Kétnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, hétfőn törvényjavaslatok bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító indítványainak vitáit folytatják le a képviselők.

A kormány újabb lehetőséget teremt magának veszélyhelyzet meghirdetésére

Fotó: pixabay.com

A képviselők 13 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdik munkájukat, majd a napirendi javaslat szerint az interpellációk, az azonnali kérdések és válaszok órája, valamint a kérdések következnek.

Az új parlament megalakulása óta ez a blokk eddig elmaradt, és az Országgyűlés honlapján most sem szerepel érvényes interpellációs, azonnali kérdésekből és kérdésekből álló lista – írja az MTI.

A parlament megvitatja a Magyarország alaptörvényének tizedik módosításának és az azzal összefüggő katasztrófavédelmi törvény módosításának bizottsági jelentéseit és az összegző módosító javaslatokat.

Ez a két előterjesztés, elfogadása esetén, lehetővé teszi, hogy a kormány veszélyhelyzetet hirdessen a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa esetén is.

A plenáris ülés napirendjén szerepel a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslat, amelynek célja, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnése után a szabályozási átmenet egyértelmű és kiszámítható legyen.

A képviselők megvitatják az egyes törvényeknek a Magyarország minisztériumainak felsorolásáról szóló törvényhez kapcsolódó módosítását, amely a minisztériumi feladat- és hatásköröket érinti.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
@ómió: Persze, a kormány számára ez az ürügy hogy az egyébként is korlátlan hatalmát a csillagos egekig (meg a Holdig) kiterjessze, de maga a háború ilyen kényszert nem teremtett.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
A lehetőséget a szomszédban dúló háború teremtette meg, efftársak!
nemkati
@ómió: Persze, a kormány számára ez az ürügy hogy az egyébként is korlátlan hatalmát a csillagos egekig (meg a Holdig) kiterjessze, de maga a háború ilyen kényszert nem teremtett.
drrotf
Úgy látszik , hogy ez a kormány nem az Alaptörvényben meghatározott általános rend szerint akar kormányozni, hanem újabb és újabb rendkívüli helyzetet konstruál csak azért, hogy rendeleti úton uralkodjon és ne kormányozzon.Ez egyébként a diktatúrának egyik formája.Még a kétharmados hatalom birtokában sem akarja a törvényeket az Országgyűlésben meghozatni, még ez is fáradságos és időt rabló számára, pedig már láttuk a múltban nem is egyszer hogy egyik napról a másikra is hoz az ilyen törvényeket a mi törvényalkotó szervezetünk, természetesen nem a rendes, az általános törvényalkotási szabályokat igénybe véve.Hogy miért nem jó ez nekik?Talán azért hogy mindenki látva lássa, hogy nekik a hatalom gyakorlásához, a törvények megalkotásához nincs szükségük a Parlamentre , őket még a legnagyobb népakarat kifejeződése sem akadályozza!!
nemkati
@simmering73: Bee. Meg a kis tehenek is. :)))
verőce21
Sajnos, amíg egy szó sincs a békéről Ukrajnában, ez a Z. bábu is csak gyilkos fegyverért jajgat..., nem élelemért meg gyógyszerért meg Békéért...,
addig nálunk is indokolt a vészhelyzet...!
kereső
Javasolom, hogy foglalják a gránit szilárdságúba, hogy ne kellejen többször módositani
- orbán viktor örökös miniszterelnök,
-az első pontból következik, hogy örökös "vészhelyzet" van, orbán állapotának megfelelően,
-ezért aztán örökös rendkivüli felhatalmazást kap a mindenkori miniszterelnök a rendeleti kormányzásra,
-a képviselőket igy megkimélhetjük a gombnyomogatás , az interpelláció, az azonnali kérdések kitalálásától, a válaszadás fáradalmaitól.
- ezen túl, csak szotyizás,és malmozás a feladatuk. És időnként boldog "karácsonyt, húsvétot, pünkösdöt" kell mondaniuk orbán helyett- hogy neki több ideje jusson az ország megmentésére.
Javasolom továbbá, foglalják alapizébe, hogy a képviselők fizetése minden negyedévben, minimum 30%-al emelkedik, igy természetszerúleg a kormány tagjai -é is. Ne fárasszuk már őket ezzel, hogy erről is tárgyalni kellejen.
csak úgy....
orbán egy született veszélyhelyzet,szóval ebböl a szempontból jogos.. :)
Macskaszem
Az a háború ami nem a mi országunkban zajlik, nem indokol semmiféle veszélyhelyzetet, de kiválóan fenntartja a kormányzati visszaélések lehetőségét.
nemkati
@kereső: A legjobb lenne, ha ebben a bohózatban nem venne részt az ellenzék, és nem menne be a Parlamentbe. Egy darabig a Fidesz megbeszélné önmagával, hogy minden, amit csinálnak, milyen tökéletes, minden ötletüket elfogadnák. Aztán rájönnének, hogy ennek így nincs értelme, és ők is beszüntethetnék a Parlamentbe való bejárkálást. Azt persze mindenre mondhatnák, hogy az országgyűlés elfogadta, mivel erre, ahogy minden másra is, bizonyíték nem kell, nyugodtan mondhatnak bármit. Már ha egyáltalán valaki engedélyt kapna bármit is megkérdezni.
ómió
@nemkati: "Az egyébként is korlátlan hatalmát"...? Te még mindig a "diktatúra" bolsi szopóágán "zátonyozol"? És senki nem képes "levontatni" onnét?
jesz
ha okosabb kormányinformatikusok meg tudják oldani, hogy akár távoli helyről is lehessen mobiltelefonnal igen gombot nyomni,(természetesen csakis a fidesz frakciónak) akkor meg is oldják előbb-utóbb...
...akkor be sem kell járni "dolgozni"...
Qqberci
@nemkati: "(meg a Holdig) "

