A magyarok 79 százaléka támogatja, hogy a kormányzat különadót vessen ki azokra a vállalatokra, amelyek extraprofitra tettek szert, hogy az így keletkező bevételek segítségével hosszú távon is fenntarthatóvá váljon a rezsicsökkentés – derül ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Ezt gondolják a magyarok arról, hogy az Orbán-kormány megadóztatja az "extraprofitokat"

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott felmérés kitért az árak emelkedésének okaival kapcsolatos lakossági véleményekre, valamint arra a kérdésre is, hogy a magyarok milyen elvárásokat támasztanak a háborús helyzetben is hasznot realizáló vállalatok teherviselésével szemben.

A Századvég kutatása alapján a magyarok úgy látják, hogy az árak emelkedése elválaszthatatlan az orosz-ukrán háborútól, illetve annak következményeitől.

Ennek megfelelően a megkérdezettek leginkább a háborút, és általában a háborús helyzetet (89 százalék), az orosz-ukrán konfliktus miatt kialakult energiaválságot (90 százalék), az Oroszország elleni amerikai és uniós szankciókat, szankciós terveket (79 százalék), valamint a spekulatívan, az árakat egyoldalúan emelő nagyvállalatokat, kereskedőket (77 százalék) tartják felelősnek az inflációért.

Azoknak az aránya, akik szerint Brüsszel energiapolitikája és az energia uniós megadóztatása is szerepet játszik az inflációs nyomás fokozódásában 71 százalékra tehető, míg a válaszadók 67 százaléka úgy véli, hogy az Egyesült Államok és Joe Biden politikája is felelőssé tehető az árak emelkedéséért – ismertette a Századvég.

A felmérés rámutat, hogy a megkérdezettek 84 százaléka elvárja, hogy azok a vállalatok, amelyek háborús helyzetben extraprofitot realizálnak, segítsék a magyar embereket és járuljanak hozzá Magyarország védelmi költségeihez, míg 13 százalékuk ezt nem tartja szükségesnek.

A Századvég felmérése hangsúlyozta, hogy a magyarok 79 százaléka egyetért azzal a javaslattal, hogy különadó sújtsa azon vállalatokat, amelyek – az infláció és a spekulatív áremelések révén – extraprofitra tettek szert, majd a kormányzat az így keletkező bevételeket a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartására fordítsa.

