Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjeként országos ismertséget szerző Márki-Zay Péter reagált a Direkt36 cikkére.

Márki-Zay megvédi magát: „Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt”Márki-Zay Péter/Facebook

Ahogyan arról mi is írtunk, a Direkt36 oknyomzó újságírói egy átfogó cikket adtak ki arról, hogy mi vezetett az ellenzék 2022-es választásokon elszenvedett kudarcához. Ebben az alkalmi szövetség megosztottsága mellett elsősorban MZP politikusi éretlenségét, önfejűségét és a pártok és a kampánystáb közötti bizalmatlanságot tüntették fel.

Nem kellett sokat várni rá, Márki-Zay Péter máris reagált az anyagra.

A Facebook-bejegyzésében kifejezi, hogy nagyra értékeli a lap munkáját, ám a cikket pontatlannak, hiányosnak tartja. Éppen ezért a teljesség igénye nélkül az alábbi pontokban foglalta össze, mi az, amiről nem szól a cikk.

„1. Az ellenzék nem először veszített kétharmaddal, de most először volt előválasztással kiválasztott 106 közös jelölt, hatpárti közös kampány, 400 milliós mikróadománygyűjtés, közel 3 milliárdos kampány, 27 ezer szavazatszámláló az ország 11 ezer pontján, egy százezres márciusi ellenzéki gyűlés buszokkal, közös ellenzéki lista és közös program, árnyékkormány, és immár három roma képviselőnk a parlamentben...”

– kezdi a felsorolást. Majd hozzáteszi: „a modellt megvalósítottuk, de nem működött – már összefogással sem lehet legyőzni a túlerőt. Mindezt azonban ki kellett próbálnunk, hogy tiszta legyen a lelkiismeretünk. Cserében most először félt valóban a Fidesz és Orbán a bukástól, még a választás napján is.”

A második pontban elismeri a saját, illetve a kampány gyengeségeit is.

„2. Kétségkívül voltak rossz mondataim, ahogy a teljes kampányban voltak gyenge plakátok, kommunikációs anyagok, logisztikai problémák és hiányosságok is. De aki ezekre fogja a hatalmas, 20%-os vereséget, az hazudik (...)”

Majd kimondja a posztja egyik tételmondatát:

„3. A valódi okok nem az ellenzékben voltak, hanem a hatalmas túlerőben (...)”

Majd megemlít néhány kisebb-nagyobb körülményt, amelyek mind-mind hozzájárulhattak az április 3-i választás végeredményéhez.

„- az előválasztás után egyik párt sem mozgósított igazán október 23-ra

- 4 éve még a legkisebb ellenzéki párt is többször annyi saját pénzt költött a kampányára, mint most a hat párt összesen a közös kampányra...

- korábban még mindegyik párt tudott oszlopplakátokat tervezni és kivitelezni, most nagy késéssel került ki a 100 ezer plakát, általában kicsi képekkel, kicsi betűkkel, sötét háttérrel

- a nagy költséggel legyártatott újságok és szórólapok (gyakran olvashatatlanul apróbetűs leírásokkal, kiemelések és képek nélkül, látható központi üzenetek nélkül) a lakosság jelentős részéhez késve, vagy egyáltalán nem jutottak el, a postaládák helyett raktárakban végezték

- a kampánystáb által kidolgozott és elfogadott üzeneteket a pártok hírfelületei és a pártpolitikusok szinte soha nem osztották meg, saját vállalásukkal ellentétben, eltitkolták a választók elől az adómentes minimálbért és azt is, hogy nem küldenénk katonákat Ukrajnába – vajon miért?

- hónapokig ellenem kampányoltak magukat ellenzékinek mondó politikusok és közszereplők, a hetedik frakció megakadályozása fontosabb volt számukra, mint a közös győzelem, és még saját nyilvános vállalásukat sem akarták betartani a roma listás jelöltekről. Volt, aki egy fillérrel nem akart hozzájárulni a kampányhoz, volt, aki szakembereket sem delegált a közös csapatba, letiltotta a pártjelöltek és a központi stáb közötti kommunikációt, stb.”

– sorolja. 

