Hiába kérték a tanárok az új köztársasági elnököt, hogy ezt ne tegye, hanem küldje normakontrollra a szöveget az Alkotmánybíróságnak.

A Népszava cikke szerint aláírta Novák Katalin köztársasági elnök a tanárok sztrájkjogát korlátozó törvénymódosítást, annak ellenére, hogy a pedagógusok azt kérték tőle, küldje az alkotmánybíróság elé normakontrollra a szöveget. 

Népszava: Novák Katalin aláírta a tanárok sztrájkjogát korlátozó törvényt

Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök az új államtitkárok kinevezési okiratainak átadásán a Karmelita kolostorban 2022. május 25-én

Fotó, címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A cikk szerint a módosítót május 24-én fogadta el a parlamentben a kormánypárti többség, a magyarkozlony.hu-n pedig mindössze egy nappal azután jelent meg a kihirdetett törvény, hogy a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jobb belátásra kérte az államfőt.

Ez a lépés nem éppen a partnerségi viszony újjáélesztését jelenti, teljesen figyelmen kívül hagyták a szakszervezetek kérését

- nyilatkozta a lapnak a PSZ alelnöke, Gosztonyi Gábor, aki azt is hozzátette, hogy az új Orbán-kormány a partnerség legkisebb jelét sem mutatja a tanárok felé, ahogy ezt a legutóbbi közleményekből is ki lehet érezni. Gosztonyi megerősítette, hogy a sztrájkjogot korlátozó törvénymódosítás miatt a PDSZ-szel közösen alkotmányjogi panaszt adnak be az Alkotmánybírósághoz, mivel a módosítás törvényi szinten akadályozza meg, hogy a tanárok tantestületileg sztrájkolhassanak.

"Egy esetleges “munkabeszüntetés” esetén például minden intézményben biztosítani kell a gyerekfelügyeletet, az étkeztetést, csoportokat sem lehet összevonni, a tanórák 50 százalékát – érettségiző osztályok esetében a kötelező érettségi tantárgyak 100 százalékát – meg kell tartani. Szükség esetén a sztrájkolókat is munkára utasíthatja az intézményvezető. A sajátos nevelési igényű gyerekekkel foglalkozó pedagógusoknak, gyógypedagógusoknak pedig teljesen megtiltják a sztrájkot. A kormány ezzel korábbi bírósági határozatokkal is szembement, amelyek kimondták, az ilyen mértékű munkavégzés nem tartozhat bele a sztrájk alatti elégséges szolgáltatások körébe"

- olvasható a cikkben.

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője a Népszavának elmondta, amennyiben az Alkotmánybíróságon nem járnának sikerrel, akkor az Emberi Jogok Európai Bíróságának nyújtanak be keresetet. Hozzátette, hamarosan folytatódhatnak a sztájkbizottsági tárgyalások a szakszervezetek és a kormány között, Orbán Viktor kormányfő Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárt bízta meg a feladattal. Az idei tanávben újabb sztrájkot már valószínűleg nem fognak szervezni.

Forrás: nepszava.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Elefánt a porcelánboltban, még mennyi kárt fog okozni? Amennyit Orbán parancsba ad neki. Bármit ész nélkül nélkül megtesz, amire Orbán utasítja. Az ugyanis nincs is neki. Elkezdődött Katika asszonyság begyűjtötte első sallerjét, melyet hamarosan további kokik is követnek majd. Csak így tovább a kolostorröfike által megkezdett úton. Ez elsősorban nem Katika sallerja, ő csak egy súlytalan kereplő, akit Orbán teker.
A kolostordisznóhoz tartozó Katika új krotáliája.
uploads.disquscdn.com/images/deffcfbfd14c1695d52be52c1d88aac94e1ea0f9cef040c701fa52e1357972cd.jpg?w=800&h=798
Lángosképű állat a babám! Ha egyszer fiúnak öltöztetik, akkor miért rózsaszínű a cipője?
uploads.disquscdn.com/images/f2020e2f2348cab45f63cd9674b9bf46eca24a1718f89e817049c4524851750d.png
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fergeteg
A tanár tanítson,az orvos gyógyítson,a katona harcoljon,a rendőr védjen.
Nessy
@fergeteg: A megélhetésüket a kormányunk egyszerűen megoldja! Aki táplálja az ég madarait, ruházza a mezők liliomait, majd gondot visel rájuk!
Katalina62
@gina: isten ments! Akkor nem így beszélne az biztos, főleg, ha az ellenzék alakított volna kormányt, és ezt tenné!
Nyírfa
@Giovanni Alba: 11.12

Vagy igen, vagy nem. :) De azért lájkoltam.:)
Nyírfa
@kereső: 11.41

" "Novák Katalin émelyítő, az ország valós állapota iránt tökéletesen érzéketlen, átlátszóan manipulatív, velejéig hazug, bizánciasan öntömjénező beiktatásától kezdve, s immár a hatalmi mámor elviselhetetlen könnyűségétől sújtva hetek óta különféle szakrális és szekuláris médiaesemények kép- és hangeffektjeitől szánalmasan felbarokkosított turbó-csinnadrattáinak főszereplője. "

Ennél pontosabb látképet a mai Magyarország mentális állapotáról nem lehetne adni.
Cappuccino
A köztársasági elnöknek és a miniszter elnőknek az a dolga, hogy szolgálja a por népét. Én simán lesz@rnám a két „közjogi méltóságnak” nevezetteknek a döntésüket és állampolgári engedetlenség címen simán élnék a sztrájkjoggal. Ez a jog mindenkit meg illet egy demokráciába. Ahol ezt a jogot korlátozzák ott minden van csak nem demokrácia.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.