Forrás: MTI

62 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@KisTehen: Ne mond má', hogy a %-os adót nem lehet beépiteni az árakba?? Mi ujság a banki különadóval- ami csak "ideiglenes" jelleggel tanyázik nálunk évek óta? Vagy éppen a tranzakciós adóval? Azok nem épültek be a banki költségekbe?? Ha, nincs bankszámlád, akkor ezt el is hiszed, hogy úgy van.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Gazella
Ez a 79 vagy 84 %-a hogy jött ki?? Századvég narancs faszok!
Az aluliskolázottak azt sem tudják, hogy mit jelent a %!! A narancs propaganda hamisitás mev beindult!
Aki Én
@KisTehen: @Shikari: Nem a magyarok örülnek, hanem a buta fideszesek, akik még mindig nem értették meg, hogy ők fizetik meg.
Ebben mi a hahahaha?
kovax
@Shikari: légyszi elmagyarázni,hogy mi az az extraprofit szerinted ?
Katalina62
Ez akár tetszik akár nem, "a magyar emberek" pénztárcáján fog csattani! Ez sajnos, logikus!
Aki Én
@KisTehen: ...ebben is a ti butaságotok ahahahaha.
Hátulról qrnak téged is te marha, de te élvezed.
lampa laz
Ez a bunkó 79% hogy áll a mészáros extraprofitjával?
Peller Anikó
@lampa laz: Nem az extra extra extra hyper szuper extraprofitot kell megadóztatni és elvenni hanem az extraprofitot. Nehogymá.
kereső
@KisTehen: Ne mond má', hogy a %-os adót nem lehet beépiteni az árakba?? Mi ujság a banki különadóval- ami csak "ideiglenes" jelleggel tanyázik nálunk évek óta? Vagy éppen a tranzakciós adóval? Azok nem épültek be a banki költségekbe?? Ha, nincs bankszámlád, akkor ezt el is hiszed, hogy úgy van.
verőce21
A tőzsdeguru gyuribá támogatása bebukott, amit a Főnibe fektetett...!
kereső
@KisTehen: Várjuk ki a végét. Mert épp csak annyival fog többet fizetni a pócentár- amnennyit az állam lefölöz, csakhogy a pénzénél legyen a bank. Ne nézz mindenkit tollas hátúnak. Egyébként is várjuk meg a szöveges rendeletet, mert abban lesz a kutymorgó elásva, amint az szokott lenni.
puszt
Extra Troll lett a Propeller.
Amúgy mi az extraprofit? Például a 100 leggazdagabb (jóval) több mint tíz százalékkal gyarapította vagyonát. (azért csak 10%, m Csányi nem növelte, Mészárosnak meg nincs benne még a koncesszió). Például a két kaszinó tulajdonos ÁFA mentes milliárdjai extraprofitok-e? A MOL orosz áron vett, és Brent áron kalkulált eladott olaja, napi 4-5 millió dolláros haszonnal extraprofit-e? A lenyelt takarékok, BudapestBank, egyéb NERes bankházasságok extraprofitot hoznak-e? A NERes hirdetőcéget 100 milliárdos nyereségei extraprofit-e? szb. stb.
Igazából mindegy, úgysem ők fogják a levét inni ennek...
csak úgy....
@verőce21: lóversenyen többet vesztett. :) -szerintem csak ki akart baxni vele, veletek..
puszt
@KisTehen: te hülyének nézel bennünket! Emelnek ezret, befizetnek 10 forinttal többet. A tranzakcióst meg már évek óta a nyakunkba varták. Neked ez hogy jönne ki?!
puszt
Mától OgV mondja meg minden milliárdról, h mi az extraprofit... Ha nem csókos, akkor extra, ha csókos, akkor nem extra, hanem tisztes jövedelem... Ezt megint nem fogja díjazni az EU. Szerintem már nem is számolnak velük...
Clavigo
@verőce21: halkabban is ugathatnál...
jesz
a megadóztatást a részvényesek hogy élik meg?...mert azoknak is joguk van a morgáshoz...mindegyik az osztalék reményében vett részvényt(több száz millióért)...
Clavigo
@KisTehen: Vazzze,,Lölőt is megadóztatják..? ,,a kőbányász fatert,,meg a mesztic vejkót is ?.
puszt
@KisTehen: nem, nem értem, mit mosnál össze. Amit te erőltetnél, az, h x nyereség fölött OgV visz mindent... De ilyet utoljára 11-12 éve, a tisztességtelen keresetek/végkielégítéseknél próbált (98% adó). Az is lopás volt, az EU-an nem tetszett...
Nem mondasz igazat, nincs olyan adó, és főképp nem lehet olyan hatása, h a nyereséget ne lehetne növelni. ill szinten tartani... (csak a vevő nem jár jól) Shikari kitett egy linket neked(is)...
kereső
@KisTehen: 12:42. aztat mondod, hogy az állam elveszi az osztalék forrását a befeketetőktől., amikor ő maga egy qrva fillért nem tett be a vállalkozásba? Mégis mit fognak szólni a tulajdonosok??Mert, ami az adózás utáni nyereség,azt két féleképpen használhatja fel a vállakozás. Vagy tartalékba/eredmény-vagy tőketartalékba/ helyezi, mert a jövőben beruházni, fejleszteni akar- vagy csak azért, hogy legyen a fenntartásra , felújitásra fedezete. Vagy a másik opció:az osztalék kifizetés a befektetés eredményeként. Én egyébként nem laca-facáznék velük, ha már lúd legyen kövér: elvonni az adózott eredményt teljesen- a pofátlan végkielégitések mintájára. Hagy tudják már meg, hol lakik a magyarok úristene(a karmelitában). Persze tennék kivételt- MKB bank(benne a BB bank + takszöcvök), Coop, CBA, és esetleg OTP. (attól függ, hogy csányi nem szólt-e be mostanság valamit). A biztositóknál nincs kivétel- mert az kell egy-az egyben, hiszen micsoda piac még a magán egészségbiztositás.

