A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a brit közszolgálati rádiónak nyilatkozott.

Kovács Zoltán a BBC-nek: Magyarország nem az Oroszország elleni további szankciók akadályozója, de...MTI/Illyés Tibor

A BBC politikai és közéleti műsorokra szakosodott négyes csatornájának keddi késő esti hírmagazinjában hangzott el Kovács Zoltán interjúja, melyet az MTI szemléz. Ebben elmondta: Magyarország nem az Oroszország elleni további szankciók akadályozója, de ezeknek a józan észre kell alapulniuk, és arra a felismerésre, hogy az energiát érintő szankciók esetében vannak korlátai annak, hogy mit lehet megtenni. Hozzátette: ez nem csupán Magyarországra, de több más EU-tagországra is vonatkozik.

Az államtitkár szerint az Európai Unió szárazföldi országai – Magyarországon kívül Szlovákia és Csehország is – nagyon jelentős mértékben függnek az orosz szállításoktól, és egyszerűen nincsenek abban a helyzetben, hogy azonnali hatályú szankciókat léptethessenek érvénybe.

Úgy fogalmazott: az aranyszabály az, hogy nem szabad olyan szankciókat bevezetni, amelyek

nagyobb fájdalmat okoznak Európának, mint Oroszországnak.

Kovács Zoltán idézte Orbán Viktor miniszterelnök kijelentését, amely szerint az olajembargó azonnali bevezetése atombombáéhoz mérhető hatást gyakorolna a magyar gazdaságra, nem beszélve Magyarország lakosságáról.

Az államtitkár hangsúlyozta: senki nem kérheti olyan szankciók érvénybe léptetését, amelyek romba döntenék Magyarországot, a magyar gazdaságot, a magyar háztartásokat. Ez észszerűtlen és lehetetlen is lenne

– tette hozzá.

Arra a riporteri felvetésre, hogy senki nem beszélt az orosz olajszállítások egyik napról a másikra történő leállításáról, és mindig is arról volt szó, hogy lesz idő alternatív beszerzési források felkutatására, Kovács Zoltán azt mondta: Magyarország világossá tette, hogy ezt nemhogy az idei év végéig, de a következő négy-öt évben sem lehet megoldani.

Ez egyszerű, kemény fizikai-gazdasági realitás

– fogalmazott az államtitkár.

Kijelentette: ne kérjenek a tagországoktól olyasmit, amit nem lehet azonnal vagy rövid távon végrehajtani, különösen úgy, hogy nincs garancia olyan intézkedésekre, amelyek enyhíthetnék Magyarország szinte egyoldalú függését.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"nincs garancia olyan intézkedésekre, amelyek enyhíthetnék Magyarország szinte egyoldalú függését."

Ha nem csináltok semmit, akkor valóban nincs...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Szóval, ő se az efftársi felelőtlenség támogatója!
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:21 ♦ " Igen, csak közben már több tagország is pedzegeti, hogy akkor viszont Magyarországnak egy fillér sem jár az energetikai modernizáció most összeálló pár száz milliárd eurós alapjából. Ilyen általánosból kibukott fidesz szavazó egyre több van az országban."... a végén szopás lesz!
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fc.tenor.com%2Ftc1L3cdopa0AAAAC%2Fjolvanezigy-mit-kene.gif&key=C5FdWfJxBovMglLqW7B5cg&w=800&h=280
Uriel
Egy orosz diplomatát nem utasítottatok ki, toporzék se rendelt be egy oroszt sem, nincs lefoglalás, a Putyin-közeli milliárdos vígan üzletel itt, zavartalanul működik az orosz kémbank, csak azért is megépítitek Paks II-őt, továbbra is orosz-energiagyarmat vagyunk kőolaj, gáz, atomerőmű, nem támogatjátok az ukránokat, csak ímmel-ámmal (és azon is kerestek lenyúlva a segítségre szánt EU-s pénzt, halálkufárok!), akadályozzátok az egységes EU fellépést és Brüsszel elleni harcnak nevezitek ezt, haza és Európa árulok vagytok Putyin kedvéért - hogy csak a legkirívóbb példákat említsem.
ómió
@Eladott Ország: Pedig, ugye, milyen "jól járnák" az "energetikai modernizáció százmilliárdjaival", majd pedig utána a 800 Ft-os benzinárral - az elmeosztályt summa cum laude elvégzett bolsi efftársak szerint!?
kotos
@Eladott Ország: Talán lennél szíves felsorolni, hogy azt a pár száz milliárd eurót ki(k) dobta/ák össze?
teuton
@ómió: Idiota efftars, igyal kevesebbet, vagy ne vegyel be gyogyszert a piara! Hol kerül 800 ft-ba a benzin??? es ki mondta azt jonehany evvel ezeleööt, hogy mO független lesz az orosz oaljtol, es mit tett ezert===

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.