Csütörtökön is marad még a csapadékos időjárás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán az ország nyugati kétharmadában napközben átmenetileg csökken a záporok, zivatarok száma, ezzel együtt pedig a felhőzet is szakadozottá, gomolyossá válik, és a legtöbb helyen – legalább rövid időre – kisüt a nap. Mindeközben a keleti tájakon a nap nagy részében gomolyfelhős, napos idő várható, és csapadéknak is itt a legkisebb a valószínűsége.

Zivataros időre lehet számítani szerdán is

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Délelőttig elsősorban a Dunántúlon és az északi tájakon továbbra is több helyen valószínű zivatar, legkisebb eséllyel a Tiszántúl keleti, északkeleti területein kell rájuk számítani. A legintenzívebb cellákat felhőszakadás (> 25-35 mm), jégeső (ált. 1-2 cm átmérő) és viharos (> 60-70 km/h) széllökés is kísérheti.

Zivatarveszély miatt az egész országra elsőfokú figyelmeztető előrejelzést léptetett érvénybe a meteorológiai szolgálat, felhőszakadás miatt pedig ugyancsak elsőfokú figyelmeztető előrejelzés van kiadva négy megye (Csongrád-Canád, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) kivételével az egész országra. Felhőszakadás és zivatarcveszély miatt elsőfokú riasztások is érvényben vannak az ország nyugati, délnyugati, középső, északi és északkeleti járásaiban.

Késő délutántól, estétől azonban ismét megnő a csapadékhajlam, ekkortól már az északkeleti, keleti megyékben is van esély záporok, zivatarok kialakulására. A Dunántúlon az északi, míg máshol a délkeleti szelet kísérik élénk, helyenként erős lökések. Zivatar környezetében is lehetnek erős, esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 26 és 32 fok között várható, de a tartósabban felhős nyugati tájakon néhány fokkal hűvösebb időre számíthatunk. Késő estére 17 és 25 fok közé hűl le a levegő.

Szerda éjjel az ország nagyobb részén felhős időre számíthatunk, de kisebb-nagyobb szakadozások előfordulhatnak. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet néhol felhőszakadás is kísérhet. A légmozgás az ország döntő részén gyenge vagy mérsékelt lesz, majd a hajnali óráktól az Északnyugat-Dunántúlon megélénkül, néhol megerősödik az északnyugati szél. Zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos lökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 19 fok között alakul.

Csütörtökön a frontális felhőzet felettünk marad, emiatt általában felhős idő valószínű. A legtöbb napsütés a Tiszántúlon várható. Többfelé várható ismétlődő jelleggel eső, zápor, zivatar. Az északias szél élénk, a Nyugat-Dunántúlon erős, Sopron körül viharos lesz. Hajnalban 13 és 19 fok között alakul a hőmérséklet. Délutánra nagyrészt 20 és 27 fok közé melegszik fel a levegő, de a Tiszántúl naposabb részein 28, 31 fok lesz.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.