Ukrajna eltörte az orosz hadsereg gerincét – jelentette ki Volodimir Zelenszkij szombaton egy televíziós interjúban, hozzáfűzve: az oroszok "nem fognak tudni lábra állni a következő néhány évben".

Zelenszkij: Ukrajna eltörte az orosz hadsereg gerincét

A politikus azután beszélt erről, hogy legalább 2400 ukrán fegyveres megadta magát az Azovi-tenger partján fekvő stratégiai fontosságú kikötővárosban, és fogságba került.

Kijev visszafoglalja Mariupolt

- szögezte le Zelenszkij az, hozzátéve, hogy Ukrajna szerint visszatérnek az orosz invázió kezdete, február 24. előtti frontvonalakra, ami győzelmet jelent.

Ez azt jelenti, hogy nem hódítottak meg bennünket, és a hazánkat védjük

- idézi az MTI. Megjegyezte mindazonáltal, hogy ez nagyon nehéz lesz, és diplomáciai lépések is következnek.

Forrás: MTI

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@Pegero: Most nem ez a téma. És egyébként nem hiszem, orbánt bizonyára- rá is szolgált, de hogy a magyarokat??? Honnan veszed?
kereső
@Pegero: Miért csak a felét hoztad ide?
A rendelkezések a magyar nyelvű újságokra nem terjednek ki, de ellehetetlenítik az orosz nyelvű sajtót.

Mától a nem ukrán nyelven megjelenő országos terjesztésű napilapoknak és egyéb újságoknak vagy át kell térniük az ukrán nyelvre, vagy ugyanolyan példányszámban és tartalommal, egy időben meg kell jelenniük ukrán nyelvű változatban is. Ez alól egyelőre kivételek a csak egy megyén belül terjesztett kiadványok, amelyek az átállásra 2024 júliusáig kaptak haladékot.
A törvény erre vonatkozó cikkelye elsősorban az orosz nyelvű sajtót érinti. Nem terjed ki ugyanis más, Ukrajnában őshonosnak minősített népek nyelvein, valamint az angolul és az Európai Unió más hivatalos nyelvein megjelenő nyomtatott sajtótermékekre, így a magyar nyelven megjelenőkre sem.

Az ukrán állami vezetésben azután kezdték aktívabban védelmezni az ukrán nyelvet, hogy Oroszország az Ukrajnában élő oroszajkú lakosság védelmére hivatkozva 2014-ben önkényesen magához csatolta a Krím félszigetet és fegyveres konfliktust szított a Donyec-medencében.
A parlament 2019-ben fogadta el az ukrán, mint államnyelv működéséről szóló jogszabályt - közismertebb nevén a nyelvtörvényt -, amely ellen mások mellett hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek is, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi, korábban szerzett nyelvi jogát. A törvény ugyanis a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát.

A jogszabály egyes rendelkezései rögtön hatályba léptek, másokét későbbre halasztották. Tavaly januárban lépett életbe például a szolgáltatói szférára vonatkozó rendelkezés. Ez előírja, hogy az alkalmazottak kötelesek az államnyelven megszólítani a látogatókat, át kell térniük viszont más nyelvre, ha azt az ügyfél kéri. Július 16-án a kulturális szférára vonatkozó normák léptek életbe.
kereső
. Ezek szerint - néhány kitételtől eltekintve - minden kulturális rendezvényt ukrán nyelven kell lebonyolítani. Egyebek mellett az idegen nyelvű színházi előadásokat is le kell fordítani ukránra feliratozással vagy tolmácsolással, az országban kiadott könyvek legalább felének pedig ukrán nyelvűnek kell lennie. E naptól fogva kell az állami hivatalnokoknak, valamint az ukrán állampolgárságot kérelmezőknek vizsgát tenniük ukrán nyelvből.

Ha már lúd, legyen kövér- jó lenne leszokni a valóság elhajlitásról.
kereső
Kérem, ritka madarat fogtam, fehér hollót. Sok mindent láttam már életemben, de olyan szélhámost, aki mérhetetlen ostobaságában még dicsekszik is a bűnével, ritkán. Márpedig Jacob Creech ilyen figura, és nem kis befolyást gyakorolt a világra: ő terjesztette el az ukrajnai biolaborok konteóját, melyet aztán a Kreml járatott csúcsra március és április hónapban. Időnként még most is előveszik.

Bizony, egy legendával megint kevesebb, de ne sajnáljuk, nem tündérmese volt, nem is hősrege, hanem aljas hazugság, a legmocskosabbjából. Azt ugyan nem tudni biztosan, hogy Creech magától találta-e ki, vagy kapott hozzá némi segítséget, útmutatást, de mindenképpen tőle indult el a hazugságpatak, hogy folyammá dagadjon: tudjuk, ugyanis bevallotta! Még büszkélkedett is vele.

Hát nem mondom, nem kis világfelfordulást sikerült kavarnia. Még én is írtam a konteóról, több száz átkozódó hozzászólást kiváltva, ugyanis én annak idején a Novaja Gazeta egyik riportjából indultam ki, amelyben Jevgenyij Kunin orosz származású biológus, egyetemi tanár hosszan és tételesen cáfolta az összeesküvés-elmélet minden pontját. Voltunk mi ketten Kuninnal a magyar kommentelők nyelvén minden, csak úriemberek nem.

Aztán most kibújt a szög a zsákból, mert még ki is kívánkozott. Bocsánatot ugyan senki sem fog kérni az akkori sértegetők közül, de most már van bizonyíték arra, hogy nem volt igazuk (más kérdés, hogy ez őket nem fogja érdekelni: amit egyszer elhittek, az náluk úgy marad).

Szele Tamás
kereső
@Pegero: Ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhh! A tények ugye zavaróak tudnak lenni.
Németh István
zelenickijevics barom! a te gerincedet kellene eltőrni te állat háborús bűnös, usa nyalógép, ukrajna első számú gyilkosa és tönkretevője! De az usa-moslék Eu vezetéssel együtt a hülye barom németek és a legújabban a lengyelek aljas megnyilvánulásaival együtt! Söpredék!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.