Kozma Ákos így a nemzetközi világszervezetben nem viselhet tisztséget és nincs szavazati joga sem.

A Magyar Helsinki Bizottság közlése szerint véglegessé vált a döntés, külföldi kollégái leminősítették a magyar ombudsmant – olvasható a 24.hu cikkében. 

Magyar Helsinki Bizottság: leminősítették kollégái a magyar ombudsmant

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa előterjesztőként szólal fel az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2020. évi tevékenységéről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021.június 8-án.

Fotó, címlapkép: MTI/Soós Lajos

A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetségének döntése értelmében az eddigi "A" kategóriából "B" kategóriába sorolták át a magyar emberi jogi állami intézményt, melynek élén Kozma Ákos ombudsman (alapvető jogok biztosa) áll. A leminősítéssel Kozmának nincs szavazati joga és nem viselhet tisztséget a Világszövetségben, a találkozóikon csak megfigyelőként vehet részt, valamint aktívan nem vehet részt az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában – összegzi a lap.

Az okok között szerepel, hogy Kozma és hivatala nem foglalkozik megfelelően számos emberi jogi problémával, ide értve például a sérülékeny etnikai kisebbségeket, LMBT+ embereket, menekülőket és bevándorlókat érintő jogsértéseket. Az is felmerült, hogy nem védelmezte meg a civileket, a sajtószabadságot, a bíróságok függetlenségét és politikailag érzékeny kérdésekben nem fordult az Alkotmánybírósághoz.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint Kozma Ákosnak fél éve volt arra, hogy a függetlenségét demonstrálja a világszervezet előtt, de ez, valamint a "tűzoltás" sem sikerült neki. 

"Hogy mennyire bántja őt a leminősítést? Nem tudjuk, mert eddig nem tárta a közvélemény elé még magát a tényt sem. Minket viszont magyar állampolgárként és civil jogvédőként is elszomorít a hazai ombudsmani intézmény leminősítése. Ám azt is látni kell, hogy a világszövetség döntése a siralmas, de valóságos helyzet ismeretén alapul. Az utóbbi években a magyar állam maga értékelte le „a nép ügyvédjét”, szűkítette le a polgárok jogvédelmi lehetőségeit"

– áll a szervezet közleményében.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Van még, ahol érvényesülnek bizonyos alapvető normák. Orbánékkal sem lehetne szóbaállni már, ha mindenütt így lenne ! Egy diszfunkcionális parlamenttel mit lehet kezdeni ?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@KisTehen: Látod, mennyivel könnyebb nálunk a fidesz farkciónak? Semmit nem kell elolvasni, csak a gombot nyomni utasítás szerint!
Toller Béla
Van még, ahol érvényesülnek bizonyos alapvető normák. Orbánékkal sem lehetne szóbaállni már, ha mindenütt így lenne ! Egy diszfunkcionális parlamenttel mit lehet kezdeni ?
Giovanni Alba
@Nessy: ma, 09:40
Tudom hogy elírás,de ettől függetlenül találó, mert kibontva annyit tesz, hogy: akciózik a vörös farok.
"Akik már éltek a Kádár korszakban, azok valószínűleg még emlékeznek a „vörös farok” kifejezésre. Azt jelentette, hogy az itthon készült filmek befejezésének tükrözni kellett az ideológiai eszméket, és a főhősöknek pedig zárásul olyan sorsra kellett jutni, hogy feltétlenül kielégítse a nézők igényeit. "
idézet innen: nepszava.hu/1102342_kozelkep-a-zaszlo-a-voros-farok*
*az idézet megjelölésére az eddigieknél jobban ügyelek, mert akad itt olyan kommentelő, aki rendszeres plágiummal vádolt, holott se orsz. gyűl. képvislő, se levitézlett államfő nem vagyok
Gyurka80
@Giovanni Alba: "(Egy cannes-i sajtótájékoztatón jelen lehettem, amikor Jancsó és Hernádi a legkomolyabban arról beszéltek, hogy meg kellene filmesíteni a kommunista kiáltványt.)" Micsoda film lett volna, vagy nem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.