Kedden is 30 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet, ám nagyobb eséllyel alakulnak ki zivatarok az országban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn fátyol- és gomolyfelhőkre lehet számítani általában sok napsütéssel. A gomolyfelhők a nyugati megyékben magasabbra törhetnek, délutántól a Dunántúl nyugati felén alakulhatnak ki zivatarok, melyeket viharos széllökés (jellemzően 60-70 km/h), intenzív csapadék (helyenként akár >20 mm), és jégeső kísérhet. 

31 fok is lehet hétfőn, viszont a Dunántúl nyugati részére zivatarok érkezhetnek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A légmozgás általában gyenge vagy mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős vagy viharos lökések kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 31 fok között valószínű. Késő estére általában 14 és 21 fok közé hűl le a levegő.

A várható zivatarok miatt hétfőre a meteorológiai szolgálat Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Veszprém megyékre adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést.

Hétfő éjjel fokozatosan növekszik, vastagszik a felhőzet az előrejelzés szerint, illetve nyugat felől egyre több helyen – nagyobb számban a Dunántúlon – alakulnak ki záporok, zivatarok. Döntően gyenge lesz a légmozgás, de az éjszaka második felében a Dunántúlon az északnyugatira, északira forduló szelet élénk, néhol erős lökések kísérik. Zivatarok környezetében is megerősödhet a szél. Hajnalra általában 11 és 17 fok közé csökken a hőmérséklet, azonban az északi völgyekben pár fokkal hidegebb lehet az idő.

Kedden általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, emellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Határozottabban estétől csökken a felhőzet. Az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szél főleg a Dunántúlon nagy területen megerősödik. Délután 19, 29 fokot olvashatunk le a hőmérőkről, a tartósabban felhős, csapadékos északkeleti tájakon lehet a hűvösebb idő. Több helyen várható zápor, zivatar, emiatt keddre az ország összes megyéjére elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.