A második és a harmadik COVID-19-hullám nemzetközi összehasonlításban is kedvezőtlen hazai halálozási mutatói miatt indokolt a magyar COVID-19-halálozási arányok területi különbségeinek alapos elemzése – írja a Területei Statisztika című folyóiratban megjelent cikkében Kovács László és Vántus Katalin.

Meglepő dolgok derültek ki a Covid hazai halálozási adatairól – a legrosszabb halálozási mutatókkal rendelkeztünk

A területi különbségek mögötti jelenségek feltárása segíthet megérteni a magas országos halálozás okait is. Ezt a témát járták körül a kutatók, akik számos tényezőt azonosítottak, amelyek befolyásolták a COVID-halálozást.

Magyarországon a járvány első hulláma mind a halálozási, mind a fertőzöttségi adatokban alig volt kimutatható, ám a második hullám már súlyosan érintette az országot, a harmadik hullámban viszont Európában a legroszszabb halálozási mutatókkal rendelkező országok között szerepeltünk.

Különösen a második és a harmadik hullám kedvezőtlen hazai halálozási mutatói indokolják azok magyarországi területi különbségeinek alapos elemzését.

A tanulmány a Nemzeti Népegészségügyi Központ által a COVID-19-járványról közzétett adatokat vizsgálja:

a fertőzöttek esetében 2021. február 14-ig, az elhunytak esetében 2021. március 4-ig terjedően.

A Budapesti Corvinus Egyetem szakértői korábbi tanulmányokat idézve bemutatják, hogy a magyar járások között akár háromszoros különbség is lehetett a fertőzés okozta halálozási arányban. A COVID-19 okozta magasabb halálozási arányokat az ország azon területein figyelhetjük meg, ahol egyrészt eleve alacsonyabb a születéskor várható átlagos élettartam, másrészt magasabb a krónikus betegek aránya, továbbá az ott élők egészségi állapota is rosszabb az országos átlagnál.

Elemzésük szerint Északkelet-Magyarországon, Közép-Magyarországon és a Dunántúlon is találhatók 8,27% feletti halálozási arányú járások. Ellenben az alsó decilis (2,86%) alatti halálozási arányú járások főleg Északnyugat-Magyarországra és Pest megyére koncentrálódnak.

A halálozási különbségek mögött számos ok húzódhat meg. Változatlan 65 éves és idősebb női népesség, az ápolók tízezer főre jutó száma, valamint leterheltség szerinti klaszterbe tartozás mellett, ha egy járásban 1%-kal nő a tízezer főre jutó álláskeresők száma, akkor a COVID-19- halálozási arány várhatóan 0,29%-kal emelkedik.

A pozitív irányú hatás feltehetően azzal magyarázható, hogy a munkanélküliség a járás népességének egészségi állapotára vonatkozó indikátorként alkalmazható.

Az a tény, hogy ennek az indikátorváltozónak a járó- és fekvőbeteg-ellátás állapotára és az időskorú népesség arányára vonatkozó változók mellett is szignifikáns COVID-19-halálozást növelő hatása van, megerősíti Páger Balázs és szerzőtársainak azon kezdeti következtetését, amely szerint a magasabb COVID-19-halálozási arányszámokat a társadalmi-gazdasági értelemben hátrányosabb területeken figyelhetjük meg.

Jellemzően az átlagos COVID-19-halálozási arány szintje a leterhelt aktív és egyéb osztályú kórházakkal rendelkező járásokban magasabb, azonos munkanélküliség, 65 éves és idősebb női népesség és az ápolók tízezer főre jutó száma mellett is.

Tehát, a modellünk alapján a COVID-19-járvány ezeket az eleve leterhelt kórházakkal rendelkező járásokat viselte meg a legnagyobb mértékben.

– mutat rá a tanulmányban Kovács László és Vántus Katalin.

Hiába volt a járások leterhelt aktív és egyéb kórházi osztályain országos átlag alatti a halálozási arány 2019-ben, a COVID-19-járvány a többi járáshoz képest magasabb halálozási arányokat okozott bennük, amiből arra következtethetünk, hogy az érintett kórházak erőforrásai kimerültek a járvány első két hulláma során.

Az átlag feletti leterheltségű aktív és egyéb osztályokkal rendelkező kórházak járásaiban a háziorvosi szolgálathoz tartozó ápolók tízezer főre jutó számának minden szokásos szignifikanciaszinten szignifikáns COVID-19-halálozási arányt csökkentő hatása van.

Forrás: Portfólió

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
De a Suzuki kupán negyedik lett a Puskás! És a Vezér kihúzta magát!
Kell ennél jobb hír? Mit számít/hat akkor egy ilyen Covid halálozási statisztika?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Emmersson71
@Mirabilis: Hetente adnak ki adatokat egy ideje.
Emmersson71
@Mirabilis: Baszd meg..keress rá ország szerint, ne nekem nyafogj! Te picsa...
percsi
Valaki lefordítaná nekem, hogy milyen meglepő dolgok derültek ki?
Leegyszerűsítve,
az egészségügy az egész országban romokban hever?
Miért is? Az egészségügyi hozzájárulás 2021-ben még 8000 forint volt havonta, 2022. januártól 8400 Ft. Havonta 40-50 milliárd bemegy a kasszába!
Emmersson71
@Mirabilis!

Te nagyon egyszerű :)
Ott vannak a linkelt oldalon. Nem szükségeltetik komoly nyelvtudás ahhoz, hogy az aktuális és elmúlt heti adatokra rálelj.

Szállj magadba! Olvass vissza!
Segítettem, ere beszóltál. Ezután mire számítottál, liba..szonettekre?! :P
Emmersson71
...

Deaths in the last 7 days: 40
Deaths in the preceding 7 days:61
namihami
De a Suzuki kupán negyedik lett a Puskás! És a Vezér kihúzta magát!
Kell ennél jobb hír? Mit számít/hat akkor egy ilyen Covid halálozási statisztika?
ómió
Na, ugye! És nem sikerült rajta rontanotok, efftársak!? Hát, ez pech lehetett!
Sámannus
Tisztábban és érthetőbben fogalmazva, ott a legtöbb a halálozás ahol a legtöbb fidesz szavazó él. Hálából még a talpukat is hamarabb feldobják. Vigyorogtak is választáskor milyen hatásosan átbaszták őket. Ó nem MZP kúrta el a szavazást, hanem a hazug retkes közmédia.
Aki Én
@ómió: Már elég rossz ez anélkül is, te elmebeteg hazudós.
ómió
@Aki Én: Mondtam már! Ennyit se értesz? Ha elmebeteg hazudósra vagy kíváncsi, kukkants a tükörbe! Ott mindjárt meglátod! Amúgy meg, elhiszem, hogy efftársilag igen fájó lehetett, hogy nem bírtatok többet rontani rajta!
Aki Én
@ómió: még egy ilyen unalmas, egysíkú elmebeteget, mint te...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.