Kedden Varsóba látogat Novák Katalin köztársasági elnök, hogy Andrzej Dudával, Lengyelország köztársasági elnökével, Elzbieta Witekkel, a szejm elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel tárgyaljon. Lengyelországban azonban nyoma sincs Novák Katalin holnapi varsói látogatása hírének – írja a Hírklikk.hu.

Befellegzett a barátságnak? Novák Katalin látogatásának híre sincs LengyelországbanFotó: Novák Katalin köztársasági elnök a Sándor-palotában 2022. május 14-én. Ezen a napon tartották Novák Katalin államfői beiktatását az Országház előtti Kossuth téren; a beiktatási program részeként látogatható a klasszicista palota épülete, a köztársasági elnök hivatala. MTI/Koszticsák Szilárd

Örülök, hogy holnap találkozom Duda elnökkel, aki 2020-ban a Lengyel Köztársasági Érdemrend parancsnoki keresztjével tüntetett ki. Ígéretemhez híven első nemzetközi utam Varsóba vezet, ahol Andrzej Duda köztársasági elnökkel, Elzbieta Witekkel, a Szejm elnökével és Mateusz Morawiecki miniszterelnökkel tárgyalok

- írta közösségi oldalán Novák Katalin.

A Hírklikknek Gordon István azt mondta:

Nincs kizárva, hogy a lengyelek elengedik a ’haragszom rád-ot’, és ezért fogadják Varsóban Novák Katalint

A Lengyelország-szakértőtől azonban a lap megtudta, hogy a lengyel sajtóban semmi nyoma nincs annak, amit a frissen hivatalba lépett köztársasági elnök közölt beiktatásakor, miszerint első útja Lengyelországba vezet.

Mint ismert, a két ország kapcsolatai szinte a fagypontig lehűltek azóta, hogy Oroszország február 24.én megtámadta Ukrajnát.

Pedig a hagyományosan kiváló együttműködés Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński vezetése alatt a jogállamisági kérdésekben az unióval szembeni folyamatos közös fellépés miatt még szorosabbra vált. Lengyelország azonban – részint történelmi hagyományai és tapasztalatai miatt – az orosz agresszió ellen legkeményebben fellépők között is dobogós helyet foglal el, miközben az orbáni Magyarország ahol tudja, bomlasztja az EU és a NATO egységét a háborúra adandó válaszlépéseket illetően (is). Nem véletlen, hogy már Lengyelországban is egyre többen nevezik Putyin bábjának, kijárójának, érdekei védelmezőjének Orbánt – írja a Hírklikk.hu.

Most mosolyszünet van a két ország vezetői között, és nem tudni, hogy meddig tart

– fejtegette.

Az biztos, hogy márciusban lefújták Áder János akkori államfő varsói látogatását, mégpedig azért, mert Andrzej Duda elnök nem volt hajlandó vele együtt mutatkozni, amiért a magyar vezetés az Ukrajna elleni agresszió ügyében oroszbarát álláspontot foglalt el. Pedig a két nép legfontosabb közös ünnepe, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából tervezett ünnepségre utazott volna az akkori magyar köztársasági elnök

– idézte fel Gordon.

Úgy gondolja azt nem tudni,  érzik-e már úgy a lengyelek, hogy kiszabták a penitenciát amiatt, amiért Orbánék rosszul viselkedtek, a büntetést végrehajtották, és túl lehet rajta lépni.

Nincs kizárva, hogy elengedik a ’haragszom rád-ot’, amikor Novák Katalint fogadják Varsóban

- mondta Gordon, aki azonban leszögezte, hogy a látogatásnak nincs semmi nyoma Lengyelországban.

A sajtó persze beszámolt Novák köztársasági elnöki kinevezéséről, ám az érdekes – mutatott rá –, hogy ennél bővebben nem írtak, elemző cikk nem jelent meg róla, pedig akár adhatott volna témát a tény, hogy a legfiatalabb elnök, illetve, hogy nő.

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Hírklikk, MTI

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Bogatir
Talán mégse kellene erőltetni. Ez most nem fog menni. Az öreg Kacsinszky nem vevő Katalinra. Maradjon az olasz fasistáknál..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemsemmi2
@verőce21: Kövér édesapja pedig az 56-os forradalom idején végzett tevékénységéért kapta a "szocialista hazáért" kitüntetést.
Az édesapja!
Nem a nagyapja testvére!
Macskaszem
Orbán is bekéredszkedett a pápához azzal, hogy tudja mikor ér véget a háború. A pápa meg naivan hitt neki, pedig csak azt a feltételezést adta elő, ami a sajtóban terjengett.
Gondolom Novák is hazudott valamit, de a lengyelek nem olyan naivak, hogy elhiggyék egy pártkatona mézes-mázas szavait.
ómió
De jó, hogy nem a "lengyel sajtót" látogatja meg!
vacsi
Lengyel, magyar, két jó barát, együtt búsul, issza borát...
Hát, ha vége a barátságnak, akkor ez ugrik.
sokanvagyunk
Majd a KESMA-lapok bepótolják híreikkel.
Sámannus
Talán Szájer jobb elnök asszony lehetne, legalábbis a szartupírozásához biztosan jobban ért, és elég sok lengyel volt az ő partiján is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.