A 2 347 488 nyugdíjas nagy része átlagnyugdíjasnak mondható.

Nevetségesen alakul a nyugdíjmegoszlás: van, aki kétmilliót kap, sokan 40 ezernél kevesbből élnek havontaMTVA/Bizományosi: Róka László

A KSH adataiból jól látszik, hogy 2021-ben Magyarországon valamivel több mint 63 ezren kaptak 40 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat – írja a 24.hu. Emellett 106 ezren részesülnek 40 és 59 999 ezer forint közötti nyugellátásban és 164 ezren 60 és 79 999 forint közöttiben. Akadnak azonban olyan nyugdíjasok is, akik ennél sokkal jobban „keresnek”: a 300 ezer forint feletti nyugdíjban részesülők 81 ezren vannak. A legtöbben pedig átlagnyugdíjasnak mondhatók.

Az öregségi nyugdíjellátás átlagos összege országosan 150 571 forint volt 2021-ben.

Farkas András nyugdíjszakértő, a NyugdíjGuru News alapító-főszerkesztője arról is beszélt a novekedes.hu-nak, hogy hányan kaphatnak ma luxusösszegű nyugdíjat Magyarországon, valamint mennyien lehetnek azok, akik nem élnek meg a nyugdíjukból.

Jelenleg 100-nál kevesebben kapnak egymillió forint feletti nyugdíjat, kétmillió forint feletti nyugdíj pedig körülbelül 10 idősnek jár.

Háromszázezer és egymillió forint közötti nyugdíjakból azért már jóval több van – tette hozzá. De ha belegondolunk, hogy a medián nyugdíj 135 ezer forint, akkor nem nehéz elképzelni, hogy a 135 ezer forint fölötti részből is a jelentős többség legfeljebb 200-300 ezer forintos nyugdíjat kap. Az ennél magasabb összegű nyugdíjellátás valójában nagyon kis részt tesz ki – fogalmazott.

Jóval többen vannak viszont azok, akiknek a nyugdíja még a mindennapi kiadásaik fedezésére sem biztos hogy elegendő.

Ha tíz részre bontjuk a társadalmat, akkor az alsó decilisbe tartozik körülbelül 270 ezer nyugdíjas. Ők az úgynevezett szegény nyugdíjasok– mondta Farkas András.Ez általában a 60 ezer – 80 ezer forint alatti havi nyugdíjakat illeti. Azonban ez a csoport is tulajdonképpen egy kisebbség, hiszen kétmillió-negyvenezer nyugdíjas van a rendszerben és rajtuk kívül van még további 500 ezer egyéb ellátott. Ennek a 2 és fél milliónak pedig csak körülbelül a 10 százaléka tartozik a legalsó decilisbe – húzta alá.

A szakértő szerint a helyzet relatíve rosszabbodik, mert bár mindenkinek, a dolgozóknak és a nyugdíjasoknak is alapvetően jobb lett a helyzete az emelések nyomán, de mivel a bérek gyorsabban nőnek a nyugdíjaknál, emiatt a nyugdíjasok relatív leszakadása egyre nagyobb. És ez nemcsak a szegény nyugdíjasokra, hanem mindenkire vonatkozik a nyugdíjas társadalomban. 

