Az mfor.hu számolt be arról, hogy túlköltekezett a kormány a választásokat megelőző három hónapban, ez egyértelmű az MNB által szerdán nyilvánosságra hozott adatokból. A pénzügyi számlák előzetes adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2022 első negyedévével záruló egy évben a GDP -6,4 százalékát tette ki.

Orbán Viktor elszórta a pénzt, jöhetnek a megszorítások
Kép: Facebook/Orbán Viktor

Az Eximbank adósságát is figyelembe véve a szektor adóssága a GDP 77,3 százaléka volt (44331 milliárd forint). Az előzetes adatok szerint a háztartások nettó finanszírozási képessége 2022 első negyedévével záruló egy évben a GDP 5,5 százaléka volt (3155 milliárd forint).

Az államháztartás pénzügyi eszközei közül tranzakcióból fakadóan növekedtek a hitelintézeteknél tartott betétek, a hosszú lejáratra nyújtott hitelek, a hosszú lejáratú értékpapírok, valamint a részvények, részesedések is.

Erőteljesen bővült az egyéb követelések állománya is, elsősorban az európai uniós támogatásokhoz kapcsolódóan. Az államháztartás kötelezettségei közül a negyedév során tranzakcióból kifolyólag mind a rövid, mind a hosszú lejáratú értékpapírok állománya növekedett, elsősorban a pénzügyi vállalatok befektetései révén.

A háztartások nettó finanszírozási képessége 2022 első negyedévében a negyedéves GDP 5,6 százalékát tette ki (771 milliárd forintot). A háztartások nem konszolidált pénzügyi eszközeinek állománya 2022 első negyedévének végén a GDP 135,3 százalékát, a kötelezettségei a GDP 23,4 százalékát tették ki, így a nettó pénzügyi vagyonuk a GDP 111,9 százalékát érte el.

A háztartások pénzügyi eszközei közül az első negyedévben tranzakcióból eredően jelentős mértékben növekedtek a készpénz, a folyószámla betétek és a tőzsdei részvények, ugyanakkor számottevően csökkentek a rövid lejáratú állampapírok és az egyéb követelések.

A háztartások kötelezettségeit tekintve a hitelintézetektől felvett hitelek esetében tranzakcióból adódóan mérsékelten bővültek a hosszú lejáratú, forint ingatlanhitelek. A háztartások egyéb kötelezettségei hasonló mértékben csökkentek.

Forrás: mfor

66 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Nagyon szépen összehozott és elmagyarázott gazdasági statisztika. Egyetlen baj van csupán vele:. A ""narancsmagyaroknak és Narancs-Magyarország"" szavazóinak ez nemhogy nem jelent semmit, de már az elejétől kezdve komoly olvasási és főleg megértési nehézséget okoz. Azok, akik elhiszik, hogy a boltokban hétről-hétre emelkedő árakat a libsi/bolsi/Soros/Gyurcsány (nem sorolom tovább) ellenzéknek ""köszönhetik"", azok már a ""tóthgabik, kisgrófok, bayerok és hasonlóknál"" megálltak.
""Mintha a vaknak a szineket vagy a süketnek a zenét mesélnéd!""
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gyurka80
@nemsemmi2: Te nagy hülye vagy! Az államiban van, ha nyugdíjba mész megkapod!
Gyurka80
@nemsemmi2: Hogyne tudnám én is tag voltam hülyegyerek.A 100 ezer tagtól sem vették el, még vannak 58 ezren, nézz utána mielőtt itt fröcsögsz!
Németh István
Az eredeti téma elfelejtve! De a mocskolódás magas szinten művelve! gerinctelen szemét egyedek által! Akik gondolkozni talán tudnának ha akarnának, de mer egzaltált hülyék gyakorlatilag autisták,
nem képesek rá!
Nessy
@Németh István: Ami azt illeti némi alpári szövegért, sértegetésért te se mész a szomszédba! Sőt! Bagoly - veréb szindróma.
Eladott Ország
@Németh István: tegnap, 11:10 ◘ A dagadt kolostordisznó, azért csinálta a választás előtt a pénzunamit, hogy hatalmon maradjon és elkerülje az elszámoltatást. A feketeleves pedig most jön, az infláció, államadósság az egekben, a forint szarrá ment, nincs pénz semmire, csak az oligarchák zsebeinek tömésére. Cigánymunka ez nem keresztényi.
Gyurka80
@Eladott Ország: " dagadt kolostordisznó" az anyukád hülyegyerek. Választáskor mindegyik kormány kiüríti a kasszát. Az első Orbán kormány otthagyott, megyó abból osztogatott, csak többet fedezetlenül és meg is lett az eredménye!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.