Az írásban, amelyet itt olvashatunk részletesen, néhány állítást is pontosít az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje. A posztot pedig azzal zárja, hogy gratulál mindenkinek, aki részt vett az ellenzék munkájában, és megjegyzi:

„ÉN IS, MÁS IS HIBÁZOTT, DE AZ EREDMÉNY NEM EZEN MÚLOTT.”

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Béla333
2018-ban az LMP volt a bűnbak.
Most MZP!
És minden megy tovább, mintha mi sem történt volna...
sgl
@Béla333: Szerintem is MZP volt a kisebb baj, volt ott sokkal nagyobb ami eleve a ballibbe be van építve: az impotencia, absz idióta kommunikáció, felkészületlenség, stb.
Itt is elfér:
"A döntő okot egyetlen elemezésben soha nem olvasni:
-- Az évek alatt agybemosott gyűlölet máok ellen akik nem fideszesek, ezért a fidesz szinte bármit megtehet elnézik nekik, az ellenzékről meg bármit hazudhat a fideszmédia azt is elhiszik.
--- A másik döntő a kommunikáció különbsége. A fidesz határozott tömör egységes szöveg, az ellenzék ostoba szétáradó, sokszor idióta kommunikációja senkit sem érdeklő ideológia szarságokkal megtömve.
Az ellenzék nem veszi észre a legfontosabb a kommunikáció és az azt közlő média.
---Ami érthetetlen: egyszemélyes párt a fidesz és ha a veszért kilőnék, a fidesz összeomlana, de a vezér bőven komcsizhta, csődözhet, eladósíthaz, székházat lophat, adót-vagyonbevallást csalhat stb. az ellenzék meg szépen tűri, nem nyomja vissza a szart és nem világosítja a választót: a sperma a saját dolgait nyomja másra.
---És végül Gyurcsány elleni karaktergyilok, - Sorossal kiegészítve, ezt sem kezelték, pedig a fdesz nőtt fel Soros támogatással, - amit egyszerűen nem kezelnek, Gyurcsány leszarja, és ez hatalmas döntő hiba."
sgl
Szerintem Ungár Péter látta jól: hiba volt egy volt fideszes, minden tekintetben jobboldali tudatu-érzelmű embert választani a baloldal miniszterelnök jelöltjeként.
Nadefelalafejjel! Leszezméxarabbis!
...Az katasztrófa, hogy a 98 óta tartó fidesz pofátlan hazudozásait az ellenzék nem tudja kezelni.
Minden választásnál volt valami ütős szlogen és mind hazugság volt.
...Egészen elképesztő az az ostobaság és impotencia tesze-toszasággal párosulva amit az ellenzék kommunikációnak nevezett röfögéssel előad.
Balfaszoknak arra nem telik, egy jó kommunikátort, és szakmai gárdát összehozzon?
Simon és Péterfi? Tragédia!
...Legfontosabb a gazdaság és két vezetőjük "elismert" szagember olyan ordító baromságokat tud mondani, hogy a szék kiugrik alólam. Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!
Uriel
Nem egyedül te vagy a hibás, de sok múlott rajtad, Duce
Anyádnak magyarázd a bizonyítványod, Duce!
Húzzál már el vérbe, Duce!
Polgármester vagy, akkor polgármesterkedj, Duce!
Maccska
Majd 8 év múlva újra lesz esélyetek libcsik.
sgl
Most hallom az "ellenzéki" Spirit atv gyerek rádión, a médiás szerint a választás törvénilyeg rendben ha politikailag voltak is kifogások.
Bazzz+! te rohadék!
A közmédia volt az egyik legerősebb választást befolyásoló eszköz és ez nem működik a törvényeknek megfelelően.
Miért is mondom, hogy debil, sehgghülye, ostoba ellenzéki médiásokkal, megmondó emberekkel nem lehet választást nyerni mert nem csak balfaszok, hanem szakmailag is tök hülyék!
dr. prédikátor
A LEGNAGYOBB HIBA TE VOLTÁL!!! FITYMASZ TÉGLA VAGY!!!
kereső
