A Virtuális háziorvosi szolgáltatás projektre több mint egymilliárd forintot fizettek ki közpénzből a járvány idején, de több megkérdezett háziorvos és a Magyar Orvosi Kamara sem hallott róla – írja a Magyar Hang nyomán a 444.hu.

Egymilliárdot költöttek a virtuális háziorvosra, az orvosi kamara nem is hallott róla

Fotó: pixabay.com

A kiadásokat Belügyminisztérium nyilvánosan is megtekinthető szerződéslistáján, két dokumentumban találta meg a Magyar Hang a 444.hu cikke szerint.

Az egyik dokumentum alapján Pintér Sándor tárcája, 2020. december 16-án kötött szerződést a Virtuális háziorvosi szolgáltatás (Vhsz) rendszer egyes fejlesztési feladatairól az amúgy belügyi tulajdonban lévő Idomsoft Zrt.-vel; a nettó 283,3 millió forintos (azaz bruttó több mint 350 milliós) szerződés 2021 február közepén járt le.

A Magyar Hangnak nyilatkozó háziorvosok szerint hasznos lett volna, ha orvos és beteg virtuálisan találkozhatott volna, különösen a járvány idején, de öt hullám és több mint negyvenezer halott után a Vhsz rendszer működéséről nincs hír. Pedig ahogy írják, Hajzer Károly, a Belügyminisztérium informatikai államtitkára már 2021 januárjában beszélt a készülő projektről, miszerint az arcfelismerő szoftver segítségével azonosítja a beteget.

A rendszerről a háziorvosok köre sem tud, a Magyar Orvosi Kamara nem is akart nyilatkozni, mondván, nincsenek hivatalos információik a projektről.

Címlapkép: pixabay.com

Forrás: 444.hu

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

laja70
Ez gyógyítja majd a gyógyíthatatlag agyament fideszeseket...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Látja? Nem látja? Na látja!
(Hofi)
namihami
Azért biztos volt, aki mégis látta. A pénzt biztosan.
laja70
Ez gyógyítja majd a gyógyíthatatlag agyament fideszeseket...
sokanvagyunk
A pénz is virtuális volt?
"A virtuális pénz (másként kriptovaluta) olyan közösségi pénz amely egy nyilvántartási rendszerben létezik, és az abban regisztrált vagy bejegyezett tagok számára elérhető."
Az Orvosi Kamara nem volt regisztrálva...
human
Egészségügy már csak virtuálisan létezik.
nezelodo
Ennyibe kerül? Akkor nem csodálkozom, hogy szegény dokimnak még azt sem sikerült kideríteni, csak egy óra múlva, (mert az adatkérésem alighanem túlterheléses támadásnak minősült), hogy mikor és milyen eredménnyel történt az utolsó szakvizsgálatom.
ómió
Amúgy, a vírusmizéria közepén a teljes háziorvosi rendszer "virtuális" volt.
Nessy
Arra jó lenne, amire a telemedicína. A szokásos gyógyszereket felírja, ha ismeri a beteget, kisebb problémára ( nátha, hasmenés, fáj a dereka etc. ) tud gyógyszert adni. De több mindent elárul egy alapos fizikális vizsgálat, és a személyes találkozás, ami alapján dönt egy jó orvos. Arról nem beszélve, hogy milyen informatikus gárdával rendelkezik a program készítő. Mert hol működő, hol nem működő, a valóságban mennyire terhelhető, mennyire felhasználó barát.
Béla333
Nyilván azt az egy milliárdot is ellopták...
Mint mindent!
Dr. Proktor
A pénz olyan mint víz a lefolyóban...
Megtalálja az útját!
Clavigo
@ómió: @KisTehen: Idióták.. Milyen szar érzés lesz majd ,ha rádöbbentek,,,hogy benneteket is meglopnak,,,krumplihuszárok...
Dr. Proktor
@Clavigo: Nyugi, nem fogják észrevenni!
Mint a béka a fazékban, ahogy egyre jobban melegszik a víz...
Dr. Proktor
Persze ugyanannyi ész is kell hozzá! :-)))
emerencia
@Nessy: Még járvány előtt 2017-ben lufi lett a bal bokámon, kisebb fájdalmat is éreztem. Hiába mentem személyesen a háziorvosomhoz, meg sem nézte de javaslatomra írt egy beutalót szakvizsgálatra. Majd négy hónapig dolgoztam így leülés nélkül, acélbetétes cipőben heti négyszer nettó11 órát, olykor nehéz tárgyakat emelgetve túl a hatvanon. Többen javasolták, hogy éjszaka hívjam ki a mentőket és jajgassak mert akkor meg fognak vizsgálni. (Nem tettem meg.) Szerencsére neten kaptam néhány jótanácsot és szépen, lassan, úgy három hónap alatt elmúlt a dagadás. (Végig rettegtem, hiszen tudtam, hogy súlyos betegségek előjele lehet.) Mire bejutottam a szakorvoshoz, már nem volt dagadt, így az ifjú doktornő azzal indított, hogy ezért küldték magát ide? Ettől függetlenül megvizsgált, diagnosztizált és méregdrága csak szakorvos által adható gyógyszert is kiírt valamint egyéb terápiát is javasolt.
Aki Én
@ómió: Te komolyan veszed, mikor ekkora butaságokkal próbálkozol?
Az a baj, hogy téged csak virtuálisan kezelnek.
Emmersson71
"Egymilliárdot költöttek a virtuális háziorvosra, az orvosi kamara nem is hallott róla"

Persze, hisz virtuális..tulajdonképpen nem létezik :)
Ahogyan már a pénz sem a számlán.
Nessy
@Horizont: Az egészségügyi rendszerben egyetlen zavaró tényező van, a beteg!
Emmersson71
@KisTehen: Nem KELL! Ha eljön a pont, majd ráébredsz.
Nem parancsra megy, mint jobberéknél minden !
ómió
@Aki Én: A virtuális agyadból ennyire futotta?
jesz
az orvosi kamara sose tud semmiről, sosem hall semmiről...Brezsnyev örök tanácsa: ha nem csinálunk semmit, abból nem lesz baj.
Nessy
@jesz: Miután más szakemberek sem hallottak róla, megint csináltak valamit a valós működés ismerete nélkül! Nem ez az első eset. Az egészségügyben átéltem én is pár semmire nem alkalmas program bevezetését, ami csak dupla munkát jelentett.
Nessy
Szégyellem, de nekem ez jutott eszembe: az egészről:
Kígyónak lábsó, madaraknak fogsor,
diktál a beteg, írja a doktor!
Beszél majd az utókor. Kiről? Pintér Sándorról.
Elnézést Dr. Bubó!
ómió
@Clavigo: Ki lopott meg téged,bolsiék fajkretén krumplihuszárja!? Anno még Böszme efftársad, hogy most legyen mit a "Zorbánra" hazudnod?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.