A tényellenőrzésről beszélgetett a Kontextus című műsorban Schiffer András és Toroczkai László.

Schiffer András bírálta Putyin tévécsatornájának lekapcsolását, mert szerinte az orosz álláspontot is meg kell ismerni
Kép: Youtube/Kontextus

Az adásban szóba került a 444.hu-hoz kapcsolódó lakmusz.hu, amely arra hivatott, hogy olyan kijelentéseket és információkat vizsgáljon, amelyek széles közönséghez jutnak el és jelentősen befolyásolják a közbeszédet és/vagy potenciálisan kárt okozhatnak.

Schiffer András az összefoglaló szerint arról beszélt, hogy "ezek a tényellenőrök, ezek ma a szabadság legnagyobb ellenségei a világon".

„Ők nemcsak, hogy tényellenőrök, ők független-objektívek (...), úgy tételezik magukat, mintha ideológiailag semlegesek lennének, ők fölötte állnának mindennek. Az ő szájukból nyilvánul meg a tudomány, a művészet, a kultúra, és minden, ami emberré teszi az embert, és ők az egyedüli igazságot birtokolják.”

- fakadt az LMP alapítója.

Majd bírálta a putyini hatalom szócsöveként működő Russia Today európai lekapcsolását:

„Azok, akik szeretik magukat liberálisnak feltüntetni, elvitatják a jogot mindannyiunktól, hogy megfelelően mérlegelni tudjuk az orosz álláspontot és az amerikai propagandát.”

Schiffer szerint "a Lakmusz meg az ördög tudja kicsoda", ezek kiskorúnak tekintenek minket. "Elvitatják tőlünk a képességeket, hogy mérlegelni tudunk tényeket, információkat, adatokat. Elvitatják azt, hogy mi ugyanolyan jogon tudunk morális ítéleteket alkotni, mint ők. És meg akarják szabni nekünk, hogy mit gondolunk" – dohogott a kormányoldalon is népszerűnek számító egykori LMP-pártelnök.

Forrás: 444.hu

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Akkor költözz oda ! Ezzel Schiffer gyakorlatilag elismerte, ami sokak számára eddig is nyilvánvaló volt, hogy Orbán szekerét tolja. Schiffer annyiban passzol a mihazánkosokhoz, hogy ő balról csinálja azt amit a mihazánkosok jobbról csinál: kiszolgálni a fideszes érdekeket úgy, hogy az imázsa közben fideszellenes jelszavakkal ennek az ellenkezőjét hazudja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
"Az biztos, hogy Schiffert nem a tények vezérelték, amikor LMP-nek nevezte el a pártját." (444)
Qqberci
Akkor most beszélhetne egy kicsit a Klubrádióról...
magyar1
Igen, a másik félnek is mindig szót kell adni. De még tv nélkül is sokan oroszpártiak.
Csizmás Kond
Tökéletesen igaza van. Hazug szarházi aki csak a saját nézetét hangoztatja és a másokét tíltja.
csak úgy....
@Csizmás Kond: most te a fideszéket szidod,akik az ellenzéket nem engedték és nem engedik képernyöre? kapj a buksidhoz cirmos!
Eladott Ország
Akkor költözz oda ! Ezzel Schiffer gyakorlatilag elismerte, ami sokak számára eddig is nyilvánvaló volt, hogy Orbán szekerét tolja. Schiffer annyiban passzol a mihazánkosokhoz, hogy ő balról csinálja azt amit a mihazánkosok jobbról csinál: kiszolgálni a fideszes érdekeket úgy, hogy az imázsa közben fideszellenes jelszavakkal ennek az ellenkezőjét hazudja.
Emmersson71
Schiffer András!