A cikkben leirtakból semmit nem cáfoltál. Ami ott van, és amit mi is tapasztaltunk- már a tizede elég lett volna, hogy kivágjanak a pártok ,mint a macskát szokás- ha bepiszkit. "Választói akarat"???-ide, vagy oda. És ne magadnak tulajdonitsd az ellenzék pártjainak összefogását, az előválasztást, a 106 egyéni jelöltet. Ezeket a pártok érték el, ők csinálták- félre téve a cél érdekében a nézeteik közötti különbségeket. Azután jöttél te, és belepiszkitottál a fészekbe. Már az első gyurcsányozásnál ki kellett volna dobni- mert megszegted az etikai kódexet. Amikor meg mindenféle bizonyiték nélkül el kezdtél vádaskodni, árulózni- na ezzel adtad meg a kegyelemdöfést, az általad leváltott ellenzéknek. Jobb lenne, ha meghúznád magad, és békén hagynád a liberálisokat, a baloldalt- és a jobbikot. Tisztában vagyunk vele, hogy azért kell orbáni megrendelésre egy "tiszta", múlttalan jobboldali párt, hogy a jobbik ne tudjon jobbközép demokratikus párttá válni. Mert Jakabbal nem tud orbán "bótozni", veled viszont igen. Ha a jobbikosok bedőlnek Neked, akkor orbánt fogják "szolgálni". Remélem tudják.
Eladott Ország
Hajrá koleszterin! Már csak benne bízhatunk és a háromszoros rezsiár majd megoldja ezt. Ahol milliószám lehet szavazatot vásárolni búgatósegéllyel, meg adó visszatérítéssel?, amiből persze költségvetési hiány keletkezik... minek ide párt? ellenzék meg demokratikus látványpékség ,már a közoktatás is tök felesleges, memmongyák' a tévébű' oszt jóva'...
Németh István
Azért vagy te (és nem voltál) hanem vagy te hülye, mert egy nagyon érdemtelen nagyon nemzet ellenes úgy kell fogalmazni, hogy kártékony állat banda bábuja voltál! A hülyéknek a fő-hülyéje! Aki a gyurcsány dumáját benyalja az mind egy nagy marha! A jobbik szexbalhéról igaz akkor nem tudtunk, de te arról is tudtál, így még aljasabb vagy az átlagnál! Tűnj el a közélettől, de a polgármesterségtől is nagyon messzire!
Uriel
@Maccska: Sötét vagy, mint egy csillagtalan éjjen az olajtó mélyére süllyedt vödör koromba lapuló musou fekete festékkel lekent dobozban lapuló ébenfekete meteorkő.
Maccska
@Uriel: te meg még sokáig szopni fogsz,vadász!
KisTehen
@Béla333: ez így rendben is van :)
Maccska
Amíg Gyurcsány van,addig a Fidesznek nincs nehéz dolga.
Isten éltesse sokáig a Böszmét!
jancsipapa
@Pálinkás Pál: Valami igaza azért van...
namihami
""Márki-Zay megvédi magát: „Örülök, hogy csak én hibáztam, mindenki más tökéletes volt”""
Nem, tévedsz. Te is tökéletes munkát végeztél. Az volt a feladatod, hogy a választás előtt a lehetőségek szerint minél jobban gyengítsd és ahol lehet, szétverd az ellenzéki együttműködést. Ezt pedig tökéletesen (érted: FIDESZESEN) végre is hajtottad. A választástól távolmaradó nagyjából 800.000 ember is részben a te ""sikerednek"" köszönhető.
(Tudom, hogy unalmas), de ""én megmondtam""!!!
A ""Rúgjukkigyurcsányt!""--mozgalom pedig (számomra) azért vicces, mert az ellenzék VEZETŐ erejének a feje. Kb olyan javaslat, mintha azt mondaná, hogy az Orbánt rúgják ki. Ez a gyenge ellenzék végképp elsüllyedne, ha a LEGERŐSEBB tagjának a fejét rúgnák ki.
kulabombaafityiszre
Már helyezkedik egy jó kis zsíros e.p képviselőségre.
Eladott Ország
@Pegero: ma, 08:21 ♣ Igazad van a fidesszel együtt. Nagy valószínűséggel a csüngőhasú budai várkapitány megbízásából szorgalmazza a pártalapítást némi kenőpénzzel, a volt fideszes, nemzeti ,konzervatív-(mély)keresztény, hétgyermekes apa. Nagy a család, nagy létszámú az Orsós dinasztia is, mos épp közpénzből Marbellán terjeszkednek.
Maccska
@namihami: egyrészt a hiányzó szavazatok Jakabéknak köszönhetőek.
Másrészt jó esély van rá hogy Gyurcsány még jó sokáig marad a legerősebb ellenzéki párt vezetője.(hangsúly az ellenzéki szón van)
Maccska
MZP nem a fidesz embere,csak egy jókora faszkalap.
