Életének 89. évében meghalt Moldova György Kossuth-díjas író – tudatta lánya, Moldova Júlia szombaton az MTI-vel.

Elhunyt Moldova György Fotó: Moldova György Kossuth-díjas író az MSZP majálisán a Városligetben 2015. május 1-jén. MTI/Illyés Tibor

Moldova György szombaton otthonában, családi körben hunyt el.

Tiszta és rettenthetetlen szellemét megőrizzük, írásai, hite, elvhűsége velünk marad és mindannyiunkkal, akik őt olvassuk

– írta a közleményben.

Moldova György 1934. március 12-én született Budapesten. A Szent László Gimnáziumban érettségizett, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola dramaturg szakára járt. Diplomáját csak 1986-ban vehette át: 1957-ben letett államvizsgái után ugyanis diplomamunkaként a Rajk-perről írt drámát, amelyet osztályfőnökének, Háy Gyulának olvasott fel. Háyt azonban az 1956-os forradalomban és szabadságharcban játszott szerepéért "menet közben" letartóztatták, az új osztályfőnök pedig ragaszkodott ahhoz, hogy Moldova változtasson témát. Erre nem volt hajlandó, és a főiskolát otthagyva bányásznak állt, ezután még több kétkezi munkát is kipróbált, volt kertész, konzervgyári munkás és javítóintézeti nevelő, úgyhogy "alulnézetből" is megismerte az életet. Éppen kazánszerelő volt, amikor egy munkára a filmgyárba küldték, ahol barátai rábeszélték, hogy írjon meg egy forgatókönyvet. A Szerelemcsütörtököt egymilliónál többen látták, Moldova pedig ott ragadt dramaturgként, 1964-től szabadúszó volt.

Első könyve, Az idegen bajnok 1963-ban jelent meg, és nyomban a közönség kedvencévé tette. Ezután ontotta a könyveket, a hatvanas évek közepétől a rádiókabaré, a nyolcvanas évek közepén a Ludas Matyi című élclap és a Magyar Nemzet című napilap munkatársa volt. Rendkívül termékeny író volt, félszáznál több szépirodalmi, harmincnál több riportkönyve jelent meg, több mint tízmillió általa írt könyv kelt el, és több színdarabját is bemutatták.

Korai elbeszéléseinek kedvelt témája a külváros világa volt, későbbi regényeiben morális hevület fűtötte hősök mondják ki erkölcsi ítéletét. Feldolgozott történelmi témákat is, például a Negyven prédikátor a hitükért gályarabságot szenvedő protestáns prédikátorokról, A napló Che Guevara életéről szól. Szatíráiban és aforizmaköteteiben a társadalmi fonákságokat és a közélet romlottságát ostorozta.

A legnagyobb sikert talán riportregényei és szociográfiai jellegű írásai aratták. Ezekhez szívós oknyomozó munkával gyűjtötte az anyagot, olykor hónapokat töltve az adott területen. A maga korában revelációként hatott a Tisztelet Komlónak, az Akit a mozdony füstje megcsapott, A szent tehén, Az Őrség panasza, A tékozló koldus, a Bűn az élet megjelenése.

A József Attila-díjat 1973-ban és 1978-ban is megkapta (a kitüntetést 1957-ben nem vette át), 1983-ban Kossuth-díjas lett, később megkapta a Prima Primissima díjat, a SZOT-díjat, a Nagy Lajos-díjat, a Maecenas-díjat, a Karinthy-gyűrűt, az MSZOSZ-díjat és a tiszteletbeli vasutasnak járó Arany Sípot.

A rádiókabaréban felolvasott humoros történeteinek poénjaiból szólás lett; szavai szerint már életében két utcát is elneveztek róla: a Szép utcát és a Mester utcát.

Forrás: MTI

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
(majdnem) minden művét olvastam...felejthetetlen.

Nyugodjék békében. Megérdemli.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jesz
(majdnem) minden művét olvastam...felejthetetlen.