Úgy vélem, mindent összegezve, az álláspontokat minden oldalról meghallgatva és értékelve, valamint eddigi munkásságodat értékelve, hogy húzz el a náthás p!csába!
Eladott Ország
@Csizmás Kond: ma, 15:5ö ♦ Schiffer Andrást a multja is kötelezi. Szakasits Árpád (Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának első elnöke) unokája.
jesz
@durbincs: hülyegyerek...engem kihagysz? he?..irány csilléttöcskölni!
namihami
Elfogyott az apanázs. Kénytelen ismét beállni a sorba.
Németh István
Bizony meg kell ismerni! Akkor biztos nem mondana még kényszerből sem marhaságot akár az Orbán Viktor és stábja, meg a Novák Katalin sem! Ugyan is az oroszok nem támadták meg a nem független hanem a hozzájuk elkötelezett ukrán föderatív köztársaságot! Tipikus belügyi helyzet! Aztán a donyeck stb. szakadárok oroszokhoz való egyértelmű kapcsolódásuk annyit jelent hogy az orosz határ az oroszok által elismert területekkel kitolódott a szakadár államok ukrán határai-ig! Innentől kezdve nincs megtámadás HONVÉDELEM van! Az usa -nató-sosros szemétláda ezért húzta el a csíkot és hagyat szarba a felbujtott ukrán puccsista vezetést! nem folytatom! mert > ha nem ismeritek az adottságokat akkor baj van a fejekben! ÉS innentől kezdve minden külföldi beavatkozás hadianyag szállítás, katonai vezetők tanácsadásai okkal képeznek radikális ellentámadási felületet! Aztán hogy usa vegyi-bázist fedeztek fel és méghozzá nem is akármílyet >> mariopulban, azovsztánban ez még külön hab a tortán! Vágjátok a témát!
Ezekből könnyen lehetett volna újabb Covid-balhé vagy majomhimlő mint a nigériai telepről exportált hozzánk is az usa!
Sámannus
Nagy pénzért fröcsög ez a geci, külön banxámla van nyitva az ilyen szopógépeknek.
Dr. Proktor
Álláspontot igen, a hazugságot nem...
justhpeter
Schiffernek akár igaza is lehetne, ha még évekkel ezelőtt lennénk. Ám ma nehogy már egy háborús bűnös, tömeggyilkos véleményére kellene kíváncsinak lennünk. Putyinnak egyetlen joga maradt, ügyvédet kérni a nemzetközi bírósági tárgyalására.
Toller Béla
Nagy szemét állásoint ez, dear schiffer ! Mert a fake news az nem álláspont ! Tekintve az általad elvégzett iskolákat, nem gondolom hogy te ezt nem tudnád ! Kinek akarsz alányalni ? Ne is mondd, nem is kérdezek rá...ki nem tudná !
Toller Béla
Jut eszembe, kis hazánkba nincs is lekapcsolva a mocsok ! Az RTL Planétán megkaphatja schiffer a maga kis szolovjevét, minden mennyiségben, töményen, a rektor meg dékán urakkal együtt ! Mintha övék lenne az efír !
RonaGyuri
A Szakasits unoka már a nagyapó aljassága közelébe lavírozott, de ebben a meg kell hallgatni dologban van valami: AZ UTOLSÓ SZÓ JOGÁN! =))
kereső
Schiffer támogatja az orosz propagandát? Mi az új ebben? Hiszen orbán legnagyobb támogatója 2008 óta.- aki orbán ellenes ellenzékinek adja el magát. Ritka egy görény.
ómió
Viszont, efftársilag "az eszme" az, ami "mindenre magyarázat"!
kereső
@Maccska: Grény, vagy nem gorény?? Nem vitás, az. A "szólásszabadság", az információhoz jutás szabadsága jegyében igazi náci értelmezést adott. Bűzlik a kieresztett "álliberializmustól".Egyébként nem kell schiffernek sirni, ott van a magyar közszolgálati média, amely hiven közli" moszkva" aktuális álláspontját.
kereső