A vicc az egészben hogy ennek ellenére az előválasztáson még mindig benne bíztak meg leginkább az ellenzékiek.
Ha szükséges lett volna akkor Dobrevet is lazán leveszi a sakktábláról a fidesz.Vele lett volna a legkönnyebb dolga.
Horizont
Azért én nem szórnék a fejére mindent. igen mindenki hibázott és mivel végig ő volt a vezér és a szónok ő a legtöbbet hibázó.
De én ennek ellenére úgy gondolom nem az ellenzék veszített hanem a orbánék nyertek. tisztességtelen manipulációval. Ami nem a kampány alatt kelt életre hanem 12 éve folyik megállás nélkül. orbánéknál egy a tábor egy a zászló kifelé kuss van nem jöhet ki semmiféle vita veszekedés. Ezért ők azt a látszatot keltik imádóikban, hogy minden a legnagyobb rendben van szeretik egymást (hahaha). Kormányzati propaganda, pártpropaganda kormányzati pénzekből.
Ez olyan mintha egy libikókára felültetnék egy 110 kilós embert a másik végére meg egy 25 kilós kisgyereket, hintázzatok na!! Na...
Az összefogás jobb lett volna, ha csak baloldali pártokból állt volna egy baloldali karizmatikus vezetővel. De meggyőződésem, hogy jelen állapotunkban semmilyen csapat semmiképpen se tudta volna ezt az aljas orbánt fideszt legyőzni. Esetleg a 2/3 nem lett volna (jó lett volna) de még ez sem biztos.
Szomorú kilátások. Mert mitől változna minden? A kicsike pártoknak el kéne tűnni. Beolvadni.
A Jobbikot kicsinálja a fidesz+ Mi hazánk. orbán+Gyurcsány nem halhatatlanok. Más nem jut eszembe :(
Eladott Ország
@Maccska: ma, 08:55 ♦ A fideszt a gazdasági csőd fogja elvinni és nem tölti ki a négy évet.
Irány kunyerálni Büsszelbe! Így vágtat az észnélküli lovas. Lófarhát áfa? Neki ez a pozició a megfelelő, mert a ló farszelén szipózva töltődhet fel harcászkodásaira!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277350051_3064996130424733_2555117484877932214_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-6&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=gRODt7qHeDoAX-l7Udo&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9FG4QfwwvaZJEaYlOB52qmikumGcEFeGnFHykFbMLDKQ&oe=6288A74A
Maccska
@Horizont: az okfejtésedben az a pici probléma,hogy 1998 ban a fidesz pénz és média nélkül is tudott nyerni.
A jelenlegi ellenzék most lényegesen erősebb hátszéllel rendelkezik,mint akkor a fidesz.
Sokkal,de sokkal több pénzzel rendelkeztek a médiatámogatásuk meg összehasonlíthatatlanul,ezerszer nagyobb,mint 1998 ban volt a fidesznek
Maccska
@Eladott Ország: 2006 és 2010 között tényleg csőd volt.Az akkori kormánypártoknak nulla támogatottságuk volt.Mégis kihúzták a 4 évet.
Úgy ismered Orbánt hogy feladja a harcot???
Eladott Ország
@Horizont: ma, 09:02 Ez az orbáni maffiaállam/állami szintre emelt maffia , önmagát fogja felszámolni, csak nagy árat fizet érte a következő generáció. A mai generációnak meg már "kampó" idézve a nagy "klasszikust".
Maccska
@Eladott Ország: ezt mantrázzátok már 10 éve.
Nagyon úgy tűnik hogy ez az ellenzék a következő választáson is bukni fog.Az pedig összesen 20 év a fidesznek.
Baszki húsz év alatt a megszületett gyerekek közül még a leghülyébb is leérettségizik,de ti még mindig nem tanultatok semmit.Ebből nem lesz érettségi,cimbi.
Horizont
@Maccska: 24 év telt el. Az a fidesz nem a mostani fidesz. Gondolkozz már.
Erősebb hátszél??? Médiatámogatásuk meg ezerszer nagyobb??? Te hol élsz???
Egy vakondtúrásban?
Maccska
@Horizont: akkoriban csak egyetlen jobboldali napilap létezett,jobboldali tv,rádió nem volt.Internet nem számított semmit.
Igen jelenleg az ellenzék ezerszer erősebb,mint akkor a fidesz volt.

