A lap arra is rámutatott, hogy a szélsőjobboldali francia politikus, Marine Le Pen Orbán Viktor utasítására kaphatott hitelt az MKB Banktól. 

A neves brit üzleti lap, a Financial Times az MKB és a Budapest Bank egyesüléséről közölt elemző cikket hétfőn reggel. Ebben több fontos megállapítás szerepel.

Az egyik, hogy a lap forrásai szerint maga Orbán Viktor miniszterelnök utasította az MKB Bankot, nyújtsanak hitelt a vele jó kapcsolatot ápoló szélsőjobbos akkori francia elnökjelölt, Marine Le Pen számára – írja a 24.hu. Hozzáteszik: a bank vezetése, sőt Mészáros Lőrinc is vonakodott ezt megtenni, ám végül Orbán akarata érvényesült.

Financial Times: a NER politikai befolyása a Magyar Bankholdingban a magyar gazdaság legnagyobb kockázata

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Mint ismert, az MKB Bank és a Budapest Bank mostanra formálisan is egyesült, erről nem sokkal az áprilisi választások után adott ki közleményt a Magyar Bankholding Zrt., amelynek az MKB és a Budapest Bank tagintézményei. Ebből az derült ki, hogy az egyesült MKB Bank április 5-től 66 városban, összesen 143 bankfiókkal és 184 ATM-mel szolgálja ki az ügyfeleket. Az egyesülés lezárulásával – írták – újabb mérföldkőhöz ért a magyar pénzügyi piacon meghatározó szerepet betöltő, egységes bank létrehozására irányuló építkezés, aminek következő állomása a Takarékbank integrálása.

A Financial Times által megkérdezett szakértő elmondta: a Magyar Bankholding a magyar gazdaság legnagyobb kockázata lesz a jövőben.

A cikkben azt is kiemelik a megszólaló szakértők, hogy ha a következő négy-öt évben állami szerződések nélkül is működővé teszik a Bankholdingot, akkor sikeres lehet az óriásbank. A kockázatokat ugyanakkor szaporítja a kormány közvetlen befolyása az új pénzintézet döntéseire, amire épp a Le Pennek nyújtott hitel szolgáltat szemléletes példát.

De az beszédes, hogy NER-körök még az egyesülést megelőzően három gigahitelt kaptak a portfolióból:

A Mészáros-féle Opus Global 130 millió eurót vett fel a Titász megvásárlására,

a Tiborcz Istvánhoz köthető BDPST 100 millió eurót a Dorottya Hotel megépítésére,

és szintén a BDPST 14 millió eurós hitel segítségével vette meg az Iberostar Grand Hotelt.

Ez a három hitel összesen csaknem negyedmilliárd euró. A lap által megkérdezett tucatnyi szakértő mind egyetértettek abban, hogy ha ezek a cégek elvesztik az állami szerződéseiket egy Orbán utáni időszakban, az így kieső törlesztések veszélybe sodorhatják a Bankholding többi ügyfelének pénzét.

A lap elemzésének legfontosabb megállapítása, hogy miközben a Bankholding a magyar államon keresztül az Orbán-kormány és Mészáros Lőrinc többségi felügyelete alatt áll, a legnagyobb hiteleket is ezek a körök kapják, ami óriási veszélyt jelent az egész magyar gazdaságra nézve.

Forrás: 24.hu, 444.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Mi a gond? Család-barát kormányunk van! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Mi a gond? Család-barát kormányunk van! =))
RonaGyuri
@KisTehen: ha nem lennél egy korlátolt barom, akkor akár felfoghatnád, hogy ezeket a csókos (és igen kétes) hiteleket is a mi (a bank ügyfelei) finanszírozzuk!! =))
verőce21
"...ha ezek a cégek elvesztik az állami szerződéseiket egy Orbán utáni időszakban, az így kieső törlesztések veszélybe sodorhatják..." - ez a kijelentés önmagában igaz lehet. De a Orbán hatalmából még ~12 év van hátra, ezalatt önjáróvá válnak az említett beruházások.
A saját lábunkon járnak...! :)
Qqberci
"Mészáros is vonakodott, "

Nem gázcső ez, kéremszépen...
RonaGyuri
@KisTehen: 15:08 szerinted?? mert nem szokták!
Egyébként, a idétlen pofázás helyett utána olvasnál akár tudhatnád is, hogy: a felelőtlen kihelyezés és a vis-major nem azonos kockázat! =))
RonaGyuri
@KisTehen: szankciók?? miről zagyválasz szaros komcsi??? Nem derék szovjet-elvtársaitok rohantak le egy országot??? =))
nezelodo
Jól megröhögtetett a cikkíró!! Még hogy Mészáros vonakodott hitelt adni a francia nácinéninek! Nem dönt az ott el semmit!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.