Ahogy arról korábban beszámoltunk, Orbán Viktor Szerbiába utazott, ahol Aleksandar Vucic szerb államfővel közösen nyitotta meg a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt. 

Szerb elnök: "Nagyon nehéz tél vár az egész világra"
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Aleksandar Vucic szerb államfő (j) megbeszélést folytat Újvidéken 2022. május 21-én, a 89. Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár megnyitója előtt. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az eredmények többet mondanak minden szónál – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök szombaton Újvidéken arra utalva, milyen mértékben javult Magyarország és Szerbia kapcsolata az utóbbi években.

A szerb elnök Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen nyitotta meg a Nemzetközi Mezőgazdasági Vásárt.

Közölte:

amennyiben az ukrajnai háború miatt kialakult válság során Magyarországnak bármire szüksége lenne, Szerbia készen áll arra, hogy segítsen szomszédjának, és ez fordítva is így van.

Mint mondta, Magyarország hét évvel ezelőtt még csak a hetedik helyen állt a kereskedelmi árucsere mértékét tekintve, mára azonban Szerbia második legfontosabb partnerévé vált, ami a kapcsolatok jelentős javulását mutatja.

Ez azt bizonyítja, hogy megvan a kölcsönös bizalom és tisztelet, valamint a kölcsönös érdek is

- húzta alá.

Aleksandar Vucic rámutatott, hogy

nagyon nehéz tél vár az egész világra.

Kiemelte, hogy a Szerbiában élők ezt még nem tapasztalják, nem látják, mert Szerbiában minden van, de fel kell készülni minden eshetőségre.

Hozzátette, hogy

Orbán Viktorral arról tárgyalt a vásár megnyitója előtt, hogyan lehetne túlélni ezt a válságot, és hogyan lehetne egymás segítségére a két ország.

Mivel Szerbia és Magyarország is jelentős mezőgazdasággal rendelkezik, ezen a területen valószínűleg nem lesz szükség egymás megsegítésére, de ha bármiben is hiányt szenvedne egyik vagy másik ország, a szomszédja kész segíteni rajta – húzta alá a szerb elnök.

Közölte, ha nem ér véget az ukrajnai háború, a világ egynegyede komoly élelmezési gondokkal fog küzdeni.

Ezért fontos, hogy az energiahordozókat és az élelmiszereket is bebiztosítsuk saját magunk számára

- szögezte le, majd úgy folytatta: "ha együttműködünk, akkor mindannyiunk számára könnyebb lesz".

Hozzátette, hogy Szerbia jelentős mennyiségű energiahordozót is be kíván szerezni, ám az országnak nincsenek tárolókapacitásai, a magyar miniszterelnök pedig ígéretet tett arra, hogy Szerbia használhatja a magyar tározókat is.

Aleksandar Vucic arra is rámutatott, hogy

olyan jó kapcsolatot, mint Magyarországgal, csak kevés állammal ápol Szerbia, talán csak azokkal, akik a Nyitott Balkán kezdeményezésben részt vesznek, vagyis néhány szomszédos országgal.

Kiemelte,

néhány nappal ezelőtt Brüsszelben is Szerbia érdekeit képviselte a magyar külgazdasági és külügyminiszter, ami arról tanúskodik, hogy Magyarország mindig és mindenhol Szerbia mellett áll.

Az újvidéki Mezőgazdasági Vásár partnere ezúttal Magyarország, amire a legutóbb 12 évvel ezelőtt volt példa.

A vásáron az idén 21 ország 1100 kiállítója vesz részt, ami 80 százaléka a koronavírus-járvány előtti, 2019-es vásáron résztvevők számának – közölték a szervezők. Magyarországról 53 érkezett az egy hétig tartó agrárszemlére. A magyar vendégek több mint 1200 négyzetméteres területen tudnak bemutatkozni május 21. és 27. között.

A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint a magyar megjelenés három helyszínen valósul meg. Az érdeklődők a fő nemzeti standon megismerhetik "Magyarország páratlan gazdasági, szellemi, kulturális, valamint turisztikai és gasztronómiai értékeit", további másik két helyszínen pedig 35 exportképes magyar vállalat mutatkozik be.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
remélem 1-2 templomot is beígértek egymásnak..
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jesz
A világra talán nem is, de ha elzárják a gázt, olajat, akkor ránk biztosan...

...lehet térdreereszkedni imára kulcsolt kézzel...
rokker33
Ez is olyan barátság, mint a lengyelekkel?? Érdek barátok voltak a lengyelek már nem látnak minket szívesen sőt egyre jobban eltávolidnak tőlünk!Nem baj majd ez sem tart sokáig csak addig míg kellünk nekik...
Málna
@rokker33: Te tényleg meglepődsz azon, hogy a politikában érdekbarátságok vannak?
Baker
@jesz: Ne aggódj, a dr miniszterelnök úr mindenkinek visz jóárasított pubi gázpalackot, meg hernádi bűnöző úrtól zacskós üzemanyagot!
csak úgy....
@Málna: látod,hogy mennyi a naív és becsapható szinpatizáns köztetetek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.