A jelenlegi rendszer nagyon nem lesz fenntartható. 

A nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálatát, a nyugdíjkorhatár emelését is javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új csomagjában.

A nyugdíjkorhatár emelését javasolja a Magyar Nemzeti Bank, ráadásul szerintük túl magas nyugdíjat fizet az állam

Fotó: 123RF.com

Mint leírták: hazánkban alacsony a korhatár betöltése után, a nyugdíj igénylése nélkül tovább dolgozók száma, aminek egyik oka a nem megfelelő ösztönzőrendszer. Ezzel kapcsolatban érdemes felidézni egy nemrégiben készített felmérést. Ebben arra jutottak, hogy nemcsak a továbbdolgozást utasítják el sokan, minden negyedik magyar egyenesen korai nyugdíjazásról álmodik.

Ebből (és egyébként más, korábbi kutatásokból is) meglehetősen egyértelműnek tűnik, hogy ösztönzéssel aligha, sokkal inkább kényszerítéssel lehetne változtatni a mai helyzeten. Bár természetesen semmi ilyet nem mond ki az MNB, az elég elgondolkodtató, hogy leírják:

„ellátások nettó helyettesítési rátája hosszú távon elérheti a 94 százalékot, ami jelentős mértékben a korhatár betöltése utáni munkavállalás ellen ösztönöz”.

A kevésbé szemfülesek számára lefordítjuk:

túl magas nyugdíjat fizet az állam.

Úgy véljük, nem csak az idősebbek kaphatnak a szívükhöz a mostani javaslatok láttán. Mint a vitairatban szerepel:

„a lakossági megtakarításokat az állam mellett a nagy ellátórendszerek és a reálgazdaság-finanszírozásba is be kell vonnunk”.

Konkrétabban is szerepel, hogy az MNB szerint a lakossági megtakarítások növekvő részét kellene a magánegészségügyi és a nyugdíj-megtakarításba terelni.

A magánszemélyek félretett, illetve tartalékolt forintjait nem csak az előbbiek szerint hasznosítaná az MNB. Egyenesen kimondják, hogy cél a lakossági megtakarítások állampapírpiacra terelése. Ehhez szükségesnek tartják a „készpénz megtakarítási célú felhalmozásának visszaszorítását”.

