Nem született megegyezés az Oroszországgal szemben bevezetni tervezett hatodik, az olajszállítást is magában foglaló európai uniós szankciós csomagról, az intenzív tárgyalások folytatódnak – közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.

Elzáratnák Magyarország elől az orosz gázvezetéket – nincs megegyezés az új szankciókról
Fotó: Piaxabay

Az EU-tagállamok külügyminisztereinek egynapos brüsszeli tanácskozását követően Josep Borrell közölte: továbbra is hiányzik az uniós tagállamok egybehangzó, a javasolt olajbehozatali tilalomhoz szükséges támogatása.

Kérdésre válaszolva elmondta: a tanácskozás során a szakminiszterek őszinte megbeszélést folytattak az egyes tagállamok álláspontjáról, Magyarország is ismertette az új szankciók bevezetése esetén jelentkező, gazdasági jellegű nehézségeit.

"Természetesen a szankciók pénzbe kerülnek. Fájnak azoknak, akiket szankcionálnak, és hatással vannak azokra is, akik kiszabják őket"

- fogalmazott.

Szavai szerint a megállapodás érdekében folytatott tárgyalások napokig, de akár hetekig is eltarthatnak mindazokról a részletekről, melyekkel a tagállamok szembesülhetnek. Egy dologban azonban már most egyetértés van, abban, hogy az Európai Uniónak a lehető leghamarabb meg kell szüntetnie függőségét az orosz energiától.

"Meg kell szakítanunk ezt az erős köteléket, mely nagyon sebezhetővé tesz bennünket" – fogalmazott.

Borrell sajtótájékoztatóján kijelentette:

az Európai Unió nem fog elismerni egyetlen olyan négyzetkilométernyi területet sem, amelyet Oroszország vett el Ukrajnától.

"Nem engedjük meg, hogy Moszkva Ukrajna akár csak egyetlen területére is igényt tartson" – fogalmazott.

Az uniós diplomácia vezetője közölte: a külügyminiszterek úgy döntöttek, hogy további 500 millió eurót biztosítanak Kijev számára fegyvervásárlás céljából, így az EU által erre a célra elkülönített teljes összeg 2 milliárd euróra emelkedett.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter – aki vendégként részt vett az ülés egy részén – a tanácskozás végén adott nyilatkozatában azt monda,

az Európai Uniónak le kell állítania az orosz olaj- és gázimportot, különben azt kockáztatja, hogy kétszer fizeti meg az ukrajnai háború költségeit.

Ha ugyanis az uniós tagországok továbbra is Oroszországtól vásárolnak gázt és olajat, az azt jelenti, hogy az EU fizet Oroszországnak az energiaellátásért, miközben pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának – mondta. Kijelentette továbbá, hogy az EU energiaimportjával továbbra is "finanszírozza az orosz hadigépezetet, annak agresszióját és atrocitásait".

Az uniós szankciókkal és Magyarországgal összefüggésben feltett kérdésre válaszolva azt mondta: a két ország évszázadok óta szomszédos, és ahogy a múltban, most is megoldást kell találniuk a problémákra. Kijelentette:

megérti, miért nem sikerül az olajembargót is megában foglaló szankciós csomagot elfogadni Oroszországgal szemben, az azonban az Európai Unió feladata, hogy a kérdésben a tagállamok megegyezésre jussanak.

"Nem az én dolgom, hogy retorikai harcot vívjak a magyar hatóságokkal, ezt a kérdést az Európai Uniónak kell megoldania" – fogalmazott.

Közölte: az újabb szankciós csomag elfogadása és az Ukrajnának nyújtani tervezett uniós fegyvertámogatás ügye jól halad. Sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy késik országa uniós tagjelölti státuszának megadása.

Ukrajna nem reménykedik azonnali tagfelvételben, de úgy ítéli meg, hogy nincs ésszerű magyarázata a tagjelölti státusz elutasításának

- mondta.

