Didier Reynerds uniós biztos az EBESZ magyarországi választásmegfigyelési küldöttségének előzetes jelentésére utalva mondta, hogy bár a választás rendben lement, a választók egyértelmű lehetőséget kaptak a demkráciában való részvételre, azért még mindig vannak aggályok a magyar ügyben.

Magyarországon rendben zajlottak le az áprilisi parlamenti választások, a választóknak egyértelmű lehetőségeket biztosítottak a demokráciában való részvételre, azonban az aggályok továbbra is fennmaradtak, különösen a média részrehajlása és a választási kampány nem átlátható finanszírozása miatt – jelentette ki Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos hétfőn, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választásmegfigyelési küldöttségének előzetes jelentésére hivatkozva.

Uniós biztos: megmaradtak az aggályok a nem átlátható választási kampányfinanszírozás és a média részrehajlása miatt

Didier Reynders igazságügyi biztos egy közös sajtótájékoztatón (amelyet a belső piacért felelős európai biztossal tartottak) a vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló törvénytervezetről az EU brüsszeli központjában 2022. február 23-án.

Fotó, címlapkép: AFP/John Thys

Az uniós biztos az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek hétfői tanácskozását lezáró sajtókonferencián elmondta: a 7-es cikk szerinti eljárás részeként a magyar jogállamiság helyzetéről tartott hétfői meghallgatáson a miniszterek megvitatták a magyar alkotmányos és választási rendszer működésével, a bírósági rendszer függetlenségével kapcsolatos kérdéseket.

Szó esett továbbá a korrupció és az összeférhetetlenség magyarországi viszonyairól, a szólás- és egyesülési szabadságról, valamint "a gyermekek nevelésével kapcsolatos törvényről és annak következményeiről a magyarországi LMBTI-közösségre nézve".

Mint mondta, a magyar médiával kapcsolatban továbbra is aggályos a médiaszabályozó hatóság függetlensége, amelynek tagjait a kormánypárt nevezi ki. Megemlítette, hogy a Médiatanács megtagadta a Klub Rádió műsorszolgáltatási engedélyének megújítását, amely egy folyamatban lévő kötelezettségszegési eljárás tárgya.

Reynders üdvözölte, hogy Magyarországon emelkedett a bírák és ügyészek fizetése, valamint pozitív fejleményként értékelte azt a januárban hatályba lépett új törvényt is, amely kártérítést biztosít a késedelmes polgári eljárásokért.

Az uniós biztos hozzátette, hogy a bizottság figyelmet fordít a közigazgatási határozatok bírói felülvizsgálatával kapcsolatos legújabb fejleményekre, valamint a veszélyhelyzet jogi keretének kormányzati alkalmazására. Ezenkívül felhívta a figyelmet az Alaptörvény tervezett tizedik módosítására, amely humanitárius katasztrófára és a szomszédos országban zajló háborús konfliktusra vonatkozóan bővítené a vészhelyzetek körére vonatkozó passzust.

"Sajnos nem tudok pozitívabb fejleményekről beszámolni a magyar jogállamisággal kapcsolatban, de hangsúlyozhatom, hogy a bizottság kész együttműködni a magyar hatóságokkal a felvetett kérdések megoldása érdekében" – szögezte le Reynders.

