A Covid után itt az újabb para: egyre több európai országban bukkan fel a koronavírusnál nehezebben, de mégis aggasztóan terjedő majomhimlő.

Lesz világjárvány a majomhimlőből? Szlávik János így látja a helyzetet
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A hvg.hu arra volt kíváncsi, hogy lesz-e ebből újabb világjárvány. A kérdésre Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa azt felelte:

„Ez a vírus szoros kapcsolatokkal terjed, nem olyan, mint a Covid, ebből nem lesz világjárvány.”

A fertőzés ugyanis apróbb sérüléseken, bizonyos testváladékkal vagy a nyálkahártyán keresztül terjed, közvetlen érintkezéssel.

Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról is írt, hogy a betegség tüsszentéssel is terjedhet.

Szlávik János arról tájékoztatott, hogy a majomhimlő lappangási ideje három hét is lehet, viszont az első tünetek – például a láz – megjelenésekor már fertőzhet, majd a beteg 2-4 hét alatt gyógyulhat meg.

A WHO szerint azok vannak kitéve nagyobb fertőzési kockázatnak, akik szoros kapcsolatban állnak egy fertőzöttel, tehát az egészségügyi dolgozók, a beteggel egy háztartásban élők, illetve a szexuális partnerek.

A gyerekeket és a terhes nőket jobban veszélyezteti a betegség egy BBC-hír szerint.

Szlávik János azt mondta, a betegség nagyon régóta ismert, jellemzően Nyugat- és Közép-Afrikában fordul elő. Ezeket ritkán szokták behurcolni, évente néhány tucat eset fordul elő, de volt már példa arra, hogy kisrágcsálók miatt Amerikában 40 ember fertőződött meg.

Forrás: hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Gazella
Bezony! Irtsunk ki minfenkit aki él s mozog!!
Nagyon kisérleteznek azon, hogyan lehet ritkitani a legostobább fajt, az emberiséget!
Gazella
Jah elfelejtettrm! Ny!ron a majomhomlö! De Szeptemberzől visszatér a covid hisztéria! Le van már papírozva!! Hisz kell a vészhelyzeti faszság a kurványnak!
rokker33
@Gazella: egyet értek veled! A sok csak húgyagyú ezt nem fogja fel és ffp2 maszkra húz még egy ffp3 ast is a sok hülye ! Ezért nem lesz már békesség mig ki nem pusztítunk bizonyos % ot az emberekből,addig lesz világjárvány háború stb!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.