Nyugodjék békében. Megérdemli.
Eladott Ország
Moldova György: "Nincs semmi bajom a fidesszel, csak az, hogy létezik..."
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/273050985_1637200866625963_4245834466612490105_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=BxpHewGBqTkAX8jcYhK&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT_AOYIW7_4JbVl361JkEuJ7pwNqjg5fzF6295OuxElj4w&oe=629FBCE8
“Nem hiszek abban, hogy a szegények érdekeit milliárdosok képviselik. Jóllakott nem barátja az éhesnek.” Moldova György
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.18169-9/27067424_1915062712142737_8774440279660764722_n.png?_nc_cat=103&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=ZwUyexd_wBsAX_nL2fe&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT8nhaGB4XNwwgvsjP_xa_gG0gVOlRwdHQsZOGnD5GpN_w&oe=62BEF353
Az ország helyzetéről azt mondta, „lejjebb már nem süllyedhetünk ennél” Egyemmeg' Gyuri bá', lassan vagy 12 éve minden héten ezt gondoljuk. Van még lejjebb. Lesz még.
Nyugodjon békében. RIP
youtu.be/-iwR-oFIuFI
puszt
@jesz: úgy látszik, párosával mennek... Berkesí is tegnap, v tegnap előtt... Bár (B) belügyes volt, azért olvasmányos volt nekem a 70-es években. Azokból az időkből Moldova is kivette munkásságával a részét... :)
De a csipkelődései, kórképei telitalálatok az utókor számára is, hisz szinte semmi nem változott...
kereső
Nyugodjon békében. Legyen neki könnyű a föld. Szociográfiáit-, mely hű korrajzai voltak az országnak egyszerűen imádom.
tudode
Valószínű Moldova György az egyetlen magyar, aki nem változtatta elve, megajándékozt a magyarokat ki tudja hány könyvével, mint az országLÓ:
.
--- Beleszédültünk, amikor végignéztük, hányszor váltott irányt Orbán
www.youtube.com/watch?v=RVOvGyGYc-Y&t=6s
----------/
.
Úgy hogy ma már az EU-s szélsőjobb kegyeiért fáradozik:
.
------Miért nem jött össze Orbán szélsőjobbos, populista szupercsapata az Európai Parlamentben?
24.hu/kulfold/2021/12/08/szelsojobb-szuperfrakcio-orban-salvini-le-pen-europai-parlament/
----------/
.
Miért, miért? Kisnyúlért!
.
Legyen számára holtában is könnyű a Föld!
Gyurka80
@tudode: Orbán fóbiás, te Moldova halálakor is ezt nyomod?!
Avokado
1975-80 között elemző közgazdászként dolgoztam a Volán 1.sz.Vállalatnál. Ezzel egyidőben a Vállalati Művelődési Bizottság titkára, a Vállalat közönségszervezője, a Volán Hírlap Közművelődési oldalának szerkesztője,cikkírója,voltam.Majd negyven pályázó közűl elnyertem a Volán 1.sz.Vállalat függetlenitett közművelődési státuszát! A partnerem a gazdasági igazgató lett. Ekkor hoztam létre a központban a PINCE PÓDIUM-ot,ami havi egyszeri előadást jelentett! Évi szinten 12 előadást.A dolgozóknak nem kellett belépőt fizetni,azt kigazdálkodtuk a Jóléti-,Kulturális alapból!------Nos,ebben az előadássorozatban ismerkedtem meg MOLDOVA GYÖRGY úrral,akinek az " ELÁTKOZOTT HIVATAL" c.egyfelvonásosát adtuk elő,Csongrádi Mari rendező,-szerkesztővel! Emlékük legyen áldott!
Nessy
Meg vannak a könyvei, ma is sok igazság van bennük. Nem váltogatta az elveit, és ezt nyíltan vállalta si. Nyugodjon békébe!
tudode
@Gyurka80: .
Megszólított, a válaszom ennyi:
..
Inkább legyek "fóbiÁS", mint az említett politiKUS, aki még a társsadalmi együttélés aranyszabályát, a tíz parancsolatot "sem" tartja tiszteletben, azokkal szemben akik vásárlás a visszaadott többletet visszaadják a pénztárosnak!
.
Na nem csak a tízparanycsolat, a közjogilag érvénytelen un. alkormányuk alapján összeállított KORMÁNYTISZTVISELŐK ETIKA KODEXÉT sem:

---- Hivatásetikai Kódex
Hatályos 2020. december 18-től

A Magyar Kormánytisztviselői Kar
Hivatásetikai Kódexe
-------------
.
Amelyet még a nemzeti közszolgáknak is alá kell írniuk, és annak szellemében több menetben tanfolyamra kell járniuk, és vizsgát kell tenniük
.
???
Eladott Ország
@KisTehen: @durbincs: Ha érdekel a véleményed, onnan fogod majd észrevenni, hogy megkérdezem.
i.pinimg.com/originals/a4/26/94/a4269414128bba688650bd709dadec38.jpg
Kedvenc idézetem: Mindíg az osztja az észt, ...
i.pinimg.com/originals/d9/df/e6/d9dfe6347c8b6360b28c815418def692.jpg
Gyurka80
@tudode: Mert böszmeferi haverod idejében marhára be volt tartva a tízparancsolat hülyegyerek!
Clavigo
@Gyurka80: Szerényebben ,kis hurka.. ! Annak jártasd így a pofád,,aki az asztalodról eszi kenyeret... Annak örülj,,hogy itt valaki is szóba áll veled a propin ..Mondjuk,, nehéz szót érteni a 80- as IQ- dal...Idióta..
tudode
@Gyurka80: ,
StopGyurka!
.
Őszinte részvétem amiatt, hogy vénsége milyen rigolyás vénember lesz, aki letegez bárkit a 90. évhez közelett hsz-társától kezdve mindenkibe belekötve, mintha a bölcsek kövét birtokolná!
.
Ezzel a cselyt többedjére befejeztem!
Gyurka80
@Clavigo: Hogy ne legyen kettős mérce, akkor te is " Annak jártasd így a pofád,,aki az asztalodról eszi kenyeret.." hülyegyerek!
Gyurka80
@tudode: @Horizont: Számít, hogy 90 éves? Tudom én azt! NEM! Az igazság az, hogy nem idevalót írt, mert fóbiás!
Gyurka80
@Horizont: Tahó pedig TE vagy vén nyanya!
Yeromos
Lehet köpködi, komcsizni de MOLDOVA GYÖRGYÖT minősíti a több millió eladott kötete. Isten nyugosztalja.
Németh István
Sajnálom mint embert, tisztelem a bigott elkötelezettségei miatt! De egyben elítélem pont ezért a merevségét a józan gondolkozásnak és az alkalmazkodási készségének hiányát! (amolyan sötétben látni akaró csökönyös egoagyu volt! istenke nyugosztalja!
Németh István
Sajnálom mint embert, tisztelem a bigott elkötelezettségei miatt! De egyben elítélem pont ezért a merevségét a józan gondolkozásnak és az alkalmazkodási készségének hiányát! (amolyan sötétben látni akaró csökönyös egoagyu volt! istenke nyugosztalja!
emerencia
@Horizont: Az egyik kedvencem tudode itt a Propin. Nem tudom mi lehetett a foglalkozása de számomra példakép.
emerencia
Anno a mozdonyos könyve lenyűgözött. Azóta is kedvelem az írásait, megnyilvánulásait. Megesett, hogy nem teljesen értettem vele minden részletben de ettől még nagyon tisztelem.

Moldova György feledhetetlen, őszinte részvétem a szeretteinek.
dr. prédikátor
NAGYON SAJNÁLOM!!! SZINTE MINDEN KÖNYVÉT OLVASTA ÉS MEG IS VANNAK!!! GYURI BÁCSI NYUGODJ BÉKÉBEN!!! RÉSZVÉTEM A CSALÁDNAK!!! EGY NAGYSZERŰ ŐSZINTE EMBER TÁVOZOTT SZEMÉLYÉBEN!!!
Nyírfa
@emerencia: 17.22

Kormánytisztviselő volt, nagy tudású, kiművelt emberfő. Ő és Nessy példázza ezen a fórumon, hogy a kor előrehaladtával nem kell tartanunk a szellemi hanyatlástól. @tudode: írását sokszor akkor is lájkolom, ha az elolvasását későbbre halasztom, mert sok benne a link, idő- és figyelemigényes a bejegyzés. De teszem azt azzal a bizonyossággal, hogy a kommentje nemcsak stílusában élvezetes, nemcsak tanulságos, hanem megalapozott tudáson nyugvó, forrásokkal bőven alátámasztott gondolatmenetet tartalmaz.

S hogy az őt kritizáló meg nem nevezett személy értelmi és érzelmi intelligenciája hogyan aránylik a mi nagyrabecsült fórumtársunkéhoz, azon, felteszem, Moldova is finoman mosolyogna.
evacica
Elment megint egy őszinte igaz ember! Nyugodjon béében!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.