@Maccska: Tényleg? Te melyik csatornát nézed? Azt amelyik még csak véletlenül sem számol be a kétéves kislányok halálra erőszakolásáról, az amelyik véletlenül sem számol bbe az orosz terrorristák felperzselt föld küldetéséről, és mégcsak véletlenül sem számol be a dombaszban felállitott lenin szobrokról, a kitűzött szovjet zászlókról. Folytassam? Minek- te/ti az agresszort, terroristát éltetitek, aki kétségbe vonja egy nép, egy ország létezésének jogát? Ti, akik egyébként olyan büszkén ellenálltok "brüsszel gyarmatositó törekvéseinek" , és olyan büszkén hirdetitek az ország szuverenitását- amit orbán már régen beáldozott az oroszoknak és akinaiaknak a mammon oltárán.
human
Schiffer gyakorlatilag azt mondja, hogy az iskolában se mondja meg a gyereknek a tanár, hogy 1+1=2. Schiffer szerint ezzel a gyereket megfosztanánk attól a szabadságtól, hogy maga jöjjön rá erre. Ha téves eredményre jut, akkor téves redméynre jut és kész. Majd úgy éli le az életét, hogy 1+1=3.
A másik, ha nincs tényellenőrző oldal, akkor marad bármelyik oldal propagandája. Ezt akarod tényleg, Schiffer???
Csizmás Kond
@hobbcsi: ...pl mondanál konkrét esetet ?
tomsawyer - régről
Nem ez volt a mondanivalója lényege. Az volt a lényege, hogy:
1. A szólásszabadságba beletartozik, annak részét képezi minden információ, minden oldalról, mindenhonnan. Még a dezinformáció is. Ha egyes információkat eleve elérhetetlenné teszel, ezzel gyengíted, nyirbálod, korlátozod a szólásszabadságot. Te játszod a szűrőt. Nem feladatod a szűrő eljátszása.
Ha dezinformációt közöl egy oldal, - szerinted - akkor az a megoldás, hogy tételesen megcáfolod. Nem az a megoldás, hogy el se olvashatja senki, mert te nem hagyod neki. Erre téged senki sem kent fel, nem is kenhetne fel. A véleménynyilvánítás szabadsága - mint anyajog - a legfontosabb szabadságjogok közé tartozik, csak az élethez és emberi méltósághoz való jog előzi meg az alapjogi rangsorban. Senki önkényesen nem korlátozhatja, bármilyen korlátja is csak mérlegelés alapján lehet, alapjogi összeütközésnél rendre győztesen kerül ki (csak a fentebbi, őt megelőző jog tudja korlátozni, de az is csak egyes esetekben. Ez azért van, mert az élethez és emberi méltósághoz való jog szűk, esszenciális magja nem korlátozható, - az egyetlen ilyen alapjog a rangsorban - ezért képes esetleges összeütközésnél, nem minden alkalommal, hanem csak kivételesen, egyes esetekben - korlátozni a másik, említett alapjogot.) Senki sem korlátozhatja önkényesen a szólás és információs szabadságot, főleg attól nem szerencsés ez, aki a védelmére esküdött, aki belőle él, akinek az a dolga, hogy bármi áron kiálljon érte, mert a léte függ attól, hogy megmarad-e ez a jog olyan széles, szabad és teljes tartományban, amiben léteznie kell(ene). Az végképp nem szerencsés, ha aztán ő sikoltozik jogtiprás miatt a sajtószabadsággal kapcsolatban, miközben maga is részt vesz ebben.
2. Ezen túl azt szerette volna mondani, hogy nem elég, hogy nem teszed elérhetővé a tartalmat (letiltod), de ha véletlenül bárki eléri és vitát generál(na róla), akkor nem vitázol, hanem letorkolsz és címkézel. Skarlát betűt festesz a homlokra.
tomsawyer - régről