Forrás: 24.hu, novekedes.hu

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Az ellenzek visszahozta volna a svajci indexalast, ami lekoveti az inflaciot, es olyan szinte emelest hoz evente.
De a nyugdijasok (tisztelet a kivetelnek) ezt nem erti, es inkabb az orbantol kapott alamizsnak hisz.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yoda69
Az ellenzek visszahozta volna a svajci indexalast, ami lekoveti az inflaciot, es olyan szinte emelest hoz evente.
De a nyugdijasok (tisztelet a kivetelnek) ezt nem erti, es inkabb az orbantol kapott alamizsnak hisz.
Dr. Proktor
Ki-ki mennyit fizetett be élete során - ez így igazságos, persze éhen halni nem kellene hagyni senkit!
Túl sokan oldották meg "okosba", az a baj.
Mindig fogom a fejem, mikor a Korda György panaszkodik a 40 ezres nyugdíjára, a Korda villából...
magyar1
@Dr. Proktor: A Kordáék példa és a hasonlók jók, de a nagy részének, a dolgozó embereknek nem volt lehetőségük választani, egyszerűen levonták tőle és kész.
Azok kapnak a legkevesebbet, Orbánék szégyene, hogy van aki 80-100 ezer alatt is kap valamilyen járadékot miközben a vezetők és gazdagok dőzsölnek, pazarolnak feleslegesen. Egyszerűen nem akarnak átállni a vadkapitalizmusról egy normálisra.
ómió
Hát, amennyit az "aktívkori" befizetés, na meg még a "magasabbrendű társadalom kivívott" nekik!
magyar1
@sgl: Mo-on meg szarakodnak össze-vissza ilyen-olyan lehetőségekkel, dolgozz, ne adózz ha beteg vagy dögölj éhen stb. Ennyit tudnak a szociális hálóról.
jÖnnek azzal, hogy kevesebb az alkalmazott meg egyéb süket dumával, vannak robotok már, meg túlfizetettek a vezetők és a gazdagok harácsolnak,csalnak. Pld. az alapítványnál nagyobb csalás nemigen van.
Eladott Ország
Ezen a maffiaállam nem is fog ezen változtatni! A svájci indexálás nélkül nő a bérolló, nő a nyugdíjasok leszakadása, nyomora , illetve garantált. Nem véletlenül találták ki a svájci indexálást. Az öszes többi, így az orbáni féle hókusz pókusz kompenzáció meg csak arra jó, hogy adtak is meg nem is, és hogy vakuljon a paraszt.
RonaGyuri
az igazi gond ott van - túl a szociális problémán -, hogy a magas nyugdíjak egy jelentős hányada nem befizetés alapú!!! Azaz egy csomó olyan potentát van, akiknek az átlag sokszorosát fizetik, pedig még az átlagot sem fizették be! =))
vacsi
@Maccska: De tízen kapnak 2 millió felett - az már havi 20 Ft - fejenként! Nekik is...
verőce21
@sgl: (09:47) Kanadában pedig egységes állami nyugdíj van! Ugyanannyi állami nyugdíjat kap a volt bankigazgató és a takarítónő is...!

