A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet tájékoztatása szerint a majomhimlőt okozó vírus egy úgynevezett orthopoxvírus, mely hasonlít a fekete himlő Poxvirus variolae nevű vírusához, ám a 80-as évekre felszámolt betegségnél kevésbé súlyos lefolyású – írja a Femina.hu.

A majomhimlő szerteágazó tünetekkel adhat hírt magáról, lappangási ideje hosszú, 5-21 nap is lehet a WHO adatai alapján. A betegség lázas stádiuma általában 1-3 napig tart, ekkor a legjellemzőbb jelek közé tartozik a láz, a nyirokcsomó-duzzanatok, a fejfájás, a fáradékonyság, az izomfájdalom.

Minden, amit a majomhimlőről eddig tudni lehet: tünetek és megelőzése

Fotó: AFP PHOTO / Cynthia S. Goldsmith, Russell Regnery / Centers for Disease Control and Prevention

A lázas stádiumot a bőrkiütés időszaka követi, amely többségében 2-4 hétig tart, ez már nyilvánvalóvá teszi a diagnózist. A szakaszban hólyagos kiütések, így foltok, makulák, papulák vagy pustulák jelentkeznek, főként az arcon, a kézen, a lábon, de esetenként a szemen, a szájon vagy a nemi szerveken, illetőleg testszerte.

A fennálló adatok szerint az elhunytak aránya 0 és 11% között változott az okozó variánstól és a korcsoporttól függően, kisgyermekek körében gyakoribb volt az életveszélyes állapot. Az Európát elérő vírus az enyhébb lefolyással járó, nyugat-afrikai kládhoz tartozik, ezért csekélyebb erősségű tüneteket okoz.

A majomhimlő megelőzése

Futótűzszerűen elterjedt az az álláspont, miszerint a kórokozó ellen több kötelező oltás is megfelelő védettséget ad. A vizsgálatok arra engednek következtetni, hogy a fekete himlő elleni oltás – mely 1979-ig Magyarországon is kötelező volt – a betegség ellen nagyjából 85%-ban hatásos, legalábbis enyhébb lefolyást biztosít. Az azonban tévedés, hogy az MMR- (kanyaró, mumpsz és rubeola elleni kombinált vakcina) és a bárányhimlő elleni oltás védelmet nyújtana a megbetegedés ellen.

Noha kifejezetten a betegség ellen kifejlesztett vakcina jelenleg még nem elérhető Európában, 2019-ben már jóváhagytak egy, a majomhimlő megelőzésére szánt vakcinát. Szükség esetén ez az oltás azok számára nyújthatna elsősorban segítséget, akik az egészségügyben dolgoznak, a betegekkel kapcsolatban állnak, illetve fokozottabban ki lennének téve a súlyosabb kimenetelű betegségnek.

Forrás: Femina.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.