A Demokratikus Koalíció bírálja, az LMP és a Mi Hazánk kiterjesztené a kormánynak azt a szerdai döntését, amely szerint bizonyos nagy cégeknek a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba kell befizetniük extraprofitjuk egy részét.

Így reagáltak az ellenzéki pártok a kormány extraprofitról szóló döntéséreFotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. május 6-án. MTI/Fischer Zoltán

Az LMP támogatja, hogy

az extraprofitot realizáló nagy multicégek nagyobb terhet vállaljanak a válság költségeiből. Álláspontjuk szerint a két bejelentett alap mellett mindenképpen létre kellett volna hozni egy fenntarthatósági alapot is, amelybe a "szennyező és a fosszilis energiák értékesítésén nyerészkedő vállalatok" fizetnének be, és amelyből épületszigetelési és megújulóenergia-fejlesztéseket lehetne finanszírozni. Az energiaválságra az energiafüggetlenség a megoldás, arra pedig csak a zöldenergián és az energiahatékonyságon keresztül vezet az út

- közölték.

Az Ungár Péter frakcióvezető által jegyzett közleményben arra is kitértek:

annak kimondását is hiányolták a kormányfőtől, hogy a közszférában mielőbbi béremelésre van szükség. Erre láthatóan továbbra sincs szándék, ezért újba bebizonyosodott, hogy ez a kormány a saját munkavállalóit nem megvédi, hanem cserbenhagyja

- közölte az LMP.

A Mi Hazánk Mozgalom kiemelte, hogy a kormány bevezette pártjuk korábbi javaslatát, de saját oligarcháit továbbra sem adóztatja meg.

Orbán Viktor bejelentésével, hogy két éven keresztül megadóztatják az extraprofitot termelő nagy cégeket; a bankokat, a biztosítókat, a nagykereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, a kormány tulajdonképpen végrehajtja a Mi Hazánk járványszolidaritási adóról szóló korábbi javaslatát

- tartalmazza a közlemény.

Felidézték, a Mi Hazánk már több mint két évvel ezelőtt követelte, hogy vessenek ki különadót az extraprofitot termelő multikra, például a tech óriáscégekre, a kereskedelmi láncokra, a gyógyszeripari vállalatokra és a kaszinókra. A kormány azonban a multik adóztatása helyett éveken át a jövő nemzedék eladósítását választotta, évtizedek óta nem látott mértékűre növelve az államadósságot – írták.

A kormány mostani döntéséből is kihagyta a gyógyszeripari cégeket és a Fidesz oligarcháinak érdekeltségeibe tartozó kaszinókat, amelyek pedig sokmilliárdos extraprofitra tettek szert az elmúlt években is. Követeljük, hogy ezekre is vonatkozzon a különadó és az oligarchák hatalmának megtörése érdekében javasoljuk a gazdasági közszereplő fogalmának bevezetését, hogy a milliárdos közbeszerzések nyerteseire is vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség vonatkozzon

- olvasható a Toroczkai László pártelnök által jegyzett közleményben.