Na, jól gondolom???
szegfue
Extraprofitra leginkább a monopólium piacon tevékenykedők tesznek szert. Logikus is, hiszen gyakorlatilag nincs versenytárs, igy annyiért adja az árut, szolgáltatást, amennyiért akarja és ami mondjuk már nem a "tiszteséges" profitot tartalmazza. Ilyen monopol cégek a MÁV, a M. Posta, az MVM , de a bankok és a biztositók is. Miért nem rónak ki ilyen adót pl. az MVM-re?! Akkor talán nem támogatná a CÖF-t több száz millióval. Arról meg senki se álmodjon, hogy a biztositók, a bankok, stb. nem háritják át -- ha nem is egyszerre, hanem szépen fokozatosan -- az emberekre, vagyis ránk. Az élelmiszer árak napról-napra emelkednek, amit bizony nem kompenzál a rezsicsökkenés.
tudode
Abból kiindulva, hogy azok számára háborzongató, hogy egy pofakaratés, -- többek között -- győzelmi kényszerrel "megáldott" kibulízta magának az un. háborús veszélyhelyzet celebrálását, azaz a
.
----- A Kormány 180/2022. (V. 24.) Korm. rendelete szerint
.
„”””””2. § A Kormány a veszélyhelyzet magyarországi következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelöli ki.””””
----------------
.--- Csoki & Hipo: Egy rém enyves család (Mézga szerepében Orbán)
www.youtube.com/watch?v=Aai7DYWuTqE
-------------------
.
Tragédiosz!!!
.
!!!
kereső
@szegfue: A bankok és a biztositók nincsenek monopol helyzetben- mert ha igy lenne, nem szaladgálnának ügyfelekért különböző csábitó igéretekkel. Pontosan ez a két ágazat az, amelyik még!!! versenyhelyzetben van Magyarországon. Mi biztositja a bankok profitját: a kihelyezett hitelek bevételei(thm!!)-és a betétekre fizetett kamatok különbözete. Na , hol van a kutya elásva?
Yoda69
Vajon azzal is egyetert a magyarok 79%-a hogy az extra profitot termelo NER lovagokat (penztaros lolo) vagy a nemet autogyarakat NE adoztassok kulonadoval? Nem hinnem. Minden attol fugg hogy kerdezunk.
Sámannus
Az extra profit az adók mértékétől független bevétel, és akkor is annyi lesz ha tízszeresen megadóztatják. Vagyis az extraprofit adója mindig a nyomorgókra száll. Bizony!
A rezsicsökkentés óta tudjuk, hogy van lejjebb a bányászbéka seggétől is.
colibri
Én a bankok helyében minimálisra csökkenteném az extraprofitot. Több kamatot fizetnék a befektetőknek, jobban megbecsülném helyükben az ügyfeleket. Teljesen megváltozna a bankok megítélése, o1g mehetne a hazug fenébe!
tudode
Még annyit, hogy nem csak a laikus magyarok, szakemberek "is" előre látták azt, hogy az államháztartást- és és a igazgató szakbarbár foglalja el a bársonyfotelt 2022-ben is "hadicsellel" ki tudta még honnan fogja összeguberálni a narancsködbe eltűnt forrásokat, azzal együtt, hogy már az EU-s forráSOK is bedugultak:
.
-----CSABA LÁSZLÓ: A PRESZTÍZSBERUHÁZÁSOK HELYETT JÖN A FIDESZ-KÖNTÖSBE BÚJTATOTT BOKROS-CSOMAG
qubit.hu/2022/04/11/csaba-laszlo-a-presztizsberuhazasok-helyett-jon-a-fidesz-kontosbe-bujtatott-bokros-csomag
.
„””Q: A KSH és az MNB adatai alapján tavaly év végéig a kormányzati szektor hiánya 3736 milliárd forint, a GDP 6,8 százaléka, az államadósság pedig 42 414 milliárd forint, a GDP 76,8 százaléka volt. Mit jelentenek ezek a számok a gyakorlatban? „””"
-------------
.
Rémes!
szegfue
@kereső: Tulajdonképpen a biztositókat és a bankokat azért fogom én fel monopol helyzetben lévőknek, mert akárki nem végezhet ilyen tevékenységet, ehhez különféle engedélyek szükségesek és emlékeim szerint törvény irja elő alapitásukat, müködésüket, stb. Bár az igaz, hogy többféle bank és biztositó létezik, akik között valódi verseny van. De pl. emlékezz vissza, hogy az Altust hosszasan "vizsgálták", mert kölcsönadott valakinek, ezzel "banki tevékenységet" végzett, amit nem tehetett volna meg.
kereső
