A magyarok 79 százaléka támogatja, hogy a kormányzat különadót vessen ki azokra a vállalatokra, amelyek extraprofitra tettek szert, hogy az így keletkező bevételek segítségével hosszú távon is fenntarthatóvá váljon a rezsicsökkentés – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Ezt gondolják a magyarok arról, hogy az Orbán-kormány megadóztatja az "extraprofitokat"

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott felmérés kitért az árak emelkedésének okaival kapcsolatos lakossági véleményekre, valamint arra a kérdésre is, hogy a magyarok milyen elvárásokat támasztanak a háborús helyzetben is hasznot realizáló vállalatok teherviselésével szemben.

A Századvég kutatása alapján a magyarok úgy látják, hogy az árak emelkedése elválaszthatatlan az orosz-ukrán háborútól, illetve annak következményeitől.

Ennek megfelelően a megkérdezettek leginkább a háborút, és általában a háborús helyzetet (89 százalék), az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult energiaválságot (90 százalék), az Oroszország elleni amerikai és uniós szankciókat, szankciós terveket (79 százalék), valamint a spekulatívan, az árakat egyoldalúan emelő nagyvállalatokat, kereskedőket (77 százalék) tartják felelősnek az inflációért.

Azoknak az aránya, akik szerint Brüsszel energiapolitikája és az energia uniós megadóztatása is szerepet játszik az inflációs nyomás fokozódásában 71 százalékra tehető, míg a válaszadók 67 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok és Joe Biden politikája is felelőssé tehető az árak emelkedéséért – ismertette a Századvég.

A felmérés rámutat, hogy a megkérdezettek 84 százaléka elvárja, hogy azok a vállalatok, amelyek háborús helyzetben extraprofitot realizálnak, segítsék a magyar embereket és járuljanak hozzá Magyarország védelmi költségeihez, míg 13 százalékuk ezt nem tartja szükségesnek.

A Századvég felmérése hangsúlyozta, hogy a magyarok 79 százaléka egyetért azzal a javaslattal, hogy különadó sújtsa azon vállalatokat, amelyek – az infláció és a spekulatív áremelések révén – extraprofitra tettek szert, majd a kormányzat az így keletkező bevételeket a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartására fordítsa.

Forrás: MTI

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@KisTehen: Ne mond má', hogy a %-os adót nem lehet beépiteni az árakba?? Mi ujság a banki különadóval- ami csak "ideiglenes" jelleggel tanyázik nálunk évek óta? Vagy éppen a tranzakciós adóval? Azok nem épültek be a banki költségekbe?? Ha, nincs bankszámlád, akkor ezt el is hiszed, hogy úgy van.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
@colibri: Ehhez tedd hozzá, hogy a légitársaságoakt, meg a várható utaslétszám növekedés miatt sújtja az utasszámra kirótt tételes adó. Igy magyarázta Nagy Márton. Eddig volt visszamenőleges adóztatás- a pofátlan végielégitések adója, most meg van jövőbeni növekedési adó. Aranyos, ugye! Hogy milyen csalafinták ezek a mocskok- azt is adóztatja, ami még nincs is.
colibri
@kereső: Hiába minden. Rengeteg pénzt elvertek: osztogattak a népnek is és a kampányuk mindent vitt. Maga a fidesz párt kasszája is 2 milliárd veszteséggel zárt (de nem félek, feltöltik újra). Szégyelhetik magukat, bár a Ner ezt az érzést nem ismeri. Nagy Márton magyarázatai nekem egy kicsit sem szakmainak tünnek, annál inkább ogv csicskájának.
kereső
@colibri: Pedig "igéretes" bankárnak tartják/tartották-mint matolcsy jobb kezét.
terlasz
Jól mutatja, hogy 79 % marha országa vagyunk. A simlis adóbeszedés áttételes formáját jól megtapsoljuk, miközben a gatyánk is rámegy.
ómió
Jól látja a lakosság! Amit a globalizmus pl. "némi inflációval" kihúz a zsebünkből, annak legalább nagy része kerüljön vissza a "köz javára"!
Yoda69
@colibri: Gazdasági elemzők mondjak a forint nem fogja kibírni ezt a terhelést. Az inflációt is tovább növeli ez az intézkedést.
Csak hetek kérdése, hogy a lakosság mikor latja át ezt a helyzetet, es elkezd tömeges méretekben menekülni a forintból Euroba vagy USD-ba. Na akkor lesz itt az államcsőd es remélhetőleg a fideSS bukása.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.