Szerinte ha lesz megfelelő tárgyalópartner, akkor Pintér Sándorral biztos meg fognak tudni egyezni az ország teherbíró képességéhez mérten.

A Népszava cikke szerint Semjén Zsolt általános miniszterelnök-helyettes kedden a Parlamentben újságíróknak elismerte, hogy a tanárok piaci szintű béremelése valóban elmaradt. 

Semjén Brüsszelre fogta, hogy elmaradt a tanárok béremelése

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszterjelölt beszél meghallgatásán az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 18-án. 

Fotó, címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Semjén a cikk szerint azt mondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter (akihez az ötödik Orbán-kormány alatt az oktatás és az egészségügy átkerült) a garancia, hogy ha lesz megfelelő tárgyalópartner, akkor az orvosok után a tanárokkal is meg tud egyezni a kormány az ország teherbíró képességéhez mérten.

A Népszava újságírója megkérdezte, hogy ha a kormány mindig is a jó gazdasági mutatókat hangsúlyozza, akkor miért nem tudják azonnal megemelni a tanárbéreket, Semjén pedig erre, többek közt, brüsszelezni kezdett:

„Most jó a GDP, de a helyzet az, hogy az EU elhibázott energetikapolitikájából látható, hogy az energiaárak az égben vannak, óriási gazdasági bizonytalanság van, ennek a következményére nyilvánvaló az országnak fel kell készülni gazdaságilag. (...) Ebből kifolyólag a rendelkezésre álló pénzeszközöknek van egy prioritása és van egy végessége. Ennek az egésznek a fényében kell nézni a tanárok szempontjait, amit Magyarország kormánya – ahogy Hoffmann Rózsa idején is – figyelembe vesz és a jövőben is figyelembe fog venni”.

A 444 cikkében kiemeli – melyben a Népszava anyagát szemlézték –, hogy a tanárok jelenleg a magyar diplomás átlagbér 60 százalékát kapják, vagyis szinte feleannyit, mint más, hasonló végzettségű emberek. Az elmúlt hetekben fideszes politikusok rendre elismerték, hogy a pedagógusok béremelési követelései jogosak, ám konkrét ígéretet egyikük sem tett a bérek rendezésére vonatkozóan. Pintér Sándor belügyminiszter a aparlamenti meghallgatásán a következőt mondta: "Nem ígérek semmit, és azt betartom."

Ezzel párhuzamosan viszont törvényjavaslatot nyújtott be a kormánypárt a tanárok sztájkjának korlátozásáról, amit februárban rendeletbe is foglaltak. Ez viszont olaj volt a tűzre, a tanárok emiatt polgári engedetlenségbe kezdtek, a tanári szakszervezetek pedig továbbra sem mondtak le a sztrájkról. A polgári engedetlenségi mozgalmat elindítő kőbányai tanár, Tóth Viktor a héten mondott fel az iskolájában.

Forrás: nepszava.hu, 444.hu

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
Biztosan nem Bajnai a felelős? Vagy Horn?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
egeszsegugy
Kedves Feleim és csuhások. Az EU elhibázott energetikapolitikájából fakadóan sajnos a képviselői fizetéseket a 10%-ra csökkentjük. Vígasztaljon Benneteket az, hogy még így is az átlagbér fölött fogtok keresni. #multiverzumhaha
RonaGyuri
hát igen, mivel kevesebbet tudnak lopni az EU-s pénzekből, így máshonnan kell elvenni a pénzt! =))
human
A saját fizetésüket százezrekkel tudják emelni.
nezelodo
@Eladott Ország: ma 09:59. Első olvasatra azt hittem hogy rólam hiszed, hogy én vagyok a Semjén. Érdekes lenne...
Németh István
A tanárok fogják be a pofájukat! a bérük amit és ahogy tesznek még sok is! Különben szét kell választani őket; egyetemi, főiskolai gimnáziumi, vagy elemi iskoláról van szó! Nagyon nem mindegy! Aztán az a 18 milliárd eu. nagyon hiányzik a költségvetésből! ÉS pont a tanári terület az amelyik a leginkább kussoljon!
Yoda69
A fideSS celja hogy teljesen padlora vigye az egeszsegugyet es az oktatast. Az ok pedig pofon egyszeru: privat oktatasba es egeszsegugybe akarja terelni a zembereket. A NER lovagok kezeben van a legtobb magan klinika es magan iskola, csak jelenleg keves az ugyfel. Viszont ha nem lesz valasztas, akkor hirtelen megsokszorozodik az ugyefelek szama.
Erre szavazott a 3 millio agyatlan barom, hat most megkapjak. Csak az baj, hogy mellette egy egesz orszagot szivattak meg.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.