A pedagógusok sztrájkbizottsága arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy küldje előzetes normakontrollra a sztrájkot korlátozó törvényt – közölte a sztrájkbizottságot alkotó két nagy pedagógus szakszervezet szerdán közleményben az MTI-vel.

A pedagógusok sztrájkbizottsága előzetes normakontroll eljárásra kéri az államfőt Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök az új államtitkárok kinevezési okiratainak átadásán a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kéri, hogy

az államfő ne írja alá az Országgyűlés által kedden elfogadott, a Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását, hanem azt küldje meg az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll eljárásra.

A két érdekvédelmi szervezet szerint már a köznevelési intézményeket érintő, egyes szabályokról szóló februári kormányrendelet is korlátozta a pedagógusok sztrájkhoz való alapvető jogát a járványügyi veszélyhelyzet végéig.

Erről Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa – a sztrájkbizottság közleménye szerint – úgy vélekedett, a rendelet azért nem ellentétes az alaptörvénnyel, "mert az arányosság garanciája az intézkedés időbeliségében valósul meg a veszélyhelyzet idejére".

A két szakszervezet szerint azonban a korlátozás járványügyi veszélyhelyzet utáni fenntartása, törvényi szintre emelése indokolatlan, és felveti a kérdést:

alkotmányos-e a sztrájkjog állandósuló korlátozása?

- írták.

A pedagógusok sztrájkbizottsága szerint a sztrájkjogot szükségtelenül és aránytalanul korlátozzák a sztrájk alatti tanítás elrendelésénél.

A sztrájkot korlátozó rendelet törvénybe emelését kifejezetten diszkriminatív, retorziószerű, megfélemlítő szabálynak tekintjük

- áll a két pedagógus szakszervezet közleményében.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

polgarb
Azt kell írnom,hogy ez a PDSZ nem más mint hülyék gyülekezete és ezek az értelmiség!
ómió
Ahelyett, hogy elhúznának az efftársak egy "magasabbrendű társadalomba"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.