A Závecz Research kutatása érdekes mintázatokat mutatott ki.

A magyarok 14%-a elhagyná az országot, 50% harcolna, ha megtámadnának minketMTI/Balázs Attila

A magyarok 14 százaléka hagyná el az országot, és 50 százaléka harcolna a megvédéséért, ha megtámadnának minket – derül ki a közvélemény-kutatásból, amelyet a telex.hu szemlézett. Az 1000 fős mintával készülő felmérést Tarjányi Péter rendelte meg, aki az eredményekből azt emelte ki, mennyire meghatározza a pártpreferencia a válaszadást. A felmérésből kiderül:

a magyarok 65 százaléka tartja Oroszország agressziójának a háborút, míg 13 százalékuk szerint ez inkább védekezés Oroszország részéről.

Az ellenzéki szavazók 95 százaléka gondolja agressziónak, de a fideszesek csak 53 százaléka, közöttük 18 százalék hisz abban, hogy Oroszország csak védekezik, 29 százalékuk pedig nem tudja megítélni.

A teljes felnőtt népesség három százaléka mondta, hogy ha támadás érné Magyarországot, biztosan elhagyná az országot, míg 11 százalék valószínűnek tartja azt. 14 százalék azoknak az aránya, akik inkább nem mennének el, 68 százalék pedig biztosan maradna. Érdekesség, hogy a kormánypártok szavazói közül csak 6 százalék, aki elhagyná az országot, az együtt induló ellenzéki pártok szavazói között ez 24 százalékot tesz ki.

A válaszadók abban a kérdésben voltak a legmegosztottabbak,

hogy harcolnának-e, ha Magyarországot támadás érné. A teljes felnőtt népesség 20 százaléka biztosan, 30 százaléka valószínűleg kész lenne részt venni a harcokban, míg 17 százalék valószínűleg nem, 25 százalék pedig semmiképpen nem akarna harcolni.

Itt is meghatározó a politikai elköteleződés, míg a Mi Hazánk-szavazók 31 százaléka mondta, hogy biztosan részt venne a harcokban, addig ez a kormánypártok támogató között 25 százalék, az összefogásban részt vevő pártok szavazói között viszont már csak 18 százalék.

A magyarok a NATO erejének megítélésében is megosztottak:

27 százalék biztos benne, hogy a szövetség meg tudná védeni Magyarországot egy külső támadástól, 42 százalék ezt valószínűsíti, míg a válaszadók majdnem negyede abban biztos, hogy a NATO nem tud megvédeni minket.

Forrás: telex.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr.Doktorovics trinitron dr.
Harcolna? Miért, kiért, ezért a tetves országért és vezetőiért??? Mennék innen amilyen messze csak lehet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
terlasz
Harcos egy nép vagyunk, az biztos! Kíméletlenül lándzsát törünk a korrupció mellett...
ómió
@Eladott Ország: (máj. 28. 09:42) Amúgy, mit mond az orvosod, leszel még idiótább is!?
verőce21
Amilyen fegyverrel harcolsz az által halsz meg...!
human
Az oroszok oldalán én sem fogok harcolni az biztos.
Levendula
Elnézést, de miért, és főleg KIÉRT kellene harcolnunk???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.