A köztársasági elnök az erdélyi Magyarlapádon elmondta, hogy pénteken tíz templomot szenteltek tíz különböző településen.

Novák Katalin: a közösségépítés templomépítéssel kezdődik
Novák Katalin köztársasági elnök a Bethlen Gábor Kollégium könyvtárában Nagyenyeden 2022. május 20-án. MTI/Bruzák Noémi

Kiemelte: nem véletlen, hogy amikor háború van és ideológiai rombolás zajlik, a templomokat rombolják le először, mert tudják, hogy itt kezdődnek a közösségek. Mi, amikor templomokat építünk és újítunk szerte a Kárpát-medencében, azért tesszük, mert ezzel kezdődik a közösségeink megerősítése – mutatott rá, a mintegy 1000 esztendeje, 1030-ben épített településen, amelyet akkor első szent királyunk felesége, Gizella birtokaként tartottak nyilván.

Azzal, hogy ma tíz templomot felszentelhettünk, azzal is azt üzenjük, hogy mi itt leszünk 1000 év múlva is, testvérek között, magyarul szólítva meg egymást – fűzte hozzá.

A köztársasági elnök a református egységet szimbolizáló, egy budapesti asztalos által készített Kálvin-keresztet adományozott a templomnak és arra kérte a résztvevőket, hogy érezzék át a nap felelősségét és töltsék meg élettel a templomot. Mint mondta, nem azért újultak meg a templomok, hogy megcsodáljuk, hanem hogy élettel töltsük meg tereit.

A Magyar Református Egység Napja alkalmából pénteken délután tíz dél-erdélyi egyházközség felújításáért adtak hálát egyszerre.

Novák Katalin pénteken Kolozsváron Kelemen Hunorral, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott, Nagyenyeden pedig Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével leleplezték a püspöki ház emléktábláját, majd megtekintette a Bethlen Gábor Kollégium épületét.

Forrás: MTI

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@Peller Anikó: Álszent, farizeus színtársulat! Talán a hívek, a közösség áldozhatna a templomaira! Nem más ország adófizetőinek a pénzén felújítani.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@KisTehen: 20.39:. Bocs, de ez hogy jön ide? Mi köze van annak, hogy itthon van-e templom ahhoz, hogy puszta voksvásárlási célból a világ minden tájára (de leginkább Erdélybe) szórjuk az itthon is kevés pénzt?
Egy szociálisan (és gazdaságilag) érzékeny kormány feladata nem inkább az általam leírtakkal való törődés lenne az erdélyi templomok és potyalesők HELYETT?
szép új világ
Sokkal kifizetődőbb templomot építeni mint kórházat! A kórházat fenntartani is nagyon költséges és az istenadta nép csak háborog ha nem működik megfelelően. Ezzel szemben a templomba elég egy pap és egy templomszolga és arra vigyázni, a hogy a ministráns fiúcskák tartsák a szájukat.
human
A városunkban felújították a nagy templomot. Volt ahol 20 cm-es rés tátongott a falon. A tetőt teljesen újra kellett rakni. A reformáus tiszteletessel együtt dolgoztam egy kis szeletén a projektnek. Ő maga mondta, hogy felesleges ez az egész. Szerinte egy kisebb, de új templomnak sokkal több értelme lett volna. A nagyban eddig is lézengtek az emberek és lehetetlen volt felfűteni. A kisebben az egyre fogyó közösség közelebb érezhetné magát egymáshoz és gazdaságosabb is lenne.
De a hatalmasok nagy templomot akartak. Az maradt.
human
"nem véletlen, hogy amikor háború van és ideológiai rombolás zajlik, a templomokat rombolják le először"

Képletesen a templom rombolást már ott elkezdék Orbánék, hogy a szószékről nekik kapányolnak a papok és a tiszteletesek. Mit kezdjen az az igazhívő ha az egyházi vezetői olyan párt melletti kiállásra buzdítják aki csak szóban keresztény, de életvitelében nem az? Hát nem jár majd templomba, hanem otthon olvassa a bibliát és a négy fal közt éli meg valódi hitét. Az üres templomokat ettől függetlenül a haveri cégek felújítják, mert ahol lopni lehet ott nem nézik, hogy van-e értelme a beruházásnak.
ómió
Igen, mert bolsi pártházépítéssel sehogy nem jött össze!
Eladott Ország
@Horizont: tegnap 20:18 ♦ Katónak kiadta parancsba a várkapitány, a Karmelita kolostor disznaja'.Innen indultunk, ide jutottunk. Mert van különbség a Köztársasági Elnök, és a kinevezett fideszes csicskolina között! Monika Levinsky-ből nem csináltak köztársasági elnököt, úgy látszik ez jobban érti a szakmát. "ha egy nép nem tud szembe nézni hibás történelmével az nem érdemli a jövőt". Göncz Árpádot az angol királynő fogadta, ezt a tenyeres-talpast meg egy olasz náci tapogatja és Berlusconi.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/275607936_3056680781256268_3868173628802113540_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=fKZW6QCg_u4AX8sJ8b7&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8oA80Z3H5Mk7BR6HPKCm2aC5Xcb1DZZlxcKSHHn_KTQQ&oe=628D3675
Ő itt Kati! Kati nem tud pecázni. Segíts hobbit találni Katinak, amivel elütheti a következő öt évet. Alapítványokat fog létrehozni, a köztévében gyűjtöget, állami támogatásból megtakarít 1-2 milliárdot budai villára. Szerintem Kati rengeteget fog utazgatni, villogni a mi pénzünkön. A három gyerekét fogjuk tanittatni jónevű külföldi egyetemeken, mindegyiknek veszünk ott külföldön lakást is, nehogy már kollégiumban kelljen lakniuk. Aztán hamarosan mind a három a saját lábunkra fog állni, és Katit, valamint a családját életük végéig havi sok millió forintunkból fogjuk eltartani, fizetjük a villájukat, a személyzetüket
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/275563576_3055116801412666_5196958435025962590_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=V7aJw-kwMRIAX_Lon_A&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_dRlt80qmnzCiI39rP6PfcthyHRt1lUCfJOiiQ7I1XTQ&oe=628D27E4

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.