áron átveszi az MKB, ami ezt követően Nerbank néven folytatja a tevékenységét." És lehet tovább nyalni Putyin seggét, te elmebeteg barom! "Azt a Portfolio teszi hozzá: a sajtótájékoztatón nem derült ki, mekkora betétállományt kell kártalanítania az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA). 2020 végén 356 milliárd forintos betétállománnyal rendelkezett a Sberbank Magyarországon." Mert nem mi fizetjük meg a háború árát?! Lóf@szt!
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 11:41 ☻ Köszönjük fidesz!!! Másodikak lettünk, mert a magyaroknál csak a bolgárok szegényebbek. Nem hagyjuk! Üzenjük Brüszelnek elsők leszünk!!! Ide süllyedt Magyarország 12 év alatt, mióta a kolostordisznó, a dagadt, debil, despota, parazita, román cigány ( többgenerációs migráns) uralkodik a nyakunkon!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272450239_2003077169897007_2392497714658168909_n.jpg?_nc_cat=103&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=KNTQxvHLTvUAX-LWJFv&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8nhaWIVxRvPiybnpe4nk4ibV1H_HPafFUZUcSopXfA3A&oe=62855DF7
Csizmás Kond
@Horizont: ..hócipőd sincs, és ha akarsz akkor fizess te de ne várd mástól, hogy más is fizessen ha nem akar. ...nagyon bárgyú gondolkodás.
Csizmás Kond
@Horizont: ..neharagudj de nem tudom hány osztályt jártál ki...:) amúgy minden háborúval járó drágítást te én és mindenki fizet meg, sőt a zuniós fehérmadár direkt arra utazik, hogy lehetőleg mindent drágábban lehessen megvenni a zunióban...és te az ilyen libapolitikát pártolod...tényleg hány osztályod van...mert gondolom azért a nyolcat csak kijártad...:)
Giovanni Alba
@KisTehen: ma, 11:09
Ha lesz, akkor utána ők sem lesznek, így nem tudnak majd örülni annak, hogy igazuk lett.
Németh István
Nagy az egyetértés! Ezt már szeretem >szélerőmű nem kell kevés a szél, ha van szél akkor vihar van és az csak kárt tesz az erőműben, aztán különben sokba kerül! A napelemnek drága, a fenntartása a nagy vihar tönkreteszi, beárnyékolja az alatta lévő felületet ott penészedést okoz, de gombát nem lehet termelni vele, örökösen számolni kell az oda-vissza áramot, bonyolult, kevés a napsütés, szóval drága! Marad a vezetékes olaj, gáz! Na ez az amit nem tud az eu, az usa-soros, biztosítani! Tehát nincs embargó támogatás!
Gazella
@Bástya Béla Elvtárs: szarházi!! Mit érsz el az EU kilépéssel?? Téged is épp úgy még jobban megsarcol a kurvány mint bármelyik magyart!
magyar1
Petikének és a hasonló gazdagoknak persze, hogy nem okoz csak az átlag dolgozó rabszolgáknak.
Clavigo
@Németh István: Te kibaszottul hülye vagy.
Nessy
Egy követelőző, agresszív koldus kismiska külügyérünk és miniszterelnökünk állandó pénzköveteléséhez képest! Nem "gyűjtöttek" még eleget? Nincs még elég stadion, templom?
Németh István
@Gazella: @Clavigo: @magyar1: @Nessy: sajnos ti vagytok azok akik nem képesek gondolkozni!
Ez sok szempontból igaz!! Az egyik >> tudjátok egyáltalán mi köze az Eu.-nak az orosz föderációhoz? Tudjátok, hogy mi köze az ukrán-orosz föderatív köztársasághoz?? Aztán tudjátok mi köze az usa-nato-soros-nak az orosz -ukrán föderációhoz??? SEMMI >>> csupán agresszorként működnek az anyagi éhségeik okán! Illetéktelenül, illegálisan betették a mocskos lábukat idegen földre és elkezdtek szart keverni! Kirobbantottak egy polgárháborút és ezen akarnak nyerészkedni! ÉS ezért akarják szankciókkal a saját életfeltételeiket is kockáztatni a még nagyobb nyereség reményében! HÜLYÉK, BARMOK! HÁBORÚS BŰNÖSÖK!!! ebben nekünk nem szabad részt vennünk! Hajrá Putyin, hajrá Magyarország!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.