Forrás: MTI

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Ennyi hülye már régen ült a parlamentben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mirabilis
Kik a bizonyos nagy cégek? Mészaros orbán pénztárosának nagy cégeit is érinti-e?
justhpeter
Ennyi hülye már régen ült a parlamentben.
Nessy
@justhpeter:Most rájuk sincs már szükség! Meg van a gránit szilárdságú 10. módosítása, ehhez még kellettek, hogy megszavazzák a korlátlan, mindenre alkalmazható "vészhelyzetet". Ergo életbe lépett az egyszemélyi rendelet alkotás, alias diktatúra.
Istenakinincsen
Extraprofit a legfőbb céljuk...minden más lényegtelen.
human
A MOL legutóbb 500 milliárd forint extraprofitot fizetett ki a tulajdonosainak. Akkor a MOL is meg lesz adóztatva? Feltételezem, hisz már a magyar állam nem tulajdonos a MOL-ban. Orbánék pár éve szabadultak meg a MOL részvényeinktől.
Horizont
@Mirabilis: Nem.
"Ezúttal is kimaradnak ugyanakkor a termelővállalatok, így a Magyarországon is gyártóegységet üzemeltető autóipari cégek (Mercedes, Audi, Suzuki), a könnyűipari multik (ilyen pl. a Lego) vagy éppen a gyógyszeripari cégek, mint a szintén a tőzsdén jegyzett Richter. Nincsenek benne az építőipari vállalatok sem, így Mészáros Lőrinc cégei is megússzák az új közterhet"
lusta
Kezdjük az elején. Mit is jelent az extraprofit?
Őszintén szólva, én nem tudom, de eredetiben volt szerencsém egy-két közgazdász (külföldi, honi) értekezését olvasni a profitról. Közgazdaságilag az extraprofit nem értelmezhető. ez eddig stimmel. Szerintem mindez csak politikailag értelmezhető.
division
@Horizont: Abba belegondoltál, hogy az igazi baj nem is ez? Gondolom tudod, hogy az összes megadóztatott cég árat fog majd emelni, vagyis messze nem az emberek nagy része lesz ezzel sem kisegítve, sőt...Már így is nagy áremelések vannak, de a java csak ezután jön. Persze, extraprofit, csak éppen nem fogják lenyelni. Most sem lépik meg azt, hogy ne engedjék áthárítani majd a lakosságra a többlet terheket.
verőce21
Nagyon találó ez a rendelkezés, hogy nem a kútba szart a kormány, hanem csak a kávájára...!
De így mindenki maga döntheti el, hogy mennyivel járul hozzá a cégek extraprofitjához! :)

[email protected] a kormány ezzel a törvénnyel és nem sokat gatyáztak, lesz nagy óbégatás Brüsszelben...!

Tényleg nincs még egy ország az EU-ban, ahol a covid vészhelyzeti jogrend lejártát másnap a háborús vészhelyzet bevezetése követte...!
csak úgy....
@verőce21: te,ha a szádba szarnak,te akkor is találsz számukra mentséget! :)
Pálinkás Pál
@division: jó reggelt..és te ezekre szavazol...ja...és a forint is köszöni ezt a bejelentést..
sgl
mivel mindennek a végén az ember, állampogár, fogyasztó van ezért hülye duma: megvédjük az embereket ne ők fizessék meg a háború - vagy akármi,- árát.
Mindenért mi fizetünk.
Ellenzéknek nem kéne folyamatosan visszagyűrni a xart??
lampa laz
Lefordítva magyarra, a zemberek fogják mindezt megfizetni ragozás nélkül!
RonaGyuri
@sgl: csak a zemberek, de ez csak azt bizonyítja, hogy csal őket, minket adófizető polgárokat nem vesz ember számba se! =))
RonaGyuri
@RonaGyuri: Lolonál mennyi az extra profit???
RonaGyuri
@RonaGyuri: A nap kérdése

