Az orosz-ukrán háború olyan kihívások elé állíthatja a modern társadalmat, amelyhez foghatókkal még nem találkoztunk.

Alapanyag-beszerzési problémák miatt ezekben a termékekben már olaj helyett sertészsírt használnakMTI Fotó: Varga György

Az háború nyomán kialakuló alapanyag-beszerzési problémák miatt a gyártók május elseje óta helyettesítő összetevőket is használhatnak élelmiszereik előállításához. Mostanra meg is jelentek az első termékek, amelyek olaj helyett immár sertészsír felhasználásával készülnek – írja a hazipatika.hu

A háború Európa-szerte zavart okozhat az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, de jelentős áremelkedést hozhat bizonyos alapanyagoknál.

A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án jelent meg az a határozat, amely lehetővé teszi a magyar élelmiszer-vállalkozások számára helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben.

Ez azt jelenti, hogy az érintett termékek továbbra is ugyanazzal a névvel és csomagolással kerülnek forgalomba.

A gyártóknak csak azt kell biztosítaniuk, hogy az eladás helyén kikerüljön egy megfelelő tájékoztató felirat a változásról. Emellett honlapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is részletes és nyilvános listát vezet az alapanyag-helyettesítés által érintett élelmiszerekről.

A listán már meg is jelent néhány készétel.

Rajta vannak például a Szegedi Paprika Zrt. egyes termékei, egészen pontosan 35 különböző konzerv: többek között a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g, a Penny Babgulyás sertéshússal 400g. Ezekben az a közös, hogy napraforgóolaj helyett immár sertészsírral készülnek.

A gyártócég saját honlapján az ukrajnai háború okozta alapanyag-beszerzési nehézségekre hivatkozva jelentette be a receptváltoztatást, amelyről a termékek csomagolásán a minőségmegőrzési idő közelében nyomtatásban is találhatunk tájékoztatást vásárlóként.

Ez egészségügyi szempontból azért említésre méltó, ment míg a finomított napraforgóolaj nem tartalmaz koleszterin, addig a sertészsír igen. 

Forrás: hazipatika.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
Van itthon egy kis olaj végszükség esetére de kb. egy fél éve majdnem teljesen áttértem a magam olvasztotta vagy vásárolt zsírra. Ilyenkor legalább finom, a boltban irreális áron vásárolható tepertő a vacsora. Másik előny, hogy nincs macera a használt olajjal. Kerüljük a bő forró olajban készült ételeket vagy változtatok a recepten. A rántott szelet például, (ami nem feltétlenül hús) elkészíthető a sütőben. Elmúltam már 65 éves de eddig úgy tudtam, hogy a disznózsír egészségtelen, mióta az eszemet tudom zsírt csak nagyon ritkán használtuk. A vaj megfizethetetlen, a margarin sem olcsó már. Lassan rákényszerülünk a háborús főzésre elvégre háborodott, akarom mondani "háborús veszélyhelyzet" van Magyarországon. Vajon mi vár még ránk?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Galway
Akkor már nem kóser a lencsefőzelék kolbásszal!
rokker33
A sertészsír az egészségesebb,mint a vegyszerrel telepakolt olajok ! Én mindent azzal főzök sokkal finomabb a pörkölt a gulyás ,ha van benne zsír ! :) A 800 forintos olajat meg igyák meg az ukránok!
emerencia
Van itthon egy kis olaj végszükség esetére de kb. egy fél éve majdnem teljesen áttértem a magam olvasztotta vagy vásárolt zsírra. Ilyenkor legalább finom, a boltban irreális áron vásárolható tepertő a vacsora. Másik előny, hogy nincs macera a használt olajjal. Kerüljük a bő forró olajban készült ételeket vagy változtatok a recepten. A rántott szelet például, (ami nem feltétlenül hús) elkészíthető a sütőben. Elmúltam már 65 éves de eddig úgy tudtam, hogy a disznózsír egészségtelen, mióta az eszemet tudom zsírt csak nagyon ritkán használtuk. A vaj megfizethetetlen, a margarin sem olcsó már. Lassan rákényszerülünk a háborús főzésre elvégre háborodott, akarom mondani "háborús veszélyhelyzet" van Magyarországon. Vajon mi vár még ránk?
jesz
most mondták a rádijóban, hogy mik a hiánycikkek, amikből már nincs a polcokon...

...a felsorlásban vezet a WC papír, és a mustár...ez így egy érdekes páros...

(Nagyon nem ide tartozk, de van olyan unijós ország, amelyben be akarják tiltani a harangozást...(a napi ötször ordító müezzint nem)...)
magyar1
@jesz: Már ennyire elmuszlimosodott az unios ország?
szaboria1
Évekkel ezelőtt rábeszéltek a koleszterin miatt az olajra hittem is benne de amióta megtudtam, hogy hogyan készül már nem főzök olajjal. Visszatérte a zsírra és láss csodát még jobb is lett a koleszterin értékem.
rokker33
@szaboria1: a sertészsír az természetes anyag,hisz egy állati eredetű élelmiszert fogyasztunk, mig egy étolajat tisztára kell szürni különböző vegyszerek alkalmazásával! A napraforgó olaj amúgy egy zavaros sötét trutyi valójában, amit egy normális ember nem venne még és nem fogyasztana el! Ezért kell "megszépíteni" hogy eladható legyen!És akkor kerül bele a sok vacak! Az emberek megvannak halva hogy nem lesz étolaj...Ostobák...
csak úgy....
@rokker33: téged, akár a butaságaidra hivatkozva is kidobhatnak ,kitoloncoltathatnak a labancok! :) jó hír,hogy otthon lesz magya rendszámod és akkor olcsón tankolhatsz!
szaboria1
@csak úgy...: Most igazat írt rokker33 olvasd el a csúf igazság az étolajról. Már 5 éve nem főzök olajjal és jobb lett a koleszterinünk is. Sajnos a 70-es években a sógornőmre hallgattam, hogy olajjal kell főzni. Sok félre tájékoztatást adtak pl. a tojással kapcsolatban bebizonyosodott, hogy az sem igaz.
vacsi
"egészen pontosan 35 különböző konzerv: többek között a REÁL Rakott káposzta 400g, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal 400g, az aro Húsgombóc paradicsomos szószban 400g, a Penny Babgulyás sertéshússal 400g. Ezekben az a közös, hogy napraforgóolaj helyett immár sertészsírral készülnek."
Én nem szoktam konzerveket venni, de ezeket az ételeket olajjal készíteni - bűn!
Ezek szerint ezután a konzervek minőségiek lesznek.
vacsi
@emerencia: Én csak a palacsintát sütöm olajjal - minimálissal.
vacsi
@jesz: Melyik az a hülye ország, ahol engedik, hogy egy müezzin ordítozzon -egyszer is?...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.