Vagy legalább Bicskéig...
tudode
Ahhoz képest, hogy 12 évig dúlt a az un. délszláv polgárháború, a törvényalkotási szószólója azzal indokolta az alaizé 10. módoaítását, hogy az orosz-ukrán un. háború tette szükségessé az egyeduralkodó számára a jogi kiskapukon ki- be járkálást, hogy
.
A második világháború óta nem volt szükség veszélyhelyzet meghírdetésére!!!
.
Akkor a 12 évig tartó DÉLSZLÁV háború babazsúr volt?
,
Lássuk csak:
.
---Délszláv háború
hu.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9lszl%C3%A1v_h%C3%A1bor%C3%BA

„”””A délszláv háború a Balkánon elterülő volt Jugoszlávia hat tagköztársaságának függetlenedési törekvései nyomán kirobbant, összességében tíz évig tartó háború.””(.)
--------------
.
Nem úgy, mint az egyeduralkodó ÚJ ÁLLAMÁBAN
.
---- MESTERTERV ÉS SLAMPERÁJ A KÜLÖNLEGES JOGREND VILÁGA
jelen.media/interju/mesterterv-es-slamperaj-a-kulonleges-jogrend-vilaga-1408

.
Magyarország jobban teljesít egy slamperáj országban?
.
Azt írja az újság, hogy
.
----Orbán Viktor és bűnszövetkezete katasztrófába viszi Magyarországot a jogász-politológus szerint
propeller.hu/itthon/3816738-orban-viktor-bunszovetkezete-katasztrofaba-viszi-magyarorszagot-jogasz-politologus
------------------
.
Ki tudja már, hogy hány veszélyhelyzetet élt át az ország, arról a volt alkotmánybíró szerint
.
----Orbán Viktor és bűnszövetkezete katasztrófába viszi Magyarországot a jogász-politológus szerint
propeller.hu/itthon/3816738-orban-viktor-bunszovetkezete-katasztrofaba-viszi-magyarorszagot-jogasz-politologus, """ (...)
---------------
,
Átélve a II. viláfháborút is, a délszláv háború alatt regnáló kormányok alatt fel sem merűlt semmiféle veszélyhelyzet bevezetésére a köznyugalom fenntartása érdekében!
.
!!!
justhpeter
A tákolmány elfogadásával Magyarországon megszűnt a jogállam, tehát tök mindegy, hogy minek hívjuk. Egy autokrata parazita által írányított ostoba, kollektív erőszak uralkodik, aminek semmi érdeke nem fűződik semmiféle normalizálás megteremtéséhez.
kereső
@nemkati: Be sem kellett volna menniük. Már 2018-ban sem!
nemkati
@kereső: Azért érdekes lenne egy olyan parlament, ahol nincs ellenzék. Tényleg, mit csinálna ott a kormánypárt?

„A Ház ellenzék nélkül is működik” – fogalmazott Orbán Viktor még első kormányfői ciklusának elején, 1998 decemberében.
kereső
@nemkati: Mit csinálna? Amit most. Hisz az "ellenzék" csak azért van/kell!!m hogy még mindig fel lehessen tartani a látszatot- a parlamentarizmus látszatát.
" Csak növeli, ki elfödi a bajt"
csak úgy....
orbán azon szorgoskodik,hogy valami teljesen új államformát hozzon lére mert az illibsi mellényt már kinötte!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.