Tudom hogy nehéz beismerni a tehetségtelenséget.,de ez az ellenzék teljes mértékben magának köszönheti ezt az egészet.
Nem másban kellene keresni a hibát.
Horizont
@Maccska: Én ha ME lennék vagy vezető kormánytag nagyon szomorú lennék a 263 miatt. Ugyanis kell az ellensúly, ellenfék.
Ha a köztársasági elnök csak 2 ciklust lehet a hivatalában miért nem hozták ezt a szabályt a ME-re is. Mert ez abnormális dolog hogy ennyi ideig. És min tudjuk orbán nélkül a fidesz+ ködönöpö halott lenne. Így is tetszhalott.
Horizont
@Maccska: Tévedsz. Másban is kell keresni és sajnos lehet is találni. Persze nem neked tudom.
De nem baj, te csak ringatózz abban hogy orbi tökéletes már már félisten és a körülötte lévő nyaloncok mind a helyzet magaslatán állnak.
Maccska
@Horizont: van egy adott rendszer amiben győzni kell.Ez adva van.Akkor hajrá!
Ez mindig és minden országban így van.
De gondolom azt nem korlátoznád le hogy egy adott párt hányszor választja meg ugyanazt a személyt elnöknek?
Szerintem Németországban Merkel elég sokáig volt kancellár.Az nem gond?
Horizont
@Maccska: Azt se tartottam helyesnek. Két ciklus pont elég.
Eladott Ország
@Maccska: ma, 08:55 ♦ A fideszt a gazdasági csőd fogja elvinni és nem tölti ki a négy évet.
Irány kunyerálni Büsszelbe! Így vágtat az észnélküli lovas. Lófarhát áfa? Neki ez a pozició a megfelelő, mert a ló farszelén szipózva töltődhet fel harcászkodásaira!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277350051_3064996130424733_2555117484877932214_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-6&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=gRODt7qHeDoAX-l7Udo&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9FG4QfwwvaZJEaYlOB52qmikumGcEFeGnFHykFbMLDKQ&oe=6288A74A
Csizmás Kond
...plakát meg izé...ez így hamis...minden választást emberek döntenek el nem programok, tehát bár ebben a nagy költekezős világban nem elég a net a tévé a rádió meg hasonlók hanem útszéli reklámmicsodákra is szórják a pénzt ez mind csak a pazarlást bizonyítja. Az aki választást akar nyerni az beszéljen az emberek nyelvén, nekik tetsző dolgokról meséljen, őket érdeklő megvalósításokat hangoztassa és ne nevezgesse őket analfabétának kocsmatölteléknek, butának stb. mert azzal nem nyer...röviden ennyi.
Maccska
@Horizont: a fidesz sok hibát csinál.Ha nem csinálna,akkor 4/5 lenne.