3. Végezetül azt szerette volna mondani, hogy azon túl, hogy nem tilthatod le, mert ez indokolatlan korlátozása a szabadságjognak és nem torkolhatsz le, mert a vita élteti a szabadságjogot, az a tápláléka, arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs teljesen fekete és teljesen fehér szempont, bármely oldal közölhet dezinformációt, és bármely oldal tényeket. Nem kiskorú retardáltak az olvasók, hanem pontosan olyan szabadságjogokkal rendelkeznek, mint azok, akik a híreket szerkesztik. Joguk van minden információhoz és aztán a te dolgod az - és végre tényleg a dolgod -, hogy megmagyarázd nekik, hogy melyek a hamis tények, azaz fake news, melyeknek van igazságtartalma és melyek azok, amelyek igazak. De ehhez minden információhoz hozzá kell juttatni az olvasókat, mert joguk van ehhez. EZ a szabadságjog lényege és ez minden egyes embert megillet. Nincs kivételes, felsőbbrendű kaszt, akiket jobban megillet és akiket felkentek a szelektálásra.
tomsawyer - régről
Ha valaki egy alapjog, a második legfontosabb szabadságjog védelmében felszólal és ráadásul jogász az illető, ne vitassuk már el tőle, hogy véletlenül szakértője ennek a témának. Tényleg szakértője, nem csak kiadja magát annak, ami manapság roppant nagy divat.
Ez a jog életbevágóan fontos alapjog. Ez az, amin több, másik alapjog léte is függ. Ha elkezdi valaki szelektálni az információt, maga játszik szűrőt és korlátozza a vita lehetőségét azzal, hogy pejoratívan címkéz, azzal egyszerűen kivégzi ezt a szabadságjogot, a hóhéra lesz, holott a felkent papjának kellene lennie.
Ezt akarta ez az ember elmondani és véletlenül ért valamelyest ehhez a kérdéshez. Nem (rég volt) politikus ért hozzá, hanem a szakmája révén.
Nem oldalak mentén ért hozzá, hanem a tanulmányai miatt.
Káros, ami folyik jelenleg Európában (és az USA-ban). És nem, nem az ukrán halottak és meggyalázottak jogáról és igazságáról van szó (nem erről próbált mondani valamit), mert nem azt vitatja senki, hogy ezek az emberek meghaltak-e vagy sem, holott akár vitathatná ezt is, mert még _ez is része(!)_ a szabadságjognak - erről írtam fentebb, része a jognak és cáfold meg tételesen, hogy téved az, aki vitatja! - hanem egy tendenciáról beszélt, amit nem tart szerencsésnek és ami önkényes jogkorlátozás, -szűkítés felé visz, egy olyan erdőbe kalauzol, amely nem csak sötét és ijesztő, de ahol téged esznek meg először a vadak vagy pedig éhen döglesz, mert nem találsz majd ösvényt.
kereső
@tomsawyer - régről: Mit is mondott Schiffer András, szakmailag megalapozottan a Népszabadság bezárásakor???
tomsawyer - régről
@kereső: Nem arról van most szó, hogy mit mondott évekkel valamiről. Az a kérdés, hogy most van-e relevanciája annak, amit most mond, egyébként ért-e valamelyest ahhoz, amiről most beszél.
Bírálta a politikai - EU-s - döntést a minden, nekünk nem tetsző tartalom és vélemény letiltásáról, és a mainstream médiát (és értelmiséget) ugyanezért.
Bárki, aki korlátozza a szólásszabadságot, megbélyegzi az ellentétes véleményt, kiközösít, ha nem értesz vele egyet, bármely okra hivatkozva teszi ezt, _az nem liberális_. Ez ellentéte a liberális demokráciának.
Jelenleg ott tartunk, hogy aki elmegy egy műsorba, amiben Megadja Gábor és Toroczkai László szerepel, az címkét kap. Ez aggasztó.
A vita lényege az, hogy ellentétes vélemények, oldalak és azok nézetei ütköznek.
Az nem vita, ha te és a te véleményeden lévő, azt helyeslő és visszhangzó emberek összeülnek és egymásnak bólogatnak. Az egy visszhangkamra.
Le kellene szokni arról, hogy címkézünk, "szekértolózunk", ha valakinek eltér a véleménye a miénktől. A szabadságjog lényege az, hogy plurális, nagyon sokszínű a vélemények piaca és ezek a vélemények folyamatosan ütköznek.