Forrás: AzÉnPénzem.hu

54 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Amíg olyanoknak is megállapítanak nyugdíjat akik soha nem dolgoztak itt és nem fizettek járulékot addig coki. Egyébként én meg sokallom az MNB alapítványába juttatott közpénzt ami attól fogva nem az.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Tényleg felháborító, hogy a nyugdíjasok zöme tobzódik abból a 100.000-130.000 forintból, miközben ők nyomorogni kényszerülnek a 800.000-1.000.000-ból. Hó végén már kénytelenek bélszín helyett karajjal beérni.
Valóban, ilyen nyomor hallatán kinyílik a bicska és átadja helyét a szánalomnak .
sokanvagyunk
Amíg olyanoknak is megállapítanak nyugdíjat akik soha nem dolgoztak itt és nem fizettek járulékot addig coki. Egyébként én meg sokallom az MNB alapítványába juttatott közpénzt ami attól fogva nem az.
Béla333
"A nyugdíjkorhatár emelését javasolja a Magyar Nemzeti Bank, ráadásul szerintük túl magas nyugdíjat fizet az állam"
Röviden mondjam a véleményem?:
Anyád!
Béla333
De tudhattuk a maffiózók szociális érzékenységét, hiszen ismerjük már őket!
A hülye magyarnak ez kell, ezért szavaztak rájuk ennyien!
Eladott Ország
@Maccska: Az MNB korábbi nyereségeit kitalicskázták a fideszes haverok, a mostani százmilliárdos hiányt azonban az adófizetők állják.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273208735_4573548109439858_1479815918088517833_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=BxVGLFxX1OcAX_cccS6&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8ozZwVAGAJfJ7fvSJebAg08h6VnCmzhOrRMOYWcFdH_Q&oe=628C0F62
A forint jobban romlik, mint egy háborúban álló ország valutája az ukrán hrivnya. Természetesen Orbán Viktor barátjának piszkos háborúját minden ország gazdasága megsínyli, ami látszik a valuták árfolyamán is. De a háború kirobbanása óta környezetünkben sehol nem romlik olyan gyorsan a pénz értéke, mint nálunk. Ez a következménye az évek óta tartó hazudozásnak és az oroszok feltétel nélküli kiszolgálásának! A forint előre megy, nem hátra!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/275012901_2031362533735137_6827203919170950919_n.jpg?_nc_cat=110&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=Nr0i3n4nWi0AX_MlRnT&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_8yDpLjaRgMcmy46HfNgeOhdHuSdWXPUqqaN5JFB8vIA&oe=628BD630
Ráhel, ne aggódjatok, hazajöhettek, van végre eurónk is! Az van ráírva rubel.
uploads.disquscdn.com/images/d46da69f6a35566977b203097876e1585cd448a2049ee2b66520ac6abfa2dc9a.jpg?w=800&h=346
A költségvetés rendben van, a saját szememmel néztem meg. Kuszaszem, sólyomszem jól láttad?!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/277350036_508263504253942_4296097517513516000_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=sz4qc3QYwZsAX_AX5oA&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9-a_fnnpcNjQtM8KXg9dUc9o23bHRgl_Zns_PPQLkQcQ&oe=628C2EBE
Pálinkás Pál
nesztek nyuggerek..a végén még nyugdíj csökkentést kaptok emelés helyett..hajrá fidesz...
Sámannus
Kuszafaszúkám én a halálozási korhatár emelését kérném, ha a kurvák futtatása nem lenne előre valóbb..
simmering73
Fel kell mondani a határontúlra fizetett nyugdíjakat.
rokker33
Nagyon helyes! Sokan 65 éves kor alatt mennek el nyugdíjba vagy kevés munkaviszonnyal akarnak sok pénzt! Mikor meg 40.000 a nyugdíj sír mindegyik, de dolgozni azt nem kell!!! Ismerek olyat aki 20=25 éve feketén dolgozik.Na neki milyen nyugdíja lesz?? :)
Sziszifusz
@Maccska: 14:45
... és miért említed Köteles Kövér László nagyapját, akik Kun Béla katonája volt és " Lenin fiúként" részt vett a vörösterrorban .
Sziszifusz
@Maccska: 15:07
Szerinted mekkora az unokák felelőssége az ősök által elkövetett bűnök miatt ?
division
"„a lakossági megtakarításokat az állam mellett a nagy ellátórendszerek és a reálgazdaság-finanszírozásba is be kell vonnunk”"
A jó édes anyátokat, azt. Ugyan a pénzem nagy része nem bankban van befektetve, de ami igen, az most nem kicsit csökkent már így is a háború miatt. Hiába nem szavaztam életemben először a Fideszre, a sok zsák krumpli, migráns riogatás megtette a hatását sokaknál. Igyák meg ők a levét, vegyék el tőlük azt, amijük még van, és mehetnek utána (is) hálálkodni.
Macskaszem
A kormányzati lopás mértékének csökkentését nem akarná esetleg javasolni ez a pöttyös seggű, kancsal barom?
Macskaszem
@Maccska: 15:07
Van itt más érdekes sorsú épület is: Ez Pápán van. A Fő tér 18. Az eredeti tulajdonos Kohn József, cementáru gyáros volt.
A családot Auschwitzba deportálták, de volt köztük, aki életben maradt és visszajött. Az államosítás során aztán 1952-ben a hátramaradottak végleg elveszítették a házukat, melybe egy 19-es vöröskatona és családja költözött be.
Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének családja. „Egy zsidó család elkobzott” házába. Itt nőtt fel a kis Kövér Lacika.
De ha már a régi házakról beszélünk
Essen szó a Fidesz Lendvay utcai székházáról is. A zsidó vallású Grodelek Ármin Máramaros szigetről érkezett Pestre. Erdélyi erdők kitermeléséből lett a család dúsgazdag és építette meg ezt a gyönyörű villát. De hogy még színesebb legyen a történet: 1938-ban eladták egy iráni-örmény bőrkereskedőnek, Palandszian Nisan-nak. Vagy ott van az Andrássy út 60. Bizony az sem a Terror házának épült. Perlmutter Izsák festőművész tulajdona volt, a festő 1932-ben bekövetkezett halála után pedig a Pesti Izraelita Hitközség örökölte.
justhpeter
Nem értem milyen erkölcsi alapról pofázhatnak azok,- MNB és kormány - akik korábban ellopták a magánnyugdíjpénztár 3000 milliárdját !
a) aljas dolog a lopás után a magángondoskodást keveselni
b) ugyanilyen aljas dolog az MNB nyereségé az államkassza helyett az alapítványokba tennii
c) ostoba dolog volt a nyugdíjjárulék plafon eltörlése, mert most visszüt
d mivel az MNB és a kormány teljesen megbízhatatlan át kell térni 100%-ban olyan biztosítás alapú rendszerre, ahol sem az MNB-nek, sem a kormánynak nincs befolyása a döntésekre
vacsi
@Béla333: Én pl. nem ezért szavaztam rájuk, hanem azért, mert nem volt jobb! Mit gondolsz, a többinek mi lett volna az első dolga?!
vacsi
@Sziszifusz: Ha nem élvezi a nagypapa által tisztességtelenül elvett hasznot, akkor semmi. Különben...
vacsi
@division: Aha, szóval itt van a nagy igyekezet magyarázata, hogy készpénz ne legyen nálunk!
Dr.Doktorovics trinitron dr.
Áder csak 4 misit kap. Ja és az MNB kapja be a fa...mat!!
Clavigo
"lakossági megtakarításokat az állam mellett a nagy ellátórendszerek és a reálgazdaság-finanszírozásba is be kell vonnunk"... (???) Ez mit jelent vajon...
Clavigo
@sgl: Ezt én is inkább einstandnak nézem... a magán nyugdijamat már megvédték .
justhpeter
@sgl: A lényeg nem az, hogy a kormány ténylegesen ellopta a manyupot, hanem az, hogy ezzel megrendítette az öngöndoskodást. Azt üzente senkinek nem kell gondoskodnia önmagáról, majd ő gondoskodik mindnyájunkról.
Az MNB-vel kapcsolatban megkérdezem, milyen rendszer az,aho a veszteséget az állam állja, a nyereség pedig az alapítványoké ? Ha lehet ebből a rendszerből nem kérünk és onnan senki ne adjon jó tanácsot.
A biztosító ugyanúgy az üzleti tevékenysége alapján adózik az államnak mint bármi más vállalkozás és aztán semmi közük egymáshoz.
Peller Anikó
@sgl: Magyarul eltőzsdézik. Forgatják. Shortolnak vele. Ellopják. Elveszítik vele a közvagyon jelleget. Beforgatják a stadionokba. Műfűre. Lapajpusztába kastalyakba. Magáncélra mészarosnak. Tyiborcnak. Darunak gólyának.