Forrás: mti.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Azért jó, hogy a nemzetvezető elvtárs megnyerte megint a választást. Nem került sokba, nagyjából csak Kanada néhány éves költségvetését nyomták bele a hazug, aljas, és teljesen hibbant propagandájukba. Semmi gond, majd kifizetjük. Mi. Meg maguk. Közösen. Nemzetünk fénylő csillaga még inkább ragyog, népe még inkább boldog, az elképedt világot meg hagyjuk, főjenek csak tovább a demokrácia bonyolult, boldog és szabad levében, mit tudják ők, mi a jó. Gáz van….ööö...nincs….mindegy! УРА ПОБЕДА!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278117259_2058906844314039_7857691060647708990_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=1f5IqyJvCxQAX8CLCwk&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8s_mm84dG2O5WpzKDnJcHojIzbTWqjJK6Tmh3WaUB3-A&oe=62929D30
Indítsuk be Brüsszelt. Én a nyakán tudom elképelni jó szorosan Ámen. Ez a minisztere Magyarországnak? Atya gatya?! Ezt láttam már, ez Kiszel Tünde kinőtt bugyija. A fogával tépte le Szájerról? Csak nem a pápa küldte csatornajózsinak?!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278811154_2070299363174787_3165162163673913463_n.jpg?_nc_cat=108&ccb=1-7&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=Jeh78erzGKoAX9eM04P&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT-yfQBit7wnadSZZQWfpT8U-ekD69Yk4a1SE0LE9Mqn2g&oe=62911BDC
Orbán, eddig pávatáncolt, de most kinyílvánította: Én egy fasisztoid, diktatórikus államot építek, amiben mindent én szabályozok! A demokrácia én vagyok!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/278104358_4974383825971106_163469990943247730_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=fEWKhn2KlRkAX-VYnDB&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8Yw8wdyFuDgjiro-Yv1GmNqKWT3hQOqBeqvaVhCQLDKQ&oe=62913D8C
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
@kereső: Azért van egy kis demokrácia-deficit eu-s szinten.
Kit választanak az emberek?
A képviselőket, akik beülnek az EP-be. De nulla infó van arról, hogy ha nyernek, akkor ki lesz a bizottsági elnök, pedig ő fogja reprezentálni mind az 500 millió európai polgárt.
A személye egy parlamenti választáson alapvető (ezért van miniszerelnök-jelölt minden párt esetében, mert kulcsfontosságú).
Nem ismerjük a Bizottság tagjainak várományosait sem (pedig ezt is kb sejtjük nemzeti szinten).
Ezért mondják, hogy az Bizottság kb annyira legitim, mint a pártbizottság anno a Szovjetunióban.
csak úgy....
@Namely: te,hogy képzeled el a jövöt,ha torockai lesz a miniszterelnök?
kiléptek az eu. ból ez tiszta sor, fideszéknél leküzditek a korrupciót de koalicióra léptek velük,ha kell ...,közben a gyülölt nyugati cégek lelépnek,de jönnek a kinai vagy ruszki tesók,akik majd gondoskodnak rólatok, hogy ne vesszetek el,mint ábel a rengetegbe.. :)
Namely
@csak úgy...: hát ez, szokás szerint, nem a felvetéseimre adott válasz, de könyveljük el, hogy nem tudsz mit írni, mert tudod, hogy igazam van. :D
Kérdéseidre:
el kell olvasni a Virradat Programot (tudod, a Mi Hazánknak volt komplett programja, nem úgy, mint az összefosásnak) és megtudod, hogyan is lenne.
De hogy ne kelljen olvasnod: 2030-ig szeretnének egy népszavazást a tagságról, a nemzetgazdaságot visszaépítenék, nem lépnének koalícióra egyikkel sem, ők nem Jóbik.
Nem zavarnák el a külföldi tőkét, ez csak a ti lázálmotok, de, ahogyan pl Schiffer is mondja, az Uniónak csak akkor van jövője, ha a periféria országai patrióta gazdaságpolitikát folytathatnak, ahogyan azt anno Finnország, Németország is tette a gazdasági csoda idején.
kereső
@Shikari: . A parlamenti képviselőket- úgy mint itthon. Tehát Magyarországon sem választanak senkit közvetlenül. Köszönöm.
kereső
@Namely: Az EB elnökére az Európai Tanács tagjai tesznek javaslatot- az alelnökökre is, titkárra is. A biztosokat meg a kormányok jelölik. Akkor milyen demokrácia deficit van? A kormányokat, államelnököket a saját népük választja- közvetlenül, vagy közvetetten- a képviseleti demokrácia útján. Tényleg nem értelek Benneteket- ha Magyarországon elfogadott az, hogy a parlament válassza az állam elnökét, a miniszterelnököt- akkor az Eu-ban miért probléma???
Namely
@kereső: te nem olvasod el, amit írok?
A kérdésedre a válasz a korábbi kommentemben van. (14:10)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.