A különbség a nyugdíjak kötött, az önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztári befizetésekből keletkezik...
Eladott Ország
@RonaGyuri: ma, 10:16 ♦ A magas nyugdíjasok jelentős része vezető állami /közalkalmazotti tisztséget töltött be. Nem sok (sikeres) vállalkozó található közöttük jelentős befizetéssel.
Nessy
@Shikari: Ha akadnak idős nyugdíjasok a családban, akik még 2000 előtt mentek nyugdíjba általában 40-45 évi munka után, mennyi volt akkoriban a fizetés, és az induló nyugdíj kis hazánkban. Esetleg a 90-s évek degresszív nyugdíj megállapításáról is tudnának beszélni! Ma a 90-s évek bére és a maiak között átlag tízszeres a szorzó. Az logikus, hogy a +5 % 100 ezer esetében 5000 Ft, 300 ezer felett 15000 Ft. És évek folyamán egyre nagyobb lesz az eltérés! Igaz, én csak egy "idióta, libsi" elemző statisztikus voltam, és még nem vagyok elég demens.
Nessy
@Shikari: Megértem! Ez a logikus! De a kutya mindenit, akkor azokat akik rossz időben dolgoztak évtizedekig, rossz időben mentek nyugdíjba, és most kevés pénzből próbálnak emberi életet élni, azt ne pocskondiázzátok, hogy azért kevés a nyugdíja, mert nem dolgozott... etc. Logikus?? Vagy nehéz megérteni? Legyen szép napja mindenkinek, aki fél a "szegény emberektől"!
Emmersson71
@verőce21: Na..azt itt ellopni szokta a Fidesz!
Emmersson71
@Shikari: Talán azt, hogy nem igazságos!
RonaGyuri
@Eladott Ország: ez ennél bonyolultabb,
nem azokkal van a gond, akik a befizetéseik miatt kapnak többet (ráadásul ez nem sokkal több mint az átlag 2szerese), hanem azokkal, akik a tényleges befizetésektől függetlenül kapnak nagyon sokat! =))
Yoda69
@Maccska: Csődbe most megyünk, mert orbanek mar csak hitelből tudjak finanszírozni az országot. Ezért könyörögnek az EU-nal a pénzért, mert nincs elég bevétel, ami fedezni a luxus költéseiket. Csak a rezsi csökkentés évi 2 ezer milliárdot visz el. Ha valami csoda nem történik a gazarral, amiért 3x annyit fizetünk, mint Románia, akkor 1 éven belül game over, hacsak nem kap valakitől hitelt orban.
Ilyen magas meg sosem volt az adósságunk, mint jelenleg, de az Euro es az UDS is rekordszinteket döntöget. Es akkor az inflációról meg nem is ejtettünk szót.
Szoval dicserd csak ezt a dilettans bagazst, de ennek nagyon rossz vege lesz.
magyar1
@ómió: 1978-ban a fizetésem 1900 ft- volt, amikor még nem adórendszer automatikusan meg sem kaptunk semmit csak a bruttósítás után jött.
Németh István
Mikor tanulja meg a nép, hogy a nyugdíjért dolgozni is kell és mégpedig egy életen keresztül legalább is a nyugdíj jogosultság koráig!
Az más kérdés viszont, hogy hogyan van a 2 milliós feletti nyugdíj! Mert azt már régen maximálni kellett volna! Egyrészt az állam nem fejőstehén! Másrészt az aki ezt a szintű nyugdíjat kapja az ha akármilyen államelnök volt, vagy milliárdos (adóbefizető) befizető akkor is CSAK a mindenkori minimálbérhez viszonyított legfeljebb és maximum 1.2 millió forintos össz-nyugdíjat kaphatná meg kiegészítések nélkül! Ezen a kormánynak dolgoznia kell, ha nem teszi mehet a picsába > a nemzetet árusítja ki a moslék egykori nyalósoknak (mindegy hogy melyik oldalt és mikori politikai beállítottságot veszünk alapul!!) Ámen!
Nessy
@Shikari: Nekem lenne ötletem, de ilyesmire a kormány garantáltan nem költene! Ez nem sport, egyház etc. Népgazdasági hasznunk sincs. Valóban ez van! Ha így megy az infláció növekedése, átállunk "háborús üzemmódra".
Macskaszem
Lassan nyugdíjba mennek a fiatal ...izé, megöregedett demok...izé fasiszták , akik kitalálták maguknak, hogy ha véget ér a jól fizető beosztásuk, akkor is megmaradjon a luxus életük. AláíróJani a 4 millás nyugdíjával meg kezdte a sort, és a fidigeczik nagy része hamarosan nyugdíjas korba lép.
A csórók meg így jártak. Ők fizetik.
Macskaszem
@Németh István: Csaxólok, hogy a nyugdíjplafont meg a járulékplafont a fidesz törölte el.
magyar1
Orbán kormány szégyene, hogy vannak 80-100 ezer alatti járadékok.
Németh István
@Macskaszem: @magyar1: Ezt a jelenlegi kormánynak rendeznie kell ! Első sorban a kormány büdzse érdeke is! másodsorban a polgárokkal való törődés kötelezettsége! harmadsorban az érdem szerinti elosztási határok elsődlegesen a maximális szint azonnali rendezése a lényeg!
