A hvg.hu birtokába került dokumentumban többek közt az is szerepel, mi a teendője az orvosoknak, ha majomhimlő gyanúja merült fel a praxisukban.

Nem szexelhet 3 hétig az, aki kapcsolatban állt egy majomhimlőssel

Fotó: Pixabay

A tájékoztatás szerint erre akkor kell gyanakodni, ha az orvoshoz forduló beteg kiütése más okkal nem magyarázható, és emellett egyéb tünet is jelentkezik, például 38,5 fok feletti láz, fejfájás, hátfájdalom, fáradtság, a nyirokcsomó gyulladása.

Továbbá a majomhimlő gyanúját erősíti, ha a páciens a tünetek kezdetét megelőző 21 napban szoros kapcsolatban állt egy majomhimlős beteggel, vagy majomhimlő szempontjából endémiás országban járt.

A diagnózishoz mintát kell venni a beteg bőrelváltozásából, valamint 24 órán belül jelentenie kell az orvosnak a megbetegedést, illetve annak gyanúját.

A majomhimlő gyanújának felmerülésekor a kezelőorvosnak tájékoztatnia kell a beteget arról is, hogy a fertőzőképesség megszűnéséig, azaz a kiütések teljes gyógyulásáig el kell különítenie magát, kerülnie kell az immunkompromittált személyekkel, továbbá a háziállatokkal való kapcsolatot. A szexuális kapcsolat tilos.

Az NNK munkatársai továbbá összegyűjtik a szoros kontaktokat, azaz azokat, akikkel a beteg az elmúlt 21 napban kapcsolatban állt. Ide tartozik az, akivel a beteg direkt fizikai kontaktusba, szexuális kapcsolatba került vagy egy háztartásban él, illetve a megfelelő védőfelszerelés nélkül a beteget vizsgáló egészségügyi dolgozó.

A szoros kontaktoknak 21 napig ellenőrizniük kell magukon a majomhimlőre jellemző tüneteket, azok megjelenése esetén azonnal értesíteniük kell a járványügyi hatóságot. Nekik viszont nem szükséges karantén, azonban 21 napig tartózkodniuk kell a szextől, a szoros fizikai érintkezéstől, illetve a házikedvencekkel való kapcsolattól. Kerülniük kell a gyermekeket, várandós nőket, immunkompromittált személyeket is.

A tájékoztató szerint egyébként a vírus terjedésének kockázata a nem szoros kontaktusban álló személyek, azaz az átlag lakosság között alacsony. A tünetek általában enyhék, a legtöbb ember néhány héten belül speciális kezelés nélkül is meggyógyul.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.