Ez derült ki a Direkt36 legújabb tényfeltáró cikkéből. 

Itt a leleplezés: külföldre utazó újságírókat és diákokat figyelt meg az Orbán-kormány

Fotó: Jim WATSON / AFP

Tucatnyi diplomáciai jelentést írtak a külföldre látogató független magyar újságírók, illetve az újságírás iránt érdeklődő diákok útjairól az Orbán-kormány diplomatái – írta meg a Direkt36.

Az oknyomozó lap a táviratokat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével egy közérdekű adatigénylési per során szerezte meg.

A dokumentumokból a Direkt36 cikke szerint az derül ki, hogy az európai országokba delegált magyar diplomaták rendszeresen monitorozzák az Orbán-kormány ügyeiről beszámoló külföldi lapok tevékenységét, információt gyűjtenek független magyar újságírók útjairól, miközben a kormánypárti médiához kötődő emberek külföldi látogatásait aktívan segítik.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) még 2020 nyarán utasította az Európai Unióban működő magyar nagykövetségeket, nézzenek utána, hogy a fogadóország szervezett-e az elmúlt években szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, és ha igen, „milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel”.

Az utasítást Szijjártó Péter külügyminiszter bizalmi embere, Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára adta ki, az erről szóló levelet a Telex hozta nyilvánosságra még 2020-ban. Ezután jött a Direkt36 adatigénylése, melyet a minisztérium elutasított, ebből per lett, melynek eredményeképp végül kiadták a táviratokat.

A jelentések alapján ezek derültek ki:

- az információkat az Orbán-kormány diplomatái többek közt újságírók közösségi médiás profiljaiból vagy online elérhető beszámolókból gyűjtötték össze

- több nyugat-európai ország diplomáciai képviselete azt közölte, hogy a magyar kollégáik személyesen is kérdezősködtek náluk az után, hogy milyen programokat szerveznek magyar újságíróknak

- ezt informálisan tették, a külföldi diplomaták nem tudtak a megkeresések mögöttes szándékáról.

Az egyik jelentést, melyet a hágai magyar nagykövet küldött, nemcsak a Külügyminisztériumnak, de Orbán Viktor szóvivőjének, Havasi Bertalannak is elküldték, de megkapta azt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár is. Ez a dokumentum oknyomozó újságírók látogatásáról szól, melyet a holland állam szervezett cseh, lengyel, magyar és szlovák újságíróknak. Ezt az iratot még a Menczer-utasítás nyilvánosságra kerülése előtt, 2020. februárjában állították össze.

A hágai jelentés végigveszi, hogy az újságírók milyen holland szerkesztőségekbe látogattak el, valamint röviden jellemzi is ezeket a holland lapokat, külön kitérve arra, milyen, az Orbán-kormány számára kellemetlen témákról szoktak írni. A jelentésben megjegyzik, hogy nem sokkal korábban egy holland újságíróról is információkat küldtek, aki épp Kovács Zoltánnal tervezett interjút készíteni. A táviratot a nagykövet azzal zárja, hogy a holland kormány nem csak oknyomozó újságíróknak, hanem civil szervezetek képviselőinek is hamarosan szervezni fog egy programot, ezért ő haladéktalanul felveszi a kapcsolatot a hollandok illetékes programfelelősével.

A szlovén fővárosból, Ljubljanából érkezett, 2020. júniusi iratban arról találgatnak, hogy az Orbán-kormánnyal kritikus helyi médiának milyen kapcsolata lehet magyar újságírókkal és lapokkal. Egyes jelentésekből az is kiderül, hogy míg a kormánykritikusnak vélt újságírók útjairól jelentések készülnek, a kormánybarátnak nevezhető újságírók külföldi útjait aktívan segítik bizonyos nagykövetségek, köztük a varsói, a zágrábi és a madridi is. Az itt dolgozó diplomaták például informális kapcsolatépítő beszélgetéseket szerveztek a kilátogató kormánypárti médiamunkásoknak.