Sokat lehet cicózni és nagyon sokféle képen a különböző okok miatt trehany, vagy éppen szándékos nyugdíjjárulék befizetési kötelezettség nem teljesítése okán! Az, hogy mindenki kapjon nyugdíjat azért mindenkinek meg kell dolgozni ! Ez alap elv! ha megdolgozott érte és tisztességesen is fizetett, akkor biztos hogyha keveset is keresett, és mert mert addig jutott a jövedelem megszerzése terén, ameddig, akkor is normális nyugdíja van, lehet az illetőnek! Ez az egyik nagyon fontos mérlegelési szempont! (a magánnyugdíj dolgot az hagyjuk az nem tartozik ide >>pontosabban aki azt fizeti és annyit amennyit tud az az ő dolga!) Az állami nyugdíjról van szó és igen is plafonnak kell lennie! De a minimál-nyugdíj mértéke ha alapnyugdíj számítást akarunk végezni akkor viszont a kulcs csak a ledolgozott évek, hónapok és az azt befolyásoló tényezők figyelembevételével lehetséges! Innen jön az, hogy az akár 19 ezer forintos nyugdíj is sok! lehet szidni az anyámat! De ha belegondolsz akkor rájössz, hogy egy ingyenélő fasznak nem a te munkádból összegyűjtött pénzből kell részesednie, hanem abból amit maga összehozott! @magyar1: ez nem az Orbán kormány szégyene hanem a magyar kormányok szégyene, hogy nem tette helyre ezt a létkérdést tisztességgel! MERT az semmiképpen nem megy hogy az ÁTLAGON FELÜLI magas nyugdíjak is ugyan azt a szintű támogatást, juttatást kapják mint a kisnyugdíjasok. Ha pedig az átlagot nézzük (a ledolgozott pl. 65 év arányában akkor az tuti, hogy nem haladja meg az 1.2 millió forintot > legfeljebb 750-780 ezer forintnál áll meg! Hol van a novák kata??? szaladgál családügyekben de leszarja a családot, arra van esze, hogy olyan nyilatkozatot tegyen amivel a hazánkat bajba sodorhatja! Foglalkozzon a magyar...
magyar1
@Shikari: Fent leírtam neked pld. 1978-ban 1900.ft volt a fizetésem, szerinted volt-e lehetőségem a közösbe nem fizetni?
dr. prédikátor
@Shikari: SZARKUPAC!!! TAKARODJ A KURVA ANYÁDBA TE FÉREG!!!
ómió
@magyar1:Hát, ez az! Ez is benne van a mai nyugdíjszinvonalban!
magyar1
@ómió: Akkor meg mit mutogat mindenfelé @Shikari: hogy mindenki maga tehet a befizetésről és a kevés nyuigdíjról?
KisGenyo2
A nyugdíjak mértéke (és aránya meg méginkább!!) a befizetett összegektől függő. Ezt kellene már általános iskolában a szorzótábla mellett bemagoltatni a gyerekekkel úgy, hogy majd amikor 72 évesen (XD) nyugdíjba mennek, még mindig emlékezzenek rá, mint a "6x8"-ra. Akkor az ilyen cikkek végre értelmetlenekké válnak majd.
kereső
Azért ez nem ilyen egyszerű-, hogy a befizetésektőlk függ a nyugdij megállapitása. Mert függ attól is, hogy ki mikor ment nyugdijba, és ezt megelőző évben éppen mennyi volt a ksh által kimutatott keresetnövekiedés- amely meghatározza a valorizációs szorzó számot-azaz mennyivel szorozzák a jogosultsági évek keresetét , hogy kiigazitsák a jövedelmeket. Szóval, nem kimondottan attól füüg, hogy ki mennyit keresett azon évek alatt, amelyek nyugdijjogosultság szempontjából számitanak. A szorzót az 1988 utáni keresetekre alkalmazzák.
Pálinkás Pál
nem sajnálom őket, jobbára ők szavaztak a mangalicára...
Nessy
@KisGenyo2: Azt viszont nem tanítják az iskolában, hogy 40 év alatt változnak a bérek, a befizetések aránya! 1958-ban a 800 forintos asszisztensi fizetésből nem fizethettem volna be 8000 forintos járulékot! Ki gondolta még 35 év után is, hogy bár rádolgozva a kötelező korhatárra,41 év után a befizetés szerint kiszámított nyugdíjalap, csak x%-kal csökkentve vált nyugdíjjá? Degressziós nyugdíj számítás! Ez van olyan egyszerű, mint a 6x8? Bár 80 fölött vagyok, a szorzó táblához még ma sem kell számológép!
Nessy
@Pálinkás Pál: Sajnos, aki nem, az is így járt!
ómió
@magyar1: Sokakra nézve, azért, igaza van, még akkor is, ha ezen felül a "magasabbrendű társadalom" brutális "jövedelemtorzítása" nagyon le tudja húzni.
Pálinkás Pál
@Nessy: ez igaz, de ha a hülye megy el többségben szavazni,ez lesz...
KisGenyo2
@Nessy:
A nyugdíj tényleges kiszámítása valóban sokkal bonyolultabb. De nem is kell ahhoz mindenkinek érteni, bár nem lenne rossz, gimnáziumi tananyagba beleférhetne rengeteg "felesleges" dolog mellé/helyett.
A lényeg, hogy minél régebbi befizetésekről van szó, azok annál kisebb "súllyal" jelennek meg benne. Valahol ez logikus is.
Hiszen nem gondolnám, hogy most elégetett lenne egy 80.000 Ft-os nyugdíjjal, ami viszont az 58-as igazán nem rossz fizunak már a 100x-osa(!!!)
Ha az 58-as fizu és befizetés meg mondjuk a 12 évvel ezelőtti, azonosan lennének súlyozva (gyakorlatilag átlagolnánk őket), akkor még szintén nem lenne túl fényes az a nyugdíj.
Nessy
@KisGenyo2: Viszont akik 2000 előtt mentek nyugdíjba még ha rádolgoztak is ( rosszkor születtek) azok különösen most a tisztított maginflációval emelt nyugdíjjal, egyre lejjebb kerülnek, hiába dolgoztak 40-45 évet, nem is segédmunkásként. A Meggyesi kormány adott némi korrekciós emelést, de az bizony régen volt. A svájci indexálás, és a járulék plafon teremtett némi egyensúlyt, ami mára teljesen eltünt, és egyre nyílik az olló. Úgy kell nekünk! Miért akkoriban dolgoztunk, amikor alacsony volt a bér! Arról nem beszélve, hogy sok mindent privatizéltek, és páran azzal jól jártak! Mint pl. Lőrinc barát a szállodákkal.
Yoda69
"...sokan 40 ezernél kevesebből élnek havonta"

Ez a fideSS-valosag.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.