@szegfue: Az, hogy engedélyköteles a tevékenység-még nem okoz monopol helyzetet. Ha, csak egy-egy bank és biztositó lenne, akkor igen, vagy ha lenne egy-egy meghatározó szereplő a piacon a kicsik mellett, akkor beszélhetünk monopol helyzetről. Az Altus az más tészta. Nagyon sok cég ad "kölcsön"-t a saját tulajainak, + akinek akar, mégsem végeznek pénzügyi tevékenységet. Tualjdonképpen az Altus sem végzett, mert nem meritette ki a rendszeresség fogalmát, és nem irányult gazdasági eredmény elérésére. Mert ugye egy tevékenység akkor minősül gazdasági tevékenységnek.
kereső
@szegfue: Monopol helyzetű a piacon pl. Bige műtrágya gyártó cége- az állami cégek mellett, amelyek jobbára közszolgálatokat látnak el- MÁV/VOLÁN,posta...
drrotf
A magyarok többsége azzal ért egyet, ha olyanok a jogszabályok és a gazdasági viszonyok, hogy abban nem keletkezhet extra profit, mert azt az állam azonnal el kellene hogy vonja, vagy olyan mértékű sávos adó rendszerrel, vagy egy általános különadóval. És itt az extrán van a hangsúly és nem a profiton, ugyanis profit nélkül nincs értelme egy vállalkozásnak sem.Olyan szabályokat és joggyakorlatot kellene bevezetni, hogy egy cég 10-12%-os haszonnál többet ne kérhessen el a megrendelőtől, és a bankok és pénzkölcsönzők tekintetében is szabályozni kellene a még elfogadható kamat mértéket.Korábban volt ilyen gyakorlat a bíróságoknál, hogy a kiugróan magas 50-80%-os kamatot uzsorás kamatnak nyilvánították a bíróságok és azt nem kellett a kölcsönvevőnek megfizetni.Most is határt kellene határozni i a még megengedhető legmagasabb kamat mértékét, amely még hasznot , profitot eredményez a kölcsönadónak, de nem juttatja legálisan extraprofithoz!Ha maguk a vállalkozók nem képesek önszabályozni magukat, kialakítani a gyakorlatban egy még elfogadható haszon kulcsot, profitot, akkor sajnos a kormányoknak kellene ezt megtenni, mert a piac erre nem volt képes!Az pedig hogy a piac mire képes, tudja -e szabályozni a kínálat a keresletet a vállalkozások száma adja meg, mert kevés vállalkozónál az ár és ezzel a haszon annyira magasra emelkedik amennyire csak akar, és ilyenkor alakulhat ki tartósan egy extra profitot hozó vállalkozás, de ez ellen is az állam tehet a legtöbbet azzal hogy a vállalkozások létrehozására és működésére vonatkozó szabályokat könnyíti.
kereső
@KisTehen: Vagy itt hagyják a piacot- viszik a "márka" jelleget.
Nessy
Az elmúlt évben milliárdossá vált haverok többlet bevétele, természetesen nem "extra profit". Csak tudnám mi az ördög füle. kormányunk szerint?
human
Akkor Mészáros Lőrinc meg lesz adóztatva? A túlárazás az simán extra profit.
A Hernádi által vezetett MOL is meg lesz adóztatva? Ott legutóbb 500 milliárd osztalékot fizettek ki. Az államnak már nincs tulajdona a cégben.
verőce21
@human: már hogyne lenne tulajdona az államnak MOL-ban!
szaboria1
Milyen gyors a Századvég tegnap délután óta kit is kérdezhetett meg, hogy 79% -os eredményt mutatott ki.
CsipkeRózsa
Az nem lehet igaz, hogy a lakosság felnőtt tagjai között 79 % nem tud gondolkodni! Ennyi hülye nem lehet egy országban.
puszt
@drrotf: te a kandikamerának dolgozol? Ez hogy jött ki belőled,
puszt
@szegfue: egyszerűen nem érteni, mit erőltet már vagy negyedszerre...
kereső
@KisTehen: 14:01 Nem kéne összehasonlitani az orosz piac nagyságát, a magyaréval.
szegfue
@kereső: 13:33 Persze értem és tudom, hogy mi a "klasszikus" monopol helyzet, de ettől még az én logikám a bankokat és a biztositókat is ide sorolja.:(
szegfue
@puszt: 16:16 Szerintem pusztán azért, mert még mindig képes sok embert "beültetni az etetőszékbe"... és hát még mindig bejön a számitása, még mindig állva tapsolják.:(
Rockxy
a zorbán most jól megadóztattya a fizert, a báj onteket.
vanott lóvé bővibe.
rumble.com/v166xnl-a-tervezett-jrvny.html
gybognarjr