Biztos emlékszel hogy annak idején az MSZP -szdsz mennyire nem tudott együtt kormányozni.Még köztársasági elnököt sem tudtak választatni a parlamentben.
És ez csak 2 párt volt!!!
Ennek a választásnak 6+1szerplő ment neki.Lehetetlen küldetés!
Kormányozni meg pláne nem tudtak volna.Ezt azért a választók jó része érezte.
Majd jó pénzért adok tanácsot hogy mit kellene tenni.
Bár ezt Gyurcsány tudja,de vele megint rossz lóra tennétek.
Eladott Ország
@Maccska: ma, 09:20 ♣ Csaba László közgazdász, egyetemi tanár: a baloldali kormányzás alatt nem volt csődben a magyar gazdaság. A baloldal ugyan nem egy virágzó országot adott át 2010-ben a fidesznek, külső és belső okok miatt a magyar gazdaság nem volt jó helyzetben, de szó sem volt arról, hogy csődben lett volna. Papcsák elszámolási kormánybiztos, valamint Buday Gyula "feljelentési kormánybiztos" hiába erőlködött. A legkülönbözőbb dolgok miatt indítottak vizsgálatokat, de a vádemelésig sem jutottak el, nemhogy az ítéletig. Ez a "csődbe vitték" duma nagyon hamar megdőlt.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272523485_4540205262774143_5828580564910442054_n.jpg?_nc_cat=107&ccb=1-6&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=flnxrIvaV7wAX-FHBeG&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8W6qtU2r7FEs2WI81F3UMACFb8hR_0uNZwkBExj7AtXw&oe=628944D0
Orbán: „Ha nem Bajnai lett volna a miniszterelnök 2009 é 2010 májusa között, akkor valószínűleg csődbe ment volna az ország. Nem minden embert tudott volna olyan pozitív gazdaságélénkítő tevékenységet végezni mint ő”
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273976051_1285480811931823_4410782637153509363_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-6&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=X_BxSG8WDbQAX8krB3j&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8iJbiA1JdhfeOxIjTmS6EoDrOIs6t-vE1B4OlLZNt-nw&oe=628A73F0
namihami
@Horizont: Két ciklus alatt nem lehet a ""mészárosi"" gazdagodást megcsinálni se, nemhogy ""hivatalossá"" tenni és lepapírozni. Az orbáni ""örökszocializmus"" évei olyan szovjet megszállás jellegűvé kezdenek válni.
Az ""ideiglenes"" ittállomásozás se 8 évig tartott. A dolog már régen nem az egyre fogyó hazavihetőért megy (persze, az se mellékes), hanem a már hazavitt hivatalossá tételére és eltüntetésére. Ha a mostani ciklusban egy fillér plusz se jön hozzá, az Orbán&Co akkor se lesz veszteséges. Viszont ""érinthetetlenné"" szavaztatja magát a 2/3-ával. és a cél leginkább már ez. A meglévő már a tizedik felmenőnek is csupán a ""szűkös"" életét fog biztosítani.
Horizont
@namihami: "Viszont ""érinthetetlenné"" szavaztatja magát a 2/3-ával."
Ma már itt a lényeg. Igazad van.
human
Én sajnos attól tartok, hogy MZP-nek nincs jövője rövid távon.
Az ország fele a nagydumás, megosztó, egoista, populista vezetőkre néz fel. Az ország fele szerint az a jó vezető aki azt mondja amit hallani akarnak és nem a valóságról beszél, ami néha kellemetlen szembenézést is jelent a problémákkal.
Az emberek azt akarják hallani, hogy csodálatosak vagyunk, legnagyobba vagyunk, legerősebbek vagyunk. Ha mégsem, akkor arról más tehet, egy megfoghatatlan ellenség.
Így ez az ország szépen süllyed tovább a középszer mocsarában. Közben a szomszédos országok szépen elhúznak mellettünk gazdasági, szociális, kulturális, fejlettségi téren. De itt egyeseknek az erőltetett, mesterkélt büszkeség fontosabb.
ómió
A szokásos, "szívélyes, efftársi légkör"!
Maccska
@Eladott Ország: a csőd miatt az IMF segélyére szorult az ország.
Ezt tovább nem is kell ragozni.
Az IMF pont a csődközeli országok megsegítésére jött létre.
Ha nem hiszed olvass utána mi is az az IMF
Maccska
@human: MZP nagydumás, megosztó, egoista, populista.Tehát akár nyerhet is.Csak buta.
SÖRÖS
Taktikát kell változtatni a baloldalnak! Ez a fröcsögés nem vezet célra, mint ahogy be is bizonyosodott az elmúlt években!
Vagy ha nem megy, akkor a baloldalt kell megváltoztatni! Erre ki a legalkalmasabb...
Maccska
@SÖRÖS: a libcsikkel az a baj hogy még saját magukkal sem szoktak egyetérteni.
Ennyi pártot meg lehetetlen összehangolni.És egyre többen lesznek,ahelyett hogy egyesülnének.De ez legyen az ő bajuk.
Eladott Ország
@Maccska: Önnek egy üzenete érkezett...
uploads.disquscdn.com/images/3e73b32d0a9e78bb4aa60ec2dc1e022f497c6795193fde5ef048d89a9739e52d.jpg?w=800&h=500
Akkor azért lettünk éllovasból sereghajtók, hogy már az utánunk csatlakozott országokat is ánuszrózsán csókoljuk! Ki volt azóta hatalmon, Soros és Brüsszel?!...
A józan ész nem ajándék, hanem büntetés, mert meg kell küzdened mindenkivel, akinek nincs.
i.pinimg.com/originals/2d/61/20/2d61206997b0370f935769fad1fd11f8.jpg
human
@Maccska: Szavakat tettél egymás mellé amik nem igazak, csak neked jól hangoznak.
Nyírfa
@human: 09.58