De nem neked. A manyupot is eltőzsdézés miatt einstandolták le.

Most akkor mégegyszer is. Meg mégegyszer. Meg.
kereső
@Maccska: 14:45 Né,má, mindig csak "apró", pedig vannak itten nagyobbak is. Ott van a már emlegetett kövér lászló- akinek Apukája bizonyitottan Szoc.Hazás kitüntetést kapott 1956-ért. És ott van Pokorni nagyapja, aki nyilasként gyilkolt, az apja meg III/III-as volt-bizonyitott tény. Bizonyitott tény, hogy Varga Judit apja III/III-as volt. Bizonyitott tény, hogy Kaposvár polgármestere Szita Károly III/III-as volt. Bizonyitott tény, hogy Kocsis Máté a fideSS országgyűlési frakcióvezetője a nyilas csurka párt tagja volt. Mi a bizonyiték Apró Antal gyilkolászására???
És itt vagy TE/vagytok Ti 2022-ben, akiknek a nyelve olyan mélyen van a terrorista gyilkos putyin és hordája farpofájában, az a csoda, hogy nem fulladttatok még meg. És akkor neked van képed 56-ot emlegetni?Ráfér? Rá. Vastag, mint az a tartótisztjeiteké habonyé és rogáné. Na, elmész ám a jó büdös 3,14csába.
Eladott Ország
@Maccska: ma, 14:00 ☻ Az általad "libcsi komcsi" kormányok óta az államadósság duplájára nőtt te ökör, a forint meg szarrá ment! Ez nem a Lendvay utca orbánjugendi konzervatív - keresztény - nemzeti.f@sztudja elmélet, agyhutykő szemináriumának szintere fidesz barma! Éllovasokból meg serghajtók lettünk, hogy anyádba szakadtál volna fidesz marhája!
percsi
Az ország gazdasága dübörög! Az ország előre megy, csak nem halad!
Én előre megyek egy kicsit: most ez azt jelenti, hogy veszélyben van a nyugdíjasok pénze?
Csak nehogy megcsapolják a bankszámlákat!
A nép ezt akarja, mondá a nép szolgája!
kereső
Talán nem kellett volna és elégetni a manyup 3000 milliárdját. Mára, már megtörténhetnének belőle az első nyugdijszolgáltatások- és terhementesitené az álllami nyugdijkasszát. Na. de orbán mindig a "pillanatnak" él, és nem tekint a jövőbe. Államférfi??? Kókler az egész kormányával együtt. Amikor a kormány régi és új (i)gazságügyminisztere azt meri kijelenteni, hogy április 3-án azemberek a völner-schadl ügyről, és a pegazusról is vélleményt mondtak- ami nem jelent mást, mint a művésznő értelmezése szerint- szabad a pálya. Azemberek felhatalmazást adtak a törvéntelen megfigyelésekre, a kormányzati legmagasabb szintű korrupcióra, itt akár még az is bekövetkezhet, amit @percsi irt.
Emmersson71
...