A szó, "extra profit" nem létezik csak a fidesznyik elborult agyakban. Vagy van profit, vagy nincs, vagy van veszteség. Más lehetőség nem létzik.
Avagy akik "exta veszteséget" könyvelnek el, azoknak a viktor rablóvezér visszatérít adót, hogy profitjuk legyen. Ilyen baromságot csak azoknak lehet eladni, akik zsigerből utálják a kapitalizmust, a bankokat, a multikat és minden üzletet, ami nyereséget termel. Azt, hogy ebből kapnak fizetést, akik dolgoznak különösen azt, hogy fizetésükértékének minimum háromszorosát kell termelniük, hogy megérje munkájuk, az eszükbe sem jut a hívőknek.
evacica
Tök mindegy, hogy kit adóztat Orbán, azt úgy is a nép fizeti meg! Ugyan is az úgy van gyerekek, hogy a megadóztatott tovább hárítja rák!!! Bankok Lidl, Aldi, Tesco stb Lehet játszani az eszét Orbánnak, üres a kassza, persze ő megvédi a népet! Hát ha van aki ezt becumizza, ég reája!
human
@verőce21: Sajnálom, hogy tőlem kell megtudnod. 2010-ben az Orbán kormány 21%-os tulajdonosa volt a MOL-nak. Az utolsó részvényeket a választások előtt ajándékozták el alapítványoknak. Nincs már tulajdonában MOL részvény.
Nessy
@KisTehen: Csak az energia szektorra! De ez ne zavarjon. Legközelebb a három rövid mondatot egyszerre is le lehet írni! Van annyi karakter a "hozzászólás" ablakban.
Logogrif
Kecóka megint "cigánykodik" azaz össze-vissza beszél.
Yoda69
@colibri: Egyetertek, de sajnos ezt erre az evre mar nem tudjak megcsinalni. Bar a MOL igy is eleg szep osztalekot fog fizetni jovo honapban
telegdilaci
@Horizont:Hol van a Szerencsejáték ZRT a Mészáros a Tiborc és a Többi állami megrendelésből milliárdossá lettek,illő lenne nekik is fizetni,egyébként már a háború kitörése előtt is nagy volt az Infláció magasak voltak az árak!
colibri
@Yoda69: Az első bejelentés óta elhangzott magyarázatokat hallgatva rájöttem, hogy sajnos nem is járható út, amit én elképzeltem. Nagy Márton, volt bankár tanácsadó (most miniszter) előadta, hogy az extraprofitot előállítókat miből állapítják meg. Az előző évek válsága alatt nézik meg a profit növekedését, ebből indultak ki. A megadóztatást meg a tranzakciós adó módjára azonnal bevezetik a tranzakciókra. Esély sincs a bankoknak a profitjuk csökkentésére, mielőtt megtennék (esetleg), már le is nyúlta az állam az adót.
kereső
@colibri: Ehhez tedd hozzá, hogy a légitársaságoakt, meg a várható utaslétszám növekedés miatt sújtja az utasszámra kirótt tételes adó. Igy magyarázta Nagy Márton. Eddig volt visszamenőleges adóztatás- a pofátlan végielégitések adója, most meg van jövőbeni növekedési adó. Aranyos, ugye! Hogy milyen csalafinták ezek a mocskok- azt is adóztatja, ami még nincs is.
colibri
@kereső: Hiába minden. Rengeteg pénzt elvertek: osztogattak a népnek is és a kampányuk mindent vitt. Maga a fidesz párt kasszája is 2 milliárd veszteséggel zárt (de nem félek, feltöltik újra). Szégyelhetik magukat, bár a Ner ezt az érzést nem ismeri. Nagy Márton magyarázatai nekem egy kicsit sem szakmainak tünnek, annál inkább ogv csicskájának.
kereső
@colibri: Pedig "igéretes" bankárnak tartják/tartották-mint matolcsy jobb kezét.
terlasz
Jól mutatja, hogy 79 % marha országa vagyunk. A simlis adóbeszedés áttételes formáját jól megtapsoljuk, miközben a gatyánk is rámegy.
ómió
Jól látja a lakosság! Amit a globalizmus pl. "némi inflációval" kihúz a zsebünkből, annak legalább nagy része kerüljön vissza a "köz javára"!
Yoda69
@colibri: Gazdasági elemzők mondjak a forint nem fogja kibírni ezt a terhelést. Az inflációt is tovább növeli ez az intézkedést.
Csak hetek kérdése, hogy a lakosság mikor latja át ezt a helyzetet, es elkezd tömeges méretekben menekülni a forintból Euroba vagy USD-ba. Na akkor lesz itt az államcsőd es remélhetőleg a fideSS bukása.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.