Forrás: hvg.hu, direkt36.hu

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Az öreg spicli- besúgó,,Győri Gábor meg csak nosztalgiázik...a régi szép időkről...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Vagy kina???, esetleg oroszország???Lehet válogatni. És mindez egy állitólagos demokráciában, az unió tagjaként.
Peller Anikó
Ehhez nem kell külföldre utazni, megfigyelnek itthon is. Egészen hihetetlen apparátus hálózatot építettek fel.
Clavigo
Az öreg spicli- besúgó,,Győri Gábor meg csak nosztalgiázik...a régi szép időkről...
kisfalud
Olyanok ezek a mi demokratáink, mint a kíváncsi szomszéd néni. Kígyót békát kiabál a szomszédról, és úton útfélen mondja, fuj, miket csinálnak ezek a fiatalok! Honnan tudja néni, kérdezik? Hát poharat tettem a falra, azon hallgattam!
Ha élne apáik példaképe Rákosi pajtás, mind a tíz ujját megnyalná ennek hallatán!
Yeromos
Nincs ebbe semmi furcsa orbán csak folytatja a komcsi családi hagyományokat 3/3 megfigyelések.
csak úgy....
@Shikari: tibim,te még azt sem tudod,hogy a hónap végén miböl vásárolsz be...,de nyald,ki tudja meddig nyalhatod és közben ne gondolkozz!
Aki Én
@ómió: Amivel nem tudsz mit kezdeni, az hazugság, mi, balfasz?
Clavigo
@Shikari: Kávé szüneted van,kukabúvár ?
Aki Én
Az illetékes miniszterünk meg csak parizerezik, az érdekli.
Clavigo
@Aki Én: Pegazus Jocó ..:):):):) a tesztoszteron tartály ..:):):)
csak úgy....
@Maccska: 10:58 az idös anyádat és a hüle fiát meg a fidesz...
kulabombaafityiszre
Csicska peti fosik,hogy egy oknyomozó újságíró levideózza amint épp egy buzibárból jön ki.
Eladott Ország
Amit legtöbbjünk még csak szégyenkezve mert kimondani , azt a New York Times kimondta. Orbán által kiépített rendszer lényegében fasiszta. Nincs még Gestapó, de az állam feletti ellenőrzés így is teljes.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/272325469_4535353376592665_328051281538257071_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=OjtQHjMJi00AX-mx1OJ&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT82t2P6SGfHxml_3I7OGB356d-YD8_sbuSGkcKn1c-5wg&oe=62A738E2
Havanagi
Ezt szereti a 2/3 ,ha "be vannak védve".Egy fertő az egész ország.
Uriel
Orbán "nem ágyban párnák közt" Viktor: „Mi sohasem akarnánk elhallgattatni olyanokat, akik nem értenek egyet velünk”
Mi csak lehallgatjuk őket törvénytelen eszközökkel, aztán foganatosítunk - a magyar cárevics Orbánevics Viktorovics utasítására.
Mert Matyarország előre megy a putyini úton !!!
csak úgy....
sok buta komcsit ismertem meg életemben,de ök legalább nem vitatkoztak a butaságukból kifolyólag! -ök csak jelentettek,amibe rendszeresen bele is zavarodtak.
-gondolom a leszármazottak sem lettek okosabbak...,csak most a fideszéknél keresik a kiflire& sörre valót.
Uriel
@Pegero: Téged biztos, hogy kiírt Jézus.

Ezzel feküdj és ezzel ébredj, te istentelen köcsög!
justhpeter
Azt hiszem, ha 4X2/3 után még erre is szükség van, ott komony defekt lehet nyaktól felfelé. Itt már nem a régi bolsevik emlőkön felnövésről van szó, hanem az agy az ész és a jellem végleges, vsszafordíthatatlan torzulásáról. Orbán esetében még érthető is lenne, lassan 60 éves és egész életét a primitív, ingerszegény politikai közegben élte le, becsületes munkát nem végzett, becsületes emberekkel nem találkozott. A második fideSS-kdnp generáció még csak a jellem gyors torzulásánál tart, ami megakadályozza őket bármiféle tisztességes megoldás elsajátításában. Számukra csak az jelenthet előrejutási lehetőséget, amit torz jellemmel