Nos, a rövid válaszom: Anyátokat!
Hosszabban: A tetves rohadt mocskos qrva anyatokat!
Emmersson71
@rokker33: Hogy ki és mit akar, az nem hatja meg a nyufig-ot! Annyit kapsz nyugdíjként, amennyi ideig befizető voltál és amekkora éppen az aktuális valorizációs szorzó. Én is szeretnék másfél millás nyugdíjat, de még most, 65 évem alatt..iziben! Csak ez a kutyát nem érdekli :)

Viszont az már gáz, hogy X ledolgozott 48 évet és 110 ezerrel kibasszák a szemét!
magyar1
Az MNB Mo szégyene maga vezetővel, mert csak az alapítványokba lopják ki a pénzünket, nem tudnak gazdálkodni, éppen ideje lenne az egész bankot lecserélni egy új, szakértő, és gondos gazdákra.
A vezető legmagasabb fizetése 1 millió ft lehetne és a többi dolgozóé sem érhetné el a 800 ezret., mi a helyzet a semmirekellők kapnak magas fizetést.
magyar1
@kereső: Illene már visszatenni a 3000 milliárdot a nyugdíjkasszába! Ezek csak a népnyomorgatáshoz értenek.
percsi
Minden fillérre igényt tart az állam?

Úgy véljük, nem csak az idősebbek kaphatnak a szívükhöz a mostani javaslatok láttán. Mint a vitairatban szerepel: „a lakossági megtakarításokat az állam mellett a nagy ellátórendszerek és a reálgazdaság-finanszírozásba is be kell vonnunk”. Konkrétabban is szerepel, hogy az MNB szerint a lakossági megtakarítások növekvő részét kellene a magánegészségügyi és a nyugdíj-megtakarításba terelni.

A magánszemélyek félretett, illetve tartalékolt forintjait nem csak az előbbiek szerint hasznosítaná az MNB. Egyenesen kimondják, hogy cél a lakossági megtakarítások állampapírpiacra terelése. Ehhez szükségesnek tartják a „készpénz megtakarítási célú felhalmozásának visszaszorítását”.

