Farkas András, nyugdíjszakértő szerint a júliusit követően novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció. Ennek mértéke szeptemberben derülhet ki – írja a hrportal.hu.

Orbánék újabb nyugdíjemeléssel készülhetnek – de mennyi az annyi?
Fotó: Pixabay

A KSH idén is közzéteszi majd a nyugdíjas infláció azon adatát, amely az általános fogyasztóiár-index mellett meghatározza, hogy novemberben lesz-e és milyen mértékben újabb kiegészítő nyugdíjemelés a júliusi rendkívüli korrekció után. A lehetséges novemberi korrekciós emelés pontos százalékos mértékét a 2022. január-augusztus hónapokban mért tényadatok határozzák meg, az erről szóló gyorstájékoztató 2022. szeptember 10. körül jelenik majd meg

- írja a szakember.

A júliusi korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés 8,9 százalékosra nő, így a novemberi újabb korrekcióra akkor kerülhet sor, ha az év első nyolc hónapjában mért tényadatokból az éves infláció ennél magasabb mértékére lehet következtetni.

Az MNB akár 9,8 százalékos, az IMF 10,3 százalékos éves inflációra számít, amelyek alapján a novemberi korrekciós emelés mértéke 0,9-1,4 százalékos lehet, de ennél magasabbra is nőhet.

A hivatalos statisztika által mért infláció a nyugdíjasok személyes tapasztalata szerint persze mindig elmarad az általuk ténylegesen érzékelt árnövekedéstől, különösen az élelmiszerár-robbanás miatt, amelyet néhány alapvető élemiszer hatósági ára sem képes érdemben tompítani. A GKI legutóbbi felmérése szerint a vásárlók által érzékelt infláció (22%) több mint a duplája a Pénzügyminisztérium által jelzett éves inflációnak (8,9%).

Ha a január-augusztus időszakban ténylegesen mért inflációra alapozott várható éves infláció egy százaléknál kisebb mértékben haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9%-nál kisebb lenne), akkor egyösszegű kompenzációra, abban az esetben viszont, ha a várható infláció több, mint egy százalékkal haladná meg a 8,9 százalékot (vagyis 9,9%-nál nagyobb lenne), akkor visszamenőleges nyugdíjemelésre kerülne sor – írja Farkas András.

A korrekciót akkor is végre kell hajtani novemberben, ha az általános fogyasztóiár-növekedés mértéke nem haladná meg (vagy kisebb mértékben haladná meg) a 8,9 százalékot, de a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint mért áremelkedés mértéke meghaladná (vagy nagyobb mértékben haladná meg).

További részletek itt olvashatóak.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Mindenki erre készülhet? Orbánék meg még a nyuggerek is!? És nem lenyulásra, ahogy a Böszme érában!?
Nessy
A KSH már megmagyarázta, hogy miért 8,9% az általa számolt infláció. Igaz, hogy a napi megélhetés inflációja két számjegyű, de a számítógép ára csak 0,5%-kal emelkedett! Apropó! Van a sarokban egy régi számítógépem, tud valaki egy jó receptet, hogy lehet belőle ebédet főzni? Ha meg olcsóbb lesz a toronydaru, még az 5 % is kijön a KSH számításából.
Eladott Ország
"Soros leverte Orbánt, de legalább nem a nyugdíjasok fizetik meg a háború árát. Az év eleji 5 százalékos növekedést nyáron egy újabb, 2-3 százalékos nyugdíjemelés követheti. Nem hagyjuk, hogy a magyar emberek, nyugdíjasok fizessék meg a háború árát. Az inflációt követő nyugdíjemelés nem nagylelkűség a kormány részéről, hanem alapvető kötelezettség, törvényileg rögzítve. A tavalyi nyugdíjemelés mértéke is csak az infláció statisztikai átlagát érte el, az élelmiszerek ára sokkal nagyobb mértékben emelkedett." Svájci indexálás nélkül ez egész csak egy nagy porhintés, a nyugdíjasok többsége tovább szegényedik.
Eladott Ország
@Horizont: A pártállam által irányított, illetve utasított KSH ( Központi Siker Hálózat) adatai sem érnek egy fabatkát sem, úgy mint a kormány.
biztonsagpiac.hu/wp-content/uploads/2015/06/forint-fabatka.jpg
penzvero.hu/wp-content/uploads/2019/11/TP30964_0.png

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.