Ha bent ücsörgünk a kamránkban és ott megerősítési torzítással egymás nézőpontjára bólogatunk, akkor se vita nincs, se szólásszabadság, se pezsgő közélet. Viszont várhatóan 4/5-e lesz a Fidesznek, mert az ország többségét ez nem érdekli. Az sem megoldás, hogy egymásra mutogatunk, mit csinált X és Y ezelőtt 10 évvel, mit mondott stb. Senki sem tévedhetetlen. Schiffer sem. Te sem. Én sem. Senki.
A véleménynyilvánítási szabadság veleje az, hogy a téves vélemények is elhangozhatnak, a hibás, sőt(!) káros vélemény is megjelenhet, mert van, aki megcáfolja és hagyjuk, hogy megcáfolja.
Jelen esetben Schiffer egy véleménybuborékot feltört. Ezért nem stigmát kell biggyeszteni a homlokára, hanem vitázni kell vele.
Mások tettei, tévedései nem adnak menlevelet (felmentést), hogy te is elkövesd ugyanazt a hibát, amit ők. Persze elkövetheted, de ne hivatkozz rájuk.
tomsawyer - régről
* évekkel EZELŐTT
(Kimaradt az ezelőtt, de 0 karakterig írtam, szóval nem is tudtam volna beírni.)
kereső
@tomsawyer - régről: Csakhogy a polémia nem általában a véleménynyilvánitásról szólt-- hanem a tényfeltáró ujságirás "tényellenőrző szerepéről". Ennek kapcsán mi köze van az Eu politikai tiltásának az RT kapcsán, az RT-nek tudtommal semmi köze nincs a tényfeltáró ujságiráshoz. ?
tomsawyer - régről
@kereső: A véleménynyilvánítási szabadságba - mint anyajogba - a tényfeltáró újságírás és annak bármilyen szerepe - akár magának kreált, akár valós szerepe - benne foglaltatik.
Nem az a gond, hogy egyetlen, uralkodó vélemény - narratíva - tarolja a közvéleményt. Ha találsz magadnak egy főcsapást egy témáról (amit uralkodó nézetté erőltetsz), az a te dolgod. Ha ehhez érveket keresel és terjeszted, még mindig a te dolgod, megteheted, belefér a szabadságjogba, majd legfeljebb mások vitáznak veled és megcáfolnak. Ha viszont nem hagyod, hogy a másik ezzel ellentétes véleményt fogalmazzon meg, ha mégis megteszi, ezt a véleményt felcímkézed és kiközösíted a véleményformálót, gyakorlatilag karaktergyilkolod a címkéddel, az már nem a te dolgod.
Miközben - ha pl. az ukrán háborúról van szó - putyinistának címkézel (a legfinomabb stigma talán ez, van durvább,) magad válsz Putyin leghívebb követőjévé. Nem az a putyinista, aki hozzá szeretne jutni minden lehetséges információhoz, így az orosz média esetleges torz, hazug információihoz is. Nem is az, aki azokban talál részigazságokat. Az a valódi putyinista, aki nem hagyja, hogy hozzájuss, nem hagyja, hogy megtaláld és ha megtalálod és leírnád, stigmatizál téged. Ez Putyin módszere. Ez az antiliberalizmus maga.
Nem egyetlen narratíva létezik és még ha egyetlen egy létezne is, egy liberális akkor is hagyná, hogy mások megalkossák és elmondják a saját nézőpontjukat, legfeljebb tételesen megcáfolná. Az viszont nem cáfolat, ha egy képzeletbeli morális posztamensre felkúszol és ott saját magad büsztjeként kinyilatkoztatsz, ezzel rövid úton lezárod nemhogy a vita, de a megismerés lehetőségét is (morális csúcstámadókkal nem lehet vitázni, mert ki merészeli a ritkás ájert kockáztatni? Senki.) Csakhogy a morál nem tényfeltáró kategória. Az véleményújságírás.
Jelen esetben tehát nem a tényfeltárás a probléma (bár az lenne), hanem az, hogy a tény egyetlen egy narratíváját - amit te kitaláltál, azaz a véleményt - tényként tálalod.
tomsawyer - régről
Ami az EU-t illeti: nehéz úgy "tényfeltárni", a tényekből narratíváKAT alkotni, na meg az olvasónak-nézőnek tájékozódni, hogy csak egyetlen szemszög van, pl. az ukránok szemüvege.