a tegnapi nap két – talán legfontosabb – híre szoros kapcsolatban van egymással

Egyfelől; „A kormányfő a Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.”
Másfelől; „Közel megduplázta Csány Sándorral szembeni előnyét Mészáros Lőrinc a 100 Leggazdagabb magyar idei listáján: 480 milliárd forintra becsült vagyona immár 60 milliárddal több, mint a bankvezéré.”
Ugye evidens a kérdés! =))
Shikari
Így reagáltak a támogatás nélküli, kis törpe pártocskák valóságtól elrugaszkodott acsarkodói!
Horizont
@division: 22:59
Persze, hogy áthárítják. A Digi már emel és ez még orbán bejelentése előtt volt.Majd emel mégegyszer. Sok barom most tapsikol, hogy de jó fizessenek a multik, még annyi esze sincs, hogy rájöjjön, mi fizetjük meg csak orbán álcázza.Nem meri bejelenteni hogy sajnos nem megy tovább eltöröljük a rezsicsökkentést. Tele az ország hülyékkel és egy aljas sunyi ME-kel. Megvédi a családokat. Hogyne persze.
Horizont
@Mirabilis: 22:24
"Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat"
Horizont
@Pálinkás Pál: 5:15
Már megírta, hogy most először nem szavazott a fideszre. Értékeljük már :)
simmering73
A nép farkával verik a csalánt, miközben a nép megmentőiként tüntetik fel magukat. Ügyes.
verőce21
@csak úgy...: (23:41) Az ellenzék egy része is támogatja..., A szádba pedig neked [email protected]!
Qqberci
Extra profitnak nevezzük azt a pénzmennyiséget, amit a kolostor disznaja le akar nyúlni...
ómió
Az efftársaknak, viszont, kóros népzsebihiányuk van!
verőce21
Ezért választottuk meg ismételten immár negyedszer is bő 2/3-os többséggel, mert a mi érdekeinket képviseli a Kormány...!
csak úgy....
@verőce21: ugye ezt még te sem hiszed el! :) ennyira buta nem lehetsz!
csak úgy....
@verőce21: 07:40 ti a saját szátokba...
csak úgy....
@verőce21: látod, azért valamit töled is el lehet lesni! ;)
Eladott Ország
"Megvédés lesz. Már megint. A különadó köztudottan nem megszorítás, mert azt nem a magyaremberek pénztárcájából veszik ki közvetlenül. Hanemhogy megvédik az össznépi nyomorúság hétmérföldes szimbólumának számító rezsicsökkentést és a honvédséget. Úgy értem, a mimagyarembereket, családokat, és még a Tóth Gabi-féle üldözött keresztényeket is. A bankoktól, a biztosítóktól, a nagy kereskedelmi láncoktól, az energiaipari és kereskedő cégektől, a telekommunikációs vállalatoktól és a légitársaságoktól, amelyek nyerészkednek a háborún és a brüsszeli szankciókon főleg. Ezek az úgynevezett extraprofitjukat kötelesek az oligarchakormány által létrehozott rezsivédelmi, illetve honvédelmi alapba folyatni, a korrupció és agylúgozás kormánya pedig onnan fizeti a rezsicsökkentést és abból finanszírozza a honvédség megerősítésének költségeit. Zseniális. Hát nem megint mással fizetteti ki a korrupció kormánya azt az égig érő hiányt, amit a választási pénzégetés során halmoztak fel? Dehogynem."
sgl
Magasabb az életszínvonal Budapesten, mint Bécsben
index.hu/gazdasag/2022/05/26/budapest-eletszinvonal-gdp/

mennyenek a pichába hőzöngeni, nem 2030-ra más meg is haladtuk Bécs szinvonalát. Az egy ócska, koszso, büdösch élhetetlen város!
Csizmás Kond
...a hazai vállalkozó az extrapofitjából itthon adózik, a külföldi vállakozó az itt termelt extraprofitjából külföldön adózik...na ezt kéne megérteni.
Horizont
@Csizmás Kond: Kimaradnak a Magyarországon is gyártóegységet üzemeltető autóipari cégek (Mercedes, Audi, Suzuki)! Ja ők nem viszik ki persze, hogyne!
Horizont
@Csizmás Kond: És a bankok? Ők kiviszik? Magyar bankok!!! Van azért sötétség :))))
csak úgy....
@Horizont: a butákat könnyen meggyözi a fidesz..
division
@Pálinkás Pál: A rendszerváltás óta először nem rájuk szavaztam, nyíltan felvállalom, mert képes vagyok a gondolkodásra. Tudom, másként látok dolgokat, főleg vírus terén, de ettől függetlenül nem vagyok vak, és testközelből tapasztalom mit művelnek pl. a pedagógusokkal.
Pálinkás Pál
@division: ok...ezzel nem akarok vitatkozni...
Csizmás Kond
@Horizont: ...szerintem minden olyan céget érint aki a jövedelmét nem itt adóztatja...
Csizmás Kond
@Horizont: ..és épp a sötétségedben próbálok némi fényt belopni...
Horizont
@Csizmás Kond: magadéban gyújts világot, meglátod milyen jó lesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.