Sok termelő a dinnyézés helyett idén átállt a szántóföldi gazdálkodásra, mert a gabonapiac most kiemelkedő áron megy.

A tavalyi 3500 hektár helyett idén csak 2800-3000 ezer hektárnyi területen ültettek görögdinnyét a termelők az agroinform.hu cikke szerint. Az érintettek a termelési, szállítási és munkaerőköltségek megnövekedése miatt a nyári főszezonban sem számítanak 170-180 forint alatti kiskereskedelmi árra kilogrammonként, ami a tavalyi 130 forinthoz képest 30-40 százalékos áremelkedést jelent.

Brutálisan drágul a dinnye az idén, 30-40 százalékos áremelkedés jöhet – ez az oka

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A területcsökkentés okai között a kertészeti ágazatokat sújtó munkaerőhiány, a dinnye értékesíthetőségének bizonytalansága mellett az is szerepel, hogy sok dinnyetermelő döntött úgy, hogy inkább szántóföldi gazdálkodást folytat idén a dinnyézés helyett. Ezeket a terményeket ugyanis az orosz-ukrán háború hatására jelenleg kiemelkedő áron lehet értékesíteni, és a gabonának biztos piaca van, míg a dinnye piaca mindig bizonytalan.

Ugyanakkor a cikk szerint idén várhatóan kevésbé fogja az importverseny szorítani a hazai dinnyetermelőket, mivel az extrém magas üzemanyagárak miatt a déli országokból (Spanyolország, Olaszország, Görögország) a nagy távolság miatt nem lehet majd dömpingáron szállítani Közép- és Észak-Európába. Korábban az Ukrajnában termelt dnnye jelentett olcó konkurenciát még, de mivel a termőtereületek egy részén jelenleg harcok folynak, az emiatt kieső kapacitásokat nemcsak a hazai, hanem a lengyel és német piacokon is ki lehet pótolni magyar dinnyével – áll a cikkben.

Forrás: agroinform.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Ugy latszik a dinnyetermelok nem olvassak a hireket. Az inflacio csak 10%
Jozefina
Aki meg tudja venni az 500 Ft-os fagylaltot, az megveszi a dinnyyét is!!! Megérdemli mindenki, amit kap!!!
simmering73
Olyan rongy minősége volt már a dinnyének, hogy én évek óta nem veszek.
Málna
@Yoda69: 09:27 Félve kérdezem: ugye tudod, hogy a 10%-os infláció nem azt jelenti, hogy minden 10%-kal drágul?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.