Megjelent a Magyar Közlönyben a gránitszilárdságú alaptörvény tizedik módosítása, ami miatt kedd éjféltől életbe is lépett a háborús veszélyhelyzet az országban.

Hivatalosan is megjelent az alaptörvény tizedik módosítása, melyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be kedden, a miniszterek eskütétele után, amely az ötödik Orbán-kormány munkájának hivatalos kezdetét is jelenti – olvasható az Index cikkében.

Életbe lépett a háborús veszélyhelyzet Magyarországon

Fotó: Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

Az alaptörvény 53. cikke a módosítás után így néz ki:

A Kormány szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa, továbbá az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás vagy ipari szerencsétlenség esetén, valamint ezek következményeinek az elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdet ki, és sarkalatos törvényben meghatározott rendkívüli intézkedéseket vezethet be.

Mindezek mellett az orosz-ukrán háború miatt a katasztrófavédelmi és a hozzá kapcsolódó törvények is módosultak. Ezek fényében a katasztrófavédelem a a meghatározott rendkívüli intézkedéseken és szabályokon túl "az élet-, egészség-, személyi-, vagyon- és jogbiztonság, valamint a nemzetgazdaság stabilitásának garantálása érdekében rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat".

Az Index cikke szerint a veszélyhelyzet az ország egész területén érvényes, az éjjel megjelent kormányrendelet értelmében

"a kormány a veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki.

a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről külön kormányrendeletek rendelkeznek.

a kormány a veszélyhelyzet fennállásának, valamint a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések fenntartásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja.

a kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában.

a veszélyhelyzet ideje alatt a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról a települési önkormányzat képviselő-testülete, a fővárosi, megyei közgyűlés, illetve ezek bizottsága feladat- és hatáskörét maga gyakorolja."

A háborús veszélyhelyzet bevezetésének szükségességét már április 21-én hangsúlyozta Gulyás Gergely miniszter egy Kormányinfón, mivel a járványügyi veszélyhelyzet május 31-én megszűnik. Az indok az volt, hogy háború esetén is cselekvőképes tudjon lenni a kormány. Varga Judit igazságügyi miniszter május 3-án a Facebook-oldalán jelezte, hogy benyújtotta az alaptörvény tizedik módosítását az országgyűlésnek, amit 136 igen és 36 nem szavazat mellett elfogadott a parlament.

Forrás: index.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Egyetlen kib@szott európai országban sincs veszélyhelyzet az ukrán háború miatt. Arcátlan, pofátlan, és teljesen indokolatlan a bevezetése.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Valami "szelídebb megnevezést" is találhattak volna rá.
kereső
@Katalina62: Mert eddig nem azt csinált ,amit akart? Már akkor is, amikor nem volt- migráns,járványügyi,háborús-"vészhelyzet".Semmi egyebet nem szolgál ez, mint azt, hogy most már utólag sem kell semmihez a bohócház bólogatása.
Dr. Proktor
Remélem Putler nem parancsol rá kis barátjára hogy tehermentesítse az oroszok keleti frontját...
Dr. Proktor
@verőce21: A törvényhez asszisztált, a bevezetéséhez nem, mivel az csak a putlerphaver személyes döntése volt...
Gauntlet
Max a fejében van háború! Az ukránok kitartanak!! :(
Uriel
@kereső: tegnap, 08:08

Innen lopták az ötletet: qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-a0da5512f78cdafd21df91369a487865

Csak azt felejtették el, hogy akkora már meghaltak és az csak a szellemük.
O1G esetében is így lenne jó...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.