Ujhelyi István, az Európai Parlament képviselője közösségi oldalán tette közzé a bejegyzését, amelyben úgy fogalmazott, ha Orbán Viktor "a haza érdekét nézi majd, ezzel kezdi a munkát", 5 pontos nyílt levélben szedte össze a feladatokat az Orbán-kormánynak.

Korlátlan hatalom birtokosa lett az Orbán-kormány – Ujhelyi nyílt levelet írt nekik
Fotó: Ujhelyi István EP-képviselő (MSZP-Párbeszéd) felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. MTI/Kovács Attila

Hétfőn választják meg immár ötödik alkalommal Orbán Viktort miniszterelnöknek. Ismét kétharmados, vagyis tulajdonképpen korlátlan hatalom birtokosaként foglalhatja majd el a kormányfői széket. Az elmúlt tizenkét évben láttuk, a bőrünkön éreztük, hogy mire használta ezt a felhatalmazást: egy olyan sajátos hibrid-rezsim kiépítésére, amely elsősorban saját hatalomgyakorlását, vagyon- és befolyásszerzését szolgálja.

Mint írja, "kétségtelen, hogy az elmúlt tizenkét évben lezajlott rendszerkiépítésnek vannak olyan eredményei, amelyek a nemzet valódi érdekét szolgálják, ezek azonban egyáltalán nincsenek egyensúlyban azzal a figyelemmel és erőforrással, amely a klientúraépítésre, a szűk elit feltőkésítésére és a mindezt elfedni szándékozó propagandára ment el".

Az elmúlt tizenkét év nem csupán a NER hibrid rezsimjét kiépítő időszak volt, hanem Magyarország történelmi lehetőségének bűnös elszalasztása is. Orbán Viktor olyan hatalommal és erőforrással rendelkezett az elmúlt időszakban, amelyet, ha nem a saját rendszere, hanem az egész nemzet szolgálatába állít, ma egy egészen más, egy – nemcsak szavakban, de a valóságban is – erősebb, fejlettebb, önállóbb és fenntarthatóbb országban élnénk. De, nem ezt tette.

Orbán Viktor hétfőn újabb négyéves kormányzati ciklusát kezdheti meg, ismét kétharmados, korlátlan hatalommal és lehetőséggel – írja Ujhelyi.

A választók többsége minden ismert és eltakart bűn ellenére is úgy döntöttek: neki adnak felhatalmazást; ennek megértése és feldolgozása a mi feladatunk. Orbán feladata viszont, hogy legyen méltó erre a bizalomra és önös politikai játszmái mellett – vagy inkább helyett – a magyar társadalom legégetőbb ügyeire is érdemi válaszokat adjon. Nem csak szavakban, de tettekben is. A baloldal politikusaként, az Európai Parlament magyar szociáldemokrata képviselőjeként az alábbi öt pontot ajánlom az ötödik kormányfői esküje előtt álló Orbán Viktornak, egyfajta házi feladatként:

Öt feladat az ötödik Orbán-kormánynak

1. Késlekedés nélkül jusson kompromisszumra az Európai Unióval a Magyarországnak járó, de jelenleg befagyasztott források ügyében!

2. Az ötödik Orbán-kormány egyik első lépése kell legyen, hogy bevezeti az „alap kupont”, egyfajta élelmiszer-jegyet, amely szigorúan rászorultsági alapon biztosítja az alapvető élelmiszerekhez való ingyenes hozzáférést az inflációs válság idejére.

3. Most, itt az idő – az orosz energiafüggőség szükséges legyűrése miatt különösen –, hogy jelentős uniós forrásokat fordítsunk kizárólag és célzottan a lakossági energiafelhasználás fenntarthatóságára. 

4. Tarthatatlan, hogy a magyar társadalom számára legfontosabb pilléreket jelentő ágazatokban dolgozók még mindig nem kapják meg a nekik kijáró valódi megbecsülést. (..) Első lépésként a kormány nyújtson be új nemzeti tervet az uniós helyreállítási alap felhasználásról Brüsszelnek és igényeljen benne megfelelő összeget az érintett ágazat dolgozóinak érdemi bérezéséhez és munkakörülményeinek javításához!

5. Magyarország mindig büszke volt elismert tudósaira, innovatív feltalálóira, úttörő személyiségeire. Az elmúlt években azonban az oktatási rendszerünk minősége és eredményessége lefelé csúszik (..) Új, forradalmi szemlélettel kell nem a múlt elvárásainak, hanem a jelen kihívásainak és jövő céljainak megfeleltetni a magyar oktatási rendszert! Az új Orbán-kormánynak – amely bár a közoktatást vállaltan nem prioritásként fogja kezelni – a szakmai szervezetek és az innovatív civilek bevonásával párbeszédet kell kezdenie egy végrehajtható és szükséges oktatási reformról.

Nekem, a baloldal értékeit követő szociáldemokrata politikusként alapvetés, hogy ezek a javaslatok célt és eredményt érjenek. Ha az ötödik Orbán-kormány erre nyitottságot mutat, akkor felelősen és a nemzet valós érdekeinek megfelelően cselekszik. Ha a következő éveket is pusztán hatalmi játékokra és politikai szerencsejátékra használja fel, akkor újabb éveket pazarol el mindannyiunk, de legfőképp a gyermekeink életéből.

- írja Ujhelyi. A képviselő 5 pontjáról bővebben itt olvashat.

Forrás: Ujhelyi.eu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Németh István
Ez az ujhelyi disznó, mi a kurva anyját levelezik a kormányfővel! Azt hiszi az á hazaáruló a saját hazája ellen rendre megnyilvánuló aljadék, hogy valaki is embernek, mi több a szarnál többre értékeli is!? Hülye barom ahol lakik kik kell készíteni ez egy aljadék emberi életre alkalmatlan állat! Sajnálom a családját, de ők is utálják ki a picsába!
ómió
Kompromisszum saját aberráltképzésünket elősegítendő? Ez sok hozzá hasonló újhülyét akarna!
bence
Ujhelyinek kár volt még egy betűre is méltatni orbánt ! Én a helyében nem tettem volna !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.