Nagyot gyengült szerdán a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon: az euró ellenében másfél százalékot, a dollár és a svájci frank ellenében pedig közel két százalékot veszített értékéből.

Hatalmasat zuhant szerdán a forint
Fotó: Pixabay

Az euró jegyzése a kora reggeli 382,57 forintról este hat órára 388,26 forintra ugrott, ami 1,5 százalékos forintgyengülés.

A dollárt kora reggel 357,35 forinton, este hatkor pedig 364,20 forinton jegyezték. A svájci frank jegyzése 371,49 forintól emelkedett 378,08 forintra. A forint a dollárral szemben 1,9 százalékkal, a svájci frankkal szemben 1,8 százalékkal gyengült.

Devizapiaci szakértők a forint szerdai gyengülését a monetáris politika várható alakulásáról kedden tett jegybanki jelzésre vezetik vissza.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden úgy nyilatkozott,

hogy az elmúlt két hónap rendkívüli körülményei közepette meghozott intézkedéseket követően már "megfelelő opció lehet az ütem nagyjából felével folytatni az alapkamat-emelési ciklust".

Nyilatkozatában az alelnök megerősítette, hogy

a jegybank elsődleges célja továbbra is az infláció emelkedésének a megállítása, majd a 3 százalékos cél elérése. Ennek érdekében a jegybank továbbra is "határozott lépéseket" tart szükségesnek és az alapkamat további fokozatos emelésére rendezkedik be.

Szerda esti jegyzésén a forint a hó eleji árfolyamához képest 2,6 százalékkal áll gyengébben az euróval, 1,6 százalékkal gyengébben a dollárral és 2,7 százalékkal gyengébben a svájci frankkal szemben.

Orbán Viktor bejelentése után még tovább zuhant a forint. Az euróval szembeni jegyzések egy rövid időre a 390-es szintet is átlépték. Az EUR/HUF kurzusa pár perc leforgása alatt bő két egységgel került feljebb – írja a portfólió.hu.

Jelenleg 394,80 forintnál járunk, márciusban a 400-as történelmi csúcs környékén volt utoljára ilyen drága az euró.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
1 Euro 394,84 Forint
európa húzóereje így dübörög...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csipetke
Mi a büdös nyavalyát csinált orbán 12 évig, hogy még mindig nincs eurónk,viszont az ország a béka segge alatt van a gödörben. Erre telt orbán tehetségéből. Ha lenne eurónk,most nem szarakodnánk a semmitérő forinttal. Lassan csak annyit fog érni,mint a papír,amire nyomtatják.
ómió
És mikor nem!? Ha Gyuri gazdi "pihen"?
kereső
@Horizont: t.19:47 Én nem csodálkoznék, ha a tegnapi nap után, a fideSS-nek/orbánnak valódi 2/3-ot mérnének.
Béla333
Így is van! A Forint zuhanása nem az impotens, hibát-hibára halmozó, minden országgal összevesző, nyíltan a háborús bűnös Putyin mellé álló kormány felelőssége, hanem Sorosé, Brüsszelé, az ellenzéké, a kommunistáké. Ja! És a klímaváltozás is belejátszik!
Hülyék gyülekezete!
Yoda69
@Horizont: De megis hogy buknanak meg? Oke lesz valsag, mar van is. A forint folyamatosan gyengül, az inflacio eszkalalodik, az adossag nő. Es?... Mi fog tortenni? Kiirnak uj választásokat? Megha allamcsod is lenne, ami eleg valoszinu hogy bekovetkezhet ha nem kapnak penzt valahonnan, ki lenne mas a helyukre? Ugyanaz tortenne mint aprilisban, jonne egy jokora agymosas a barmoknak, es vegul talan meg 4 millio szavazatot is begyujtenek.
Ezt a bagazst valasztasok utjan levaltani nem lehet, csak nepharag altal. De az sosem fog tudni itt kialakulni.
Yoda69
@Horizont: Ne álmodozz. Szakértői kormány? Itt? Soha.
Sajnos itt nem lesz változás, legalábbis amig orban el addig nem. Öt isteníti a 3 millió barom, nem a fideSSt. Ha a tahó elpatkol, összeomlik a kártyavár.
Ez eltessen :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.