A keleti nyitás politikája.

Szijjártó elmondta, mi az "abszolút sikertörténet"Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ukrajnai háború miatt előálló újabb világgazdasági nehézségek komoly kockázatot jelentenek, de a kormány megvédi a rezsicsökkentés eredményeit, a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető csütörtökön a Nissho Hungary Precíziós Kft. újhartyáni gyáravató ünnepségén vett részt, ahol elmondta, hogy

a japán tulajdonosi hátterű vállalat új üzemében optikai fóliákat fognak előállítani az elektromos autóipar számára.

A beruházás értéke négymilliárd forint volt, amelyhez az állam 1,4 milliárd forint fejlesztési adókedvezményt nyújtott, így segítve 140 munkahely létrehozását.

Beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt tizenöt évben új világgazdasági korszak kezdődött, rendkívüli átrendeződés történt, amelynek során "a Kelet abszolút mértékben felzárkózott a Nyugathoz, gazdasági értelemben pedig ma már több aspektus tekintetében erősebb is". Közölte: míg 2007-ben a globális beruházások 80 százalékát nyugati tőkéből finanszírozták, és csak 20 százalékát keletiből, mára ez az arány teljesen megfordult, s a Kelet részesedése 70 százalékra nőtt, míg a Nyugaté 30 százalékra csökkent.

Hozzátette:

a keleti nyitás politikája "nem politikai vagy ideológiai, hanem gazdaságpolitikai stratégia", és bár sokan bírálták, abszolút sikertörténetnek számít.

Az elmúlt tizenkét évben Magyarország keleti irányú exportja 45 százalékkal, a keleti országokkal folytatott kereskedelem volumene 48 százalékkal nőtt, illetve tavaly például már a beruházások 60 százaléka kelet felől érkezett az országba. Aláhúzta: utóbbiakért éles verseny folyt több nyugat-európai országgal, "általában azokkal, akik a keleti tőke térhódításával szemben a leghangosabban érvelnek".

Szijjártó Péter méltatta a magyar-japán együttműködést, és kiemelte, hogy 2021-ben megdőlt ebben a viszonylatban a magyar export rekordja, amelynek értéke 18 százalékos bővüléssel 830 millió dollárt ért el.

Eközben a kétoldalú kereskedelmi forgalom volumene 20 százalékos növekedéssel, 2,5 milliárd dollár körül volt. Japán a távol-keleti országok közül Magyarország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere és második legnagyobb exportpiaca, a japán cégek pedig a nyolcadik legnagyobb beruházói közösséget alkotják hazánkban – mutatott rá.

A miniszter végül leszögezte, hogy

az autóipar a magyar gazdaság gerincoszlopa, amely 154 ezer embert foglalkoztat és a teljes feldolgozóipari kibocsátás 28-29 százalékát adja.

Aláhúzta: Magyarország sikeres a nagy gyártóvállalatok vonzásában, de ez csak akkor lehetséges, ha biztosítottak a megfelelő beszállítói kapacitások, ezért is fontosak a most átadotthoz hasonló beruházások.

A rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásával kapcsolatban hangsúlyozta: az időszakosan bevezetett szektorális különadók semmilyen módon nem érintik a termelést folytató vállalatokat, Magyarország még mindig a legversenyképesebb beruházási környezetet biztosítja Európában.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Tökéletes sikertörténet petruska. Az a 10-11 milliárdos veszteség, amely az első próbálkozást a "keleti kereskedőházak" nyitását kisérte. Továbbá teljes sikertörténet az az 500 milliárd, ami a KKÜM büdzséjében került elszámolásra a kiadások között ,nem részletezetten a pandémia idején. Hát hogy a francba ne lenne sikertörténet! Ja, az is, hogy 8-10 évig fizeti a magyar hülye a keleti nyitás során idetelepült "keleti" -ek munkaerőköltségét a támogatásból, amelyet a beruházáshoz kap.Fizetünk azért, hogy jöjjön!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
persze, ahogy lenni szokott hazudik; "a kormány megvédi a rezsicsökkentés eredményeit, a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást " - mondta, volt pofája a nyugdíjat is említeni!! =))
kissé felnőttem
hazudtatok eleget hazudjatok másnak aki még a meséiteket el is hiszi, pedró huzz el inkább jahtozni jó messzire vidd a focipályádat is a medencéddel. nélkületek megvagyunk, vidámabb is lesz a barakunk
Eladott Ország
A kölykeiket Svájcban és a rohadó Nyugaton nem Mongóliában, nem Azerbajdzsánban, nem Kínában taníttató, magukat Európában kezeltető, Louis Vuittonba borult, Audival közlekedő seggfejek azt mantrázzák, hogy nekünk a kelet a járható út. Keletre van Kína , Észak-Korea és Japán is csak nem ugyanaz.
csak úgy....
ezek fantasztikusan jól tudnak szart pollírozni! siker-siker hátán...,közben az ország forintostól döglödik.
verőce21
Ezzel a "diktatúrával" én meg vagyok elégedve, bár esetenként nem ártana egy kis erősítés...!
Eladott Ország
A futsalos papagáj! Az az abszolút sikrtörténet, te hülyegyerek, hogy még szabadlábon vagy, te mocsok, f@szfej!
csak úgy....
@verőce21: ezzel minden shikari kategóriás így van... :)
verőce21
Az is jó, hogy nem sikerült a globalista elitnek bármikor benyaló ellenzéket, beültetni bábnak a nyakunkba.
Jó nekünk ez a "diktatúra"!
csak úgy....
@verőce21: a templomodban az orbán oltár már elkészült? :)
verőce21
@csak úgy...: Küldj el valakit nézze meg..., ne sántikálj ott...! :)
csak úgy....
@verőce21: na majd a papp lajost megkérdezem..
Aki Én
@verőce21: Az évek múlásával egyre butább vagy...
kereső
Tökéletes sikertörténet petruska. Az a 10-11 milliárdos veszteség, amely az első próbálkozást a "keleti kereskedőházak" nyitását kisérte. Továbbá teljes sikertörténet az az 500 milliárd, ami a KKÜM büdzséjében került elszámolásra a kiadások között ,nem részletezetten a pandémia idején. Hát hogy a francba ne lenne sikertörténet! Ja, az is, hogy 8-10 évig fizeti a magyar hülye a keleti nyitás során idetelepült "keleti" -ek munkaerőköltségét a támogatásból, amelyet a beruházáshoz kap.Fizetünk azért, hogy jöjjön!!!
Macskaszem
Aszongya a hülyegyerek, hogy a kelet már felzárkózott a nyugathoz. Vazze, már csak azt nem tudom, akkor mi hova zárkózunk fel, Szomáliához vagy É-Koreához?
simmering73
Amit biztosan tudunk. Ti nem vagytok egy sikertörténet. Átkok vagytok Magyarországon.
nemkati
@kereső: Kihagytad a kínai vasutat Belgrádba. Azon is kaszálnak jókorát, tiszta sikertörténet. Egyeseknek. Csak a magyar embereknek veszteség, de az meg kit érdekel?
Uriel
"Az éves hiány nagyjából négyötödét hozták össze az év első öt hónapjában." - Nyugat-Európa sorban áll a magyar gazdasági csoda receptjéért.
kulabombaafityiszre
Petikének az az abszolút sikertörténet amikor dzsudzsit megdugta orbán dolgozószobájában
kereső
PestiBulvár - Takezo: Bejelentették: a Bokros-csomagnál tízszer nagyobb megszorítás érkezik

Mindenki számára nyilvánvaló volt, aki egy kicsit is figyelte a közélet eseményeit, hogy nem lesz sokáig tartható az a pénzosztogatás és az a mértékű államháztartási hiány, amit Orbánék okoztak. A kormány beiktatása után nem teketóriáztak sokat, azonnal elkezdték a megszorításokat.

Az új kormánynak az első kormányinfóján,

azonnal egy 800 milliárdos megszorítócsomagot jelentettek be,

ami bőven túltesz a sokszor elátkozott Bokros-csomagon. Az akkori megszorítások 42,3 milliárd forintot tettek ki, ami jelenértéken (a dollár akkori, és mostani árfolyamából számítva) 115 milliárdot tesz ki. Azaz, a mai bejelentéssel ennek nagyjából a nyolcszorosát akarják bevasalni az embereken. Persze, a fekáliát most is szép szaloncukros papírban akarják megetetni velünk.

A bejelentés szerint bevezetik az extraprofit különadót, mely a vállalatokat érinti, ezek pedig a jelenleg is érvényben lévő ágazati különadók fölött lesznek majd. Ezek a következők:
- bankszektor – az éves összege 300 milliárd forint lesz,
- a biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonna el a kormány,
- az energiaszektorban 300 milliárdot (ebben főleg a Mol érintett),
- a kiskereskedelmi szektorban 60 milliárdot,
- telekommunikációs cégektől 40 milliárdot,
- a légitársaságoktól 30 milliárdot,
- míg a gyógyszercégektől 20 milliárdot (a gyógyszertárakat nem érinti a különadó).

Ne gondolja senki, hogy ezeket a plusz adókat, nem fogják tovább hárítani a lakosságra, és nem mi fogjuk megfizetne a legvégén az egésznek az árát! Emelett annak is érezhető hatása lesz, hogy egy másik csomagban arról döntenek, hogy 800 milliárd állami beruházást elhalasztanak, ami jelentős bevételkiesést jelent majd a beruházóknál, ami pedig elbocsájtásokkal járhat. De valószínűleg azt sem fogják megköszönni az emberek, hogyha a kormány kivégzi a KATA adónemet, ami százezreknek jelentette a stabil megélhetést. "
szép új világ
Te tolvaj kakadu, a 394 Ft-os Eurót se felejtsd ki a sikertörténetből!
ómió
Ez az! Új befektetőkkel hadd jöjjön a GDP-növekedés!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.