Itt jön be a képbe a morál, ha maradunk az ukrán-orosz háborúnál. Rövidre lehet ezzel zárni a történetet, de magadat és olvasóidat is bezárod egy kamrába, ahol csak egyféle befőtt van és azon élhettek hónapokig. Egy idő után még a legvérmesebb vackorrajongó is megunja a körtebefőttet.
Röviden: nem a tényfeltáró újságírásról van szó. Arról van szó, hogy a tényeket egyféleképpen csoportosítják, amiből egyetlen egy vélemény születik. Ez a vélemény tematizálja, uralja és letarolja a közbeszédet.
Ami egészen addig nem baj, amíg hagyod, hogy esetleg más vélemények, azaz narratívák is megjelenjenek és terjedjenek. Ha azonban ezt nem hagyod, egyrészt akadályozod a hozzáférést, másrészt ha valaki mégis hozzáfér, akadályozod, hogy leírja, harmadrészt felcímkézed, ha mégis megteszi, akkor ezzel bezárod magad és az olvasóidat-nézőidet abba a kamrába és elrohasztod a szólásszabadságot. Már amikor a narratívádat megalkotod, akkor rövidre zárod a lehetőségét annak, hogy mások egy másféle véleményt - szemszöget - alkossanak. Azzal, hogy a narratívaképzés során a morál talajára helyezkedsz - azzal senki se mer vitába szállni - és minden egyéb véleményt szélsőségesnek/hazugnak/nácinak/stb. minősítesz. Nem tud megjelenni a többi vélemény mert már címkét kapott. Kapott egy negatív bélyeget, egy szélsőséges stigmát, ami lehet, hogy a vélemények egy részére jellemző, de az összeset betereled ebbe a karámba és megbillogozod. Egyik se tud így megjelenni, mert már rajta van a jel.
A háború Schiffernél is példa, de bármely más témában ez a jellemző. Ha BLM-ről volt szó, ha a metoo-ról volt szó stb., ez a metódus. A tényeket egyféleképpen csoportosítod, abból alkotsz egy véleményt, ez a narratíva elkezdi tarolni a közvéleményt - eddig nincs is gond - de te nem hagyod, hogy más nézőpont megjelenjen.
tomsawyer - régről
@durbincs: Mi van, Maci Laci? A rúzs- és vizeletfixációra nem válaszolsz? "Amikor a hóhért az almafára akasztják"-esete forog fenn? Nem szereted, ha téged provokálnak, mi?
Na mit szólsz, mennyi kérdőjelet használtam.
tomsawyer - régről
Hm, saját 18:23-as bejegyzésemen gondolkodom, lehet, hogy "véleménynyilvánítás szabadságábaN - mint anyajogbaN -" helyesebb lenne, bár így se rossz, de a foglaltatik szó miatt inkább -ban, -ben. Bár franc tudja. Nyelvész nincs köztetek?
Nagyszerű polémia volt, bár lófaszt se ért, és én speciel teljes mértékben feladtam régen a dolgot, semmilyen illúzióm nincs. Se a saját életemmel kapcsolatban, se a hazai - meg európai, amerikai - közvéleménnyel és közbeszéddel kapcsolatban.
Semmi sem fog változni, ez csak rosszabb lesz, minden az abszolút szar (a teljes káosz) irányába konvergál.
Nah, jöhet a pszichopata az ezer nicken.
Csodás.
verőce21
Putyin megszopatta az egész DS-t tokkal vonóval együtt, úgy ahogyan vannak! Orbán eddig jól helyezkedett, remélem ez ki fog tartani itt a Végjátékban.
Új Világ van születőben, ahol a globalistáknak nem lesz helye...! :)
csak úgy....
@verőce21: döl belöled a szokásos elmebaj! :)
verőce21
Még csak ezt a WHO diktatúra tervezetet akasszuk meg valahogy...! :)
verőce21
@csak úgy...: Te egy buta dilettáns majom vagy!
csak úgy....
@verőce21: ez egy fanatikus ökör szájából ez nem jelent semmit! :)
verőce21
@csak úgy...: buta dilettáns majom vagy!
Havanagi
Ő rá nem kell kiírni,hogy áruló.Az arcára van írva.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.