A 2 347 488 nyugdíjas nagy része átlagnyugdíjasnak mondható.

Nevetségesen alakul a nyugdíjmegoszlás: van, aki kétmilliót kap, sokan 40 ezernél kevesbből élnek havontaMTVA/Bizományosi: Róka László

A KSH adataiból jól látszik, hogy 2021-ben Magyarországon valamivel több mint 63 ezren kaptak 40 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat – írja a 24.hu. Emellett 106 ezren részesülnek 40 és 59 999 ezer forint közötti nyugellátásban és 164 ezren 60 és 79 999 forint közöttiben. Akadnak azonban olyan nyugdíjasok is, akik ennél sokkal jobban „keresnek”: a 300 ezer forint feletti nyugdíjban részesülők 81 ezren vannak. A legtöbben pedig átlagnyugdíjasnak mondhatók.

Az öregségi nyugdíjellátás átlagos összege országosan 150 571 forint volt 2021-ben.

Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője arról is beszélt a novekedes.hu-nak, hogy hányan kaphatnak ma luxusösszegű nyugdíjat Magyarországon, valamint mennyien lehetnek azok, akik nem élnek meg a nyugdíjukból.

Jelenleg 100-nál kevesebben kapnak egymillió forint feletti nyugdíjat, kétmillió forint feletti nyugdíj pedig körülbelül 10 idősnek jár.

Háromszázezer és egymillió forint közötti nyugdíjakból azért már jóval több van – tette hozzá. De ha belegondolunk, hogy a medián nyugdíj 135 ezer forint, akkor nem nehéz elképzelni, hogy a 135 ezer forint fölötti részből is a jelentős többség legfeljebb 200-300 ezer forintos nyugdíjat kap. Az ennél magasabb összegű nyugdíjellátás valójában nagyon kis részt tesz ki – fogalmazott.

Jóval többen vannak viszont azok, akiknek a nyugdíja még a mindennapi kiadásaik fedezésére sem biztos hogy elegendő.

Ha tíz részre bontjuk a társadalmat, akkor az alsó decilisbe tartozik körülbelül 270 ezer nyugdíjas. Ők az úgynevezett szegény nyugdíjasok– mondta Farkas András.Ez általában a 60 ezer – 80 ezer forint alatti havi nyugdíjakat illeti. Azonban ez a csoport is tulajdonképpen egy kisebbség, hiszen kétmillió-negyvenezer nyugdíjas van a rendszerben és rajtuk kívül van még további 500 ezer egyéb ellátott. Ennek a 2 és fél milliónak pedig csak körülbelül a 10 százaléka tartozik a legalsó decilisbe – húzta alá.

A szakértő szerint a helyzet relatíve rosszabbodik, mert bár mindenkinek, a dolgozóknak és a nyugdíjasoknak is alapvetően jobb lett a helyzete az emelések nyomán, de mivel a bérek gyorsabban nőnek a nyugdíjaknál, emiatt a nyugdíjasok relatív leszakadása egyre nagyobb. És ez nemcsak a szegény nyugdíjasokra, hanem mindenkire vonatkozik a nyugdíjas társadalomban. 

Forrás: 24.hu, novekedes.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Az ellenzek visszahozta volna a svajci indexalast, ami lekoveti az inflaciot, es olyan szinte emelest hoz evente.
De a nyugdijasok (tisztelet a kivetelnek) ezt nem erti, es inkabb az orbantol kapott alamizsnak hisz.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Pálinkás Pál: Sajnos, aki nem, az is így járt!
ómió
@magyar1: Sokakra nézve, azért, igaza van, még akkor is, ha ezen felül a "magasabbrendű társadalom" brutális "jövedelemtorzítása" nagyon le tudja húzni.
Pálinkás Pál
@Nessy: ez igaz, de ha a hülye megy el többségben szavazni,ez lesz...
KisGenyo2
@Nessy:
A nyugdíj tényleges kiszámítása valóban sokkal bonyolultabb. De nem is kell ahhoz mindenkinek érteni, bár nem lenne rossz, gimnáziumi tananyagba beleférhetne rengeteg "felesleges" dolog mellé/helyett.
A lényeg, hogy minél régebbi befizetésekről van szó, azok annál kisebb "súllyal" jelennek meg benne. Valahol ez logikus is.
Hiszen nem gondolnám, hogy most elégetett lenne egy 80.000 Ft-os nyugdíjjal, ami viszont az 58-as igazán nem rossz fizunak már a 100x-osa(!!!)
Ha az 58-as fizu és befizetés meg mondjuk a 12 évvel ezelőtti, azonosan lennének súlyozva (gyakorlatilag átlagolnánk őket), akkor még szintén nem lenne túl fényes az a nyugdíj.
Nessy
@KisGenyo2: Viszont akik 2000 előtt mentek nyugdíjba még ha rádolgoztak is ( rosszkor születtek) azok különösen most a tisztított maginflációval emelt nyugdíjjal, egyre lejjebb kerülnek, hiába dolgoztak 40-45 évet, nem is segédmunkásként. A Meggyesi kormány adott némi korrekciós emelést, de az bizony régen volt. A svájci indexálás, és a járulék plafon teremtett némi egyensúlyt, ami mára teljesen eltünt, és egyre nyílik az olló. Úgy kell nekünk! Miért akkoriban dolgoztunk, amikor alacsony volt a bér! Arról nem beszélve, hogy sok mindent privatizéltek, és páran azzal jól jártak! Mint pl. Lőrinc barát a szállodákkal.
Yoda69
"...sokan 40 ezernél kevesebből élnek havonta"

Ez a fideSS-valosag.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.