Nem értem az első mondatodat-

Hogy mekkora esélye volt az összefogásnak MZP nélkül, annak a legnagyobb bizonyítéka, hogy a Marbellára költözött O. R. -család visszatért Magyarországra, Már nincsen veszély. De volt.
Többen visszafogtuk magunkat Márkit illetően, szem előtt tartva a hatpárti megegyezést: ő a vezető, ő lesz a miniszterelnök. De ma már úgy vélem, a rosszat semmiyen indokkal nem szabad támogatni, mert ilyen eredményekre jutunk.
Ha valakit mindenáron vádolni akarok, akkor az Karácsony, és sorban a többiek, akik nem faroltak ki azonnal az összefogásból annak hátbaszúrása okán.
MZP volt az eszköz az ellenzék eltakaításához.
Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de Gyurcsánynak most kellett volna borítani 2006-ig visszamenőleg. Tudom, hogy ezzel az elvárással nem a magam bőrét viszem a vásárra, de nem is én vagyok a politikus.
Eladott Ország
@Maccska: Kedves ilibderális felebarátom, írod: " a csőd miatt az IMF segélyére szorult az ország."
A büszke fideszes örül, hogy Orbán így „fellendítette” Magyarországot. Államadósság 42 ezer milliárd, Kínai hitel: Budapest-Belgrád vasútvonal 600 miliárd Ft, Fudan egyetem 450 milliárd Ft, Paks2 98 millió Euró hitel, Japán hitel: 1800 milliárd Ft. fidesznyikek ugye belátjátok, hogy még az unokáitok sem tudjàk ezt az adòságot visszafizetni. Köszönjétek meg Orsós Viktor Mihálynak!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272110125_123457846856050_5228611318904446704_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-6&_nc_sid=825194&_nc_ohc=Ilh1WFHWNagAX8iKSWj&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8VQpph0uZJYauCed8jBMD9Zm-o3I1YerG_HHcFlM3riA&oe=6289CB7F
Ezek akkora számok, amiket az agyilag egyszerű fideszes értelme, tudata képtelen átfogni. Ezért átsiklik felette. A zsák krumpli az értelmezhető. Forintban is. Csak már az is szará ment!
kereső
@Maccska: 1998-ban, a második fordulóban visszalépett egy csomó kisgazda(előtte orbán: kisgazdákkal soha!!!), ezzel nyert a fidesz+kisgazda+mdf szövetség. Koaliciós kormány alakult-azaz nem tiszta fidesz. Mindhárom külön-külön frakcióban. A kisgazdáknak és végül is az mdf-nek is ez lett a veszte- a fidesz benyelte mind a kettőt.(Egy a t5ábor, egy a zászló).
Szóval, ha a fidesz nem veszi meg a kisgazdákat, akkor nincs elős orbán kormány 1998-ban. Ez már történelem- nnem emlékezhetsz mindenre.
kereső
@Maccska: 10:04. Volt egy világgazdasági válság- vagy nem?? Ezt úgy mindig elfelejtitek. És nem jött be évente 1500-1800 milliárd Ft eus pénz, az majd csak 2010 után. És közben azért épült egysmás, nem volta évekre ható várólisták, igaz, hogy szakadozottan de volt szociális háló, és svájci indexálás a nyugdijaknak,+ 13. nem csak a nyugdijasoknak de a közszférában is. Jó néhány adókedvezmény volt az szja-ban, pedagógusoknak, orvosoknak. És megvolt a manyaup.
Eladósodott?? Igen- megettük, megittuk a felsoroltakat, és közben azért megépült 700km autópálya , fel lett újitva két tucat kórház, a magánorvosok beruházási + pénzt kaptak.