Kuleba hangsúlyozta továbbá: Ukrajna ellenez minden olyan uniós megszorító intézkedést, amelynek nem része az Oroszországból származó olajat sújtó embargó. Végezetül visszafordíthatatlannak nevezte az újabb szankciós csomag elfogadásának folyamatát Oroszországgal szemben, és a Moszkvára nehezedő nyomás fokozását szorgalmazta mindaddig, amíg – mint mondta – Ukrajna meg nem nyeri a háborút.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter a nap folyamán újságíróknak azt mondta, hogy egy ország akadályozza az uniós szankciós csomag elfogadását.

Úgy vélte, hogy Ukrajnának el kellene zárnia a Magyarországra tartó gázvezetéket. "Ha leállítják a szállítást, a probléma megoldódik"

- közölte. Egyetlen ország sem vétózhat meg egy ilyen stratégiai döntést – tette hozzá a litván diplomácia vezetője.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Shikari
Zárják ki Litvániák, aki a magyar szuverenitásra tör!
Minden szankcióra vétó. Ukrajnának egy fillért sem adni. Ha valakit támogatni érdemes, az Putyin.
Semmiféle eladósításban, segély küldésben nem vagyunk partnerek
Vesszen Ukrajna!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Elvinné a szélütés a zsirhájt ha elzáratják a gázcsapot! Meg is érdemelné ez a román roma geci!
KisTehen
"Úgy vélte, hogy Ukrajnának el kellene zárnia a Magyarországra tartó gázvezetéket. "Ha leállítják a szállítást, a probléma megoldódik"

hát ja, a litván muksó a topon van, minden részletet tud, de azért beleüti az orrát
Nessy
Ezt jobb helyeken zsarolásnak hívják, amit itt most külügyérünk előadott! Úgy védi Erdogant, Putyint az elmúlt napokban, mint anyamedve a bocsait! Igaz, meg kell szolgálni a kitüntetést!
percsi
@Gazella: még most kellene, télre rendeződni tudjon, mert megfagyunk!
Yoda69
Kivancsi lennek mit lepne a taho ha az ukranok elzarnak a gazt? Megtamadna Ukrajnat? Vegulis ott van az 3 millio agyatlan balfasz, mehetnenek harcolni a geciert.
Pálinkás Pál
ez nekem is eszembe jutott...mivel nem vagyunk határosak putyulival...elzárni a csövet, azt a cigány mit csinál?...maximum sorosozik egy újabbat...
Shikari
Zárják ki Litvániák, aki a magyar szuverenitásra tör!
Minden szankcióra vétó. Ukrajnának egy fillért sem adni. Ha valakit támogatni érdemes, az Putyin.
Semmiféle eladósításban, segély küldésben nem vagyunk partnerek
Vesszen Ukrajna!
m73
Nem kellett volna ki árulni az országot a ruszkiknak. Most nem lenne ekkora a baj. De úgy is írhatnám;nem kellett volna elárulni az országot és a magyar népet!
KisTehen
@Yoda69: az egyik pont te vagy :DDD

szerbia felől jön a gáz már egy ideje
KisTehen
@Yoda69: és ebből az orosz gázból csorgatunk egy kicsit ukrajnának is ... mert az orosz gáz, az nekik is kell

HAHAHAHAHA
KisTehen
@Yoda69: de erről nem illik beszélni :D
ómió
Ez a Borrell efftárs, amúgy, mire számít? Lenini csodára?
Maccska
Gyakorlatilag Magyarország ad gázt az ukránoknak.
Ezt talán ez a baromarc nem tudja.
rokker33
Már évekkel ezelőtt lekapcsolták az ukrajnán áthidaló gázvezetékeket az oroszok :) Ezért is cirkuszoltak az ukránok,hogy nem kapnak pénzt az áthaladó gáz miatt ,vagyis már kong az ürességtől a gázvezetékek hála az istennek ezt is beszopták! Amúgy már rég elzárták volna a tetvek,de persze nekik jó volt az orosz gáz évekig magyar vezetékekből...! Mocskos gecik!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok