A HVG360 írásában arról számolt be, hogy minél fejletlenebb egy település, a lakói annál lelkesebb kormánypárti szavazóknak bizonyultak, és fordítva: minél jobb módban élnek egy település lakói, annál többen voksoltak ott az ellenzékre.

Az Orbán-kormány hatalmát a tudás veszélyezteti, ezért rohasztják le az oktatást
Kép: Pixabay

Összevetették a települések fejlettségi szintjét a Fidesz támogatottságával, és azt találták, hogy a leginkább elszegényedett településeken 80 vagy akár 90 százalék fölött volt a kormánypárt eredménye.

A leghátrányosabb térségekben látszólag semmi sem veszélyezteti a Fidesz egyeduralmát

– állapította meg a választások után megjelent gyorselemzésében a 21 Kutatóközpont. 

A skála másik végén viszont az ország öt leggazdagabb települése közül a szavazók három helyen is a kormányváltásra szövetkezett összefogás, vagyis az Egységben Magyarországért jelöltjét támogatták nagyobb arányban.

Üröm, Nagykovácsi és Budaörs bejuttatta volna a parlamentbe az ellenzék egyéni jelöltjét, ha a választókerület kevésbé puccos, szerényebb jövedelmű településein élők nem szavaznak jóval nagyobb arányban a Fidesz–KDNP jelöltjére.

A Fidesz a 2014-es választások után indította be azt az ideológiai gépezetet, amelynek célja, hogy elfedje a párt jövedelempolitikájának negatív hatásait, amelyek visszatetszést kelthetnének a leszakadókban. 2014-ben ugyanis a párt néhány hónapon belül csaknem egymillió szavazót veszített. 

Az, hogy Orbán és csapata akkor és azóta is zseniálisan és sikeresen fogalmazza meg az emberek egzisztenciális félelmeit, ami minden más racionális és pénzügyi érdeket elnyom.

Ahhoz azonban, hogy ezeket a csúsztatásokat át lehessen látni, kellő ismeretek szükségesek.

Amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy az iskolázottság a leginkább meghatározó demográfiai adat az idei választási eredmény magyarázatára. Azon a településen, ahol a legmagasabb az iskolázottság, 20 százalékponttal kisebb a Fidesz támogatottsága, mint ott, ahol a legalacsonyabbak a végzettségek.

Mindezt úgy is meg lehet fogalmazni, hogy az idén csak azokon a helyeken volt kormányváltó hangulat, ahol egy-egy embernek a saját életében is van lehetősége a változásra, a társadalmi mobilitásra:

tanulhat, munkahelyet válthat, feljebb léphet a ranglétrán.

Budapest Intézet vezető kutatójának észrevételeiről és Gerőcs Tamás közgazdász véleményeiről a HVG360 írásában olvashat bővebben.

Forrás: HVG60

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Csak a lebutított, félelembe tartott emberek előtt lehet eljátszani nagy megmentőt! Nem ok nélkül beszél állandóan a "veszélyek évtizedéről", melyet csak az ő vezetésével él túl, kis hazánk, Európa, a Föld, a világ egyetem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Csak a lebutított, félelembe tartott emberek előtt lehet eljátszani nagy megmentőt! Nem ok nélkül beszél állandóan a "veszélyek évtizedéről", melyet csak az ő vezetésével él túl, kis hazánk, Európa, a Föld, a világ egyetem.
jesz
...lerohasztani az oktatást? ahhoz lerohasztó tanárok is kellenek, ők ehhez mit szólnak? a tanári hivatás nem erről szól.
Gazella
@Mirabilis: én már régóta írom, hogy rabszolgákat akar zsírháj..
Nem véletlen, hogy egyre kevesebb a tanár...
Nem véletlen, hogy egyre kevesebben mennek tanári pályára.
De a majdnem 3 milla birkának ( zöm erdélyi roma román) ez nagyon jó.
Pálinkás Pál
igaz...orbán választói nem arról híresek hogy tudományos konferenciákra járnának...többségük még a kisegítő iskolát is csak hétszéllel tudná elvégezni...
Béla333
Ilyen (is) a magyar "választó" 2022-ben:

"A bánszállási szegénytelepen a Fidesz 5 ezer forintért, az ellenzék süteményért és borért vett szavazatokat"
atlatszo.hu/kozugy/2022/04/04/a-banszallasi-szegenytelepen-a-fidesz-5-ezer-forintert-az-ellenzek-sutemenyert-es-borert-vett-szavazatokat/
ómió
Bezzeg azok a "haladó magyar bálinti idők"! Ontották az iskolák az írni-olvasni nem tudó "fenoménokat"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.