Valahogy ez mindig kimarad- hogy miért is adósodtunk el- meg a 2002/2003 évi 2x100 napos programja Medgyesinek. Komolyan mondom csúsztatásban, a fele igazságok kimondásában qrva nagyok vagytok.
SÖRÖS
@Eladott Ország: Nem rá gondoltam!
:-)
Pegero
Siralmas volt látni MZP-t és a gyerekeit, ahogy magára hagyták őt a választási vereség éjszakáján!
Ez az egész összefogás Gyurcsánnyal az élen egy trágyadomb! Miért nem jönnek rá már az emberek, hogy Fletónál nagyobb bomlasztó ember nem létezik sehol a világon?!
Maccska
@kereső: most legalább akkora válság van,mégsem kell az IMF pénz.
Amúgy akkor még sehol sem volt a válság,amikor az IMF elé kellett járulni.
Pont ez volt a szerencse,mert így kaptunk nagyon sok pénzt olcsón.A görög krach után már más lett volna a játék.

Amúgy meg nem az adósság mértéke a lényeg.
Egyrészt nem mindegy hogy egy koldusnak van egymillió adóssága vagy egy milliomosnak.
Másrészt a lejárat sem mindegy.Hirtelen kell kifizetni ugyanazt az összeget,vagy apránként.
Akkoriban már lehetett látni hogy nem tudnánk fizetni.Azt legetett látni előre.Azért kellett az IMF.
kereső
@Maccska: De vettünk fel hitelt a piacról. A kormány több ezer milliárdért bocsájtott ki deviza kötvényt. Csak erre nem figyelsz- ennek kamata piaci alapú.A legutóbbiból 1800 milliárd forint finanszirozta a kormány a választási osztogatást.Kettős jó!!!hozadéka is van- felpörgette a keresletet/fogyasztást, aminek következtében kissé! megugrottak a fogyasztói árak-és az MNB kamatemelése sem tudja egyenlőre visszafogni az inflációs nyomást. Na, de nőtt a gdp. Ez a lényeg. Hurráááááá!!!
Majd akkor is, amikor ezeket a kötvényeket vissza kell vásárolni, addig is fizetni az esedékes kamatokat- devizában, 390Ft-os euro árfolyam mellett. Mi lenne, ha gondolkodnál is egy kicsit.
Maccska
@kereső: pont ez a lényeg.A mostani kormány kap hitelt a piacról,a libcsikomcsik meg nem kaptak.Ezért mentünk volna csődbe az IMF nélkül.
Amúgy Magyarország jelenleg egy közepesen eladósodott ország az EUban.Az adósság szerkezete meg sokkal jobb,mint egykor.Az adósság jelentős részben belső forint adósság,a lejárati idők is jók.Tehát nem rövid időn belül kell egyszerre sok adósságot törleszteni.
A jelenlegi helyzet sokkal jobb,mint 2006-2012 között.
kereső
@Maccska: A libcsi-komcsik IS!!! kaptak volna a piacról, háromszor annyi kamatért, mint az IMF hitel. A magyar adósság jelenleg, legalábbis a kormány bevallása szerint 44000 milliárd forint-(2010-ben 20000milliárd volt). A szerkezetén nem tudjuk mit és mennyit rontott, az elmúlt három év deviza hitel felvétele/kötvény kibocsájtásai., mert nincsenek publikus adatok. Igy összehasonlitani nincsen mit.
Csizmás Kond
@SÖRÖS: ...dehogy kell, jól van az nekik ahogy van...és másnak is.
Gyurka80
@Maccska: "Amúgy akkor még sehol sem volt a válság,amikor az IMF elé kellett járulni." Légyszi ne írj ekkora ökörségeket, mert ez nem igaz. Böszmeferi csődbe vitte az országot az IMF hitel mentette meg a csődtől, azért szaladt ki.
Gyurka80
@kereső: "A libcsi-komcsik IS!!" NEM nekik már nem adtak kölcsön a piacon!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.