Ahhoz keresünk szövetségeseket, hogy a fegyverekkel vívott háborút elkerülhessük, s abban az ideológiai hadviselésben, ami a teremtés rendjét akarja felforgatni, a családot megőrizhessük családnak, a férfit férfinak, a nőt nőnek és a nemzet maradjon együttélésünk természetes éltető tere – mondta Novák Katalin Gyulafehérváron szombaton.

Novák Katalin: A köldökzsinórt az anyaország és az elszakított magyarok között soha nem fogjuk elvágniFotó: Novák Katalin köztársasági elnök (k) és Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke (b) a püspöki ház emléktáblájának avatásán Nagyenyeden 2022. május 20-án. MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök Bethlen Gábor szobrának ünnepélyes leleplezése után tartott beszédében azt hangsúlyozta, hogy

tárgyalni kell, megpróbálni megegyezni, szövetségeseket keresni, ajtókat nyitogatni úgy, hogy a magyaroknak jobb és szebb élete legyen. Úgy, hogy közben azok is jól járjanak, akik hajlandók velünk együttműködni és szövetséget kötni. Ebben van Közép-Európa jövője

- jelentette ki Novák Katalin.

Hangsúlyozta:

a köldökzsinórt az anyaország és az elszakított magyarok között soha nem fogjuk és soha nem hagyjuk elvágni. Nem csak Bethlen Gábor és Erdély aranykora nem ereszt, mi sem eresztjük el egymást ezután sem

- tette hozzá Novák Katalin.

A köztársasági elnök elmondta:

azért vannak ma ott, mert Bethlen Gábor nem ereszt és mi sem eresztjük el őt, azt a férfit, aki akkor alkotott Erdély földjén maradandót, amikor mások pusztítottak, háborúztak és elvették azt, ami másé.

Kiemelte:

Négyszáz év telt el azóta, de minket ma is lenyűgöz és kötelez a református fejedelem arra, hogy mi is építsünk: téglából, habarcsból épületeket, hitből és igéből pedig szellemi, lelki védőbástyákat.

Hozzátette:

ez a kettő együtt, anyag és szellem, test és lélek, ez a templom.

Emlékeztetett arra, hogy pénteken Dél-Erdélyben tíz templomban ültek örömünnepet, örültek, hogy olyan évtizedre tekinthetünk vissza, amely az anyaország és az ott élő magyar közösségek, reformátusok, katolikusok, evangélikusok összefogásával, az építkezés rég nem látott korszakát hozta el.

Mint mondta, az erdélyi magyar közösségek szülőföldön maradása, a határainkon kívül gyökeret eresztett magyar közösségeink gyarapodása olyan közös érték és érdek, amely soha mások ellen nem szól.

Novák Katalin hangsúlyozta:

Bethlen arra kötelez minket, hogy hittel, hitből a hitünk megmaradásáért építsünk. Amikor egyik oldalról a török, a másikról az osztrák, a német szorongatott, s közben még belviszály is fenyegetett, hitből lehetett építkezni, ez a hit a "mégis hit". Az erdélyiek hite is "mégis hit", az erdélyi magyarok nem csak úgy magyarok, hanem "mégis magyarok", akik szívük belsejéből tudják, hogy az anyaország és szülőföldjük gyarapodását úgy segíthetik igazán, ha őrzik anyanyelvünket, továbbadják az őseinktől örökölt szokásokat, viseletet, büszkeséget. Akkor tudnak a magyarság és Románia gazdagodásában is szerepet vállalni, ha védik önazonosságukat

- jelentette ki a köztársasági elnök.

Novák Katalin kiemelte: Bethlen azért nem ereszt és mi azért nem eresztjük, mert benne szeretjük azt a magyart, akit nem a gazdagsága, nagyhatalmi fölénye, nem történelmi előjogai tettek alkalmassá arra, hogy a népét kormányozza és vezesse, hanem a felülről kapott bölcsesség és a hajthatatlanság, hogy Erdély megmaradásáért mindenkivel tárgyal, ha kell, szembeszáll, ha kell, kiegyezik, de ez mindenkor az övéi megmaradását, biztonságát és emelkedését szolgálta. Ez a bethleni politika, a szó nemes értelmében a közjó, a magyar jó szolgálata.

Forrás: MTI

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
A köldökzsinórt mindig el szokták vágni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
CsipkeRózsa
A köldökzsinórt mindig el szokták vágni.
jesz
ez az elvágatlan köldökzsinór igen sokba kerül...
Pálinkás Pál
ti biztos nem,mert kellenek a herék szavazatai...
Giovanni Alba
"Noha a tizenöt éves háborúban még a török ellen harcolt; utóbb arra a felismerésre jutott, hogy a két nagyhatalom – a Habsburg Birodalom és az Oszmán Birodalom – között Erdély számára előbbi a veszélyesebb: míg a bécsi uralom Erdély önálló állami létét veszélyeztette és nem volt képes megvédeni a külső támadásoktól, a törökök nem avatkoztak az ország belügyeibe. Arra törekedett, hogy olyan személy legyen Erdély fejedelme, aki képes és hajlandó fegyveresen szembefordulni a Habsburgokkal, ezért Nándorfehérvárról levelet írt Bocskai Istvánnak, felszólítva őt a fejedelemség és a török segítség elfogadására, illetve a felkelés megindítására: „…hazájának, nemzetének veszedelmét látván elközelíteni, serkenjen fel és kösse fel az harangot.” 1604 őszén, a Bocskai-vezette szabadságharc megindulása után Bethlen Gábornak fontos szerepe volt abban, hogy a porta jóváhagyta Bocskai fejedelemmé választását. Ezt nemcsak diplomáciai, hanem hadi eszközökkel is előmozdította: 1605-ben a bujdosók csapatával a Maros völgyében támogatta a Medgyes felé tartó hadvezért"
hu.wikipedia.org/wiki/Bethlen_G%C3%A1bor
Úgy tűnik,a történetnek és a történelemnek több olvasata is létezik. Én ezek alapján "reálpolitikusnak" nevezném, ami végül is nem baj, csak éppen nem annyira követendő példa.
Nessy
Muszáj neki mindenütt ilyen szónoklatot tartani? Asszonyom, azért gondban lenne, ha szülés után nem vágták volna el a köldökzsinórt!!
Ha már ilyen "emelkedett szövegeket" mond, legalább az értelmére figyeljen!
Erre mondták anno, hogy lenini körmondat! Nem olyan értelmes, de olyan hosszú!
csak úgy....
kató béla megáldja katót ! :) ezek, lassan mint egy mükedvelö színtársulat...
kereső
@Horizont: Az Isten megmenthetne már bennünket ezektől a "keresztény+ küldetéstudtosoktól- orbán, és most novák. Ez a nő is minden magyar államelnöke akar lenni, csak éppen a magyarországi magyaroké nem.
kereső
@Horizont: Nekik úgy jó!! Még élvezik is.
Eladott Ország
Persze szavazunk! Székelyföld nem Románia! De nem is magyar! De azért a fidesztől a lé döljön, azaz a magyar adófizetők pénze!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/27750864_1473437189442113_2060929893264818515_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=dbeb18&_nc_ohc=WhT4tb9alqgAX8cd1hm&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_znQPP8KqKeAvC-izvKk7vvZhf169VAbtj-31awcarzw&oe=62ADA195
Béke időben ilyen szar szemét korrupt kormány még EURÓPÁBAN nem volt. Sok ilyen fidesz-orbán diktatura kiépitést láttunk a történelem során. Szomorú, hogy a szovjet befolyás után alig 30 évvel- hazánkat ujra a diktatúra kiépitése fenyegeti, minden kényszer hatására. Ennek megállitása csak erőszakkal volna lehetséges - amit a demokraták nem tudnak megtenni. Itt élünk egy rakás szarba - és nézzük a lopást meg a diktatúra kiépülését, nem tudom mi lesz itt. Hurrá! Ebben az országban a határon túliak sokkal fontosabbak mint akik itt laknak adóznak! Tipikus fitymasz gondolkodás!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/27749985_1590207871063910_526284675948760389_n.png?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=4jxg9kfLArEAX-dYHn8&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_qre9EDoHJaDlZZKLOj2fkbnvgGgOeIu6GmBvDSRcqhQ&oe=62AFD953
kereső
@sgl: Szabályosan! Ez a pontos meghatározás.
lampa laz
A saját köldökzsinorodra kösd őket, hülye tyúk, ne a mi vérünket szívják. Abból az irdatlan mennyiségű pénzből amit oda talicskáztatok, itthon fel lehetett volna számolni a szegénységet.
Galway
@lampa laz: Szerinted akarták? Szerinted Kelemen Humorék (sic!) akarják? Frászt! Együtt lopnak a saját szegényeiktől. A7 eltéphetetlen EU-s köldökzsinóron keresztül!
Gazella
No problem katyeka.. majd a románok oda vágnak neked.. Erdély már nem magyar nyelvű.. hanem román. Hamarosan a magyar nyelvet be fogják tiltani, ha nagyon ugrálsz.. terület szerzésről meg ne is álmodj te és zsirháj..
Gazella
Románia nem fog nektek semi féle fegyvert adni katyeka
magyar1
Nem is tudtam, hogy Erdélyben megválasztották köztársasági elnöknek Novákot? Gondoltam az itthoni magyaroktól kapja a nagy fizetést, akkor minket képvisel nem a külföldieket.
ómió
Pedig a kitagadásukkal az efftársak már megpróbálták!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.