A lakossági állampapírok iránti keresletet erősítenék például azzal, hogy a kormányzati adósságleveleket fel lehetve venni a béren kívüli juttatások (cafeteria) kedvező adózású elemei közé. A javaslat amúgy addig is elmegy, hogy bizonyos állami transzfereket, juttatásokat állampapírban kellene kifizetni. A kincstári számlanyitás pedig akár automatikus is lehetne.
www.azenpenzem.hu/cikkek/a-nyugdijakhoz-is-hozzanyulna-az-mnb/8597/?=hirkereso
Gauntlet
Az ősi foglalkozást űző hozzátartozótokat, azt! Na most mit szól Shikari, Durbincs, vagy a többi?!?!? Ezzel kampányoltatok volna áprilisban, baxxameg! Nem a gázleállitasos baromsággal!!
Emmersson71
@Maccska: 13:07 - Akkor utasítsd vissza a nyugdíjadat vagy fizesd be a Fidesz kasszátokba :P
rbela
Fizessen egy életen kresztül, utánna mehet a temetőbe...
Rockxy
"A jelenlegi rendszer nagyon nem lesz fenntartható."
na, a nyakkendős gecik ne lopjanak, és akkor fenntartható, sőt.
terlasz
Mire ez a nagy aggodalom, amikor mindent megtesztek annak érdekében, hogy az embereknek még nyugdíj előtt kiegyenesedjen az EKG-juk.?
magyar1
Igen, a jelenlegi rendszer nem lesz fenntartható ha továbbra is a Matolcsi féle alapítványokba megy a luxus a pénzünkből, festményeket vásárol stb.
Orbán annak idején a Simor havi 2 milláját nagyon kritizálta, most meg nem tesz semmit ezek ellen mert ezt fideszék csinálják? Pazarolnak a megdolgozott pénzünkből, nem ezért választunk vezetőket.
kereső
@magyar1: Igen illene!- de nem fogják.
magyar1
Egyetlen dolog amit jónak tartok, hogy a gyerek nélküli nők ne kapják meg a nők 40-es nyugdíjat. Egyik dagadt szomszéd nő is gyerek nélkül élvezte az életét, csak saját célja érdekelték, most nyugdíjba ment-
Én meg egyedül neveltem 1-et, szét idegeskedtem az életem, lerokkantam, 30 év után havi 36 ezerrel élek. Ez meg tovább élvezi az életét. Persze ő okosabb volt nem szült gyereket.
magyar1
Ha meg hozzányúlnának, pld. milyen alapon kapnak özvegyi nyugdíjat? Valaki meghal akkor nem folyósítanak neki nyugdíjat de az özvegyének igen?
Mert ugye a nyugdíj munkaalapon jár akkor az özvegy nem dolgozott érte egy percet sem.
Németh István
A magyar nemzeti bank azon gondolkozzon, miként tudna megfelelő kamatokat biztosítani a bankban tartott lakóssági megtakarítások javára! MERT bassza szájba a büdös kurva anyját az a tényt előidéző intézkedés hogy decemberben meglévő 4,8 milió Ft-os betéti összegre 42 ezer Ft kezelési költséget számol fel a márciusi kifizetéskor! De a büdös kurva anyját a kormánynak is hogy erre és az ilyenre nem figyel oda! >> csak úgy mellékesen! csaknem 4 hónapot ingyen használta a pénzemet a bank, majd még én fizettem mert "KEZELTE" - kifizette a pénzemet! A büdös kurva anyját az ilyen államszervezetnek!!!
csak úgy....
magyarország-meseország,- és addíg dolgoztak míg meg nem haltak...
Németh István
a magyar nemzeti bank a büdös kurva anyjával foglalkozzon de nem a nyugdíjjal!
A magas nyugdíj miféle moslék szöveg!? van illetéktelenül magas nyugdíj pl. minden 1.2 millió feletti az! nem is kellene ez felett egy fillért sem adni >> infláció ide oda!
De mondom a bankbetéti kamatokkal foglalkozzon ez a buzi pénz éhes társaság > leginkább a kormánnyal együtt!
Németh István
Akkor kezdjük! Kinek fizet magas nyugdíjat az állam? Azoknak a seggnyaló és többnyire szemét geciknek akiknek rendre több a nyugdíjuk 1,2 millió forintnál - kivétel nincs ha volt államelnök,vagy akármilyen főmufti! Ez a szám súlyos több-százezer fő körül van! A sokak nyugdíja ezeket leszámítva valóba 150 -250 ezer forint között van - mint átlag! Akkor képzeljétek el mennyit kap az aki "kisnyugdíjas" persze ha dolgozott tisztességgel mondjuk 50 évet akkor azért nem kell száraz kenyeret rágnia! Ha színész és mindenféle szingli faszi-pina volt és szart járulékot fizetni, de akár több lakása is van az menjen a büdös kurva anyjába, ha sír a nyugdíja miatt! DE a magyar nemzeti bank elnöke meg főképpen kapja be a polgárok faszát a hülye agyával a banki kamatok dolgával foglalkozzon! > magyarázza meg hogy hogyan vonnak el 4,8 millió forint kifizetéséből 42 ezer forintot kezelési költségként (decembertől > márciusig?) És a három hónapra kamatot nem számolnak! A mocskos kurva anyját!
Eladott Ország
@Németh István: ma, 17:46 ◘ „A politika olyan mint az ablakpucolás, a mocsok mindig a másik oldalon van.” ( Hofi)
i.pinimg.com/564x/3d/34/2f/3d342fe20b9c54747a14cb59084eca49.jpg
Valóban örülhet a magyar nyugdíjas, hogy ötven év munkaviszony után nem döglik éhen. Eriggy a büdös qrva anyádba fideszes agyatlan geci!
Németh István
@Eladott Ország: Elnyomtam egy fingot néked, hogy lenyugodjon lényed! hülye tetű! Mást se tudsz csak alázni, nem engem hanem a kormányt akinek kinyalhatod a seggét! Hülye gyerek! Balfasz én még 760 éves koromban is dolgozok és kapd be a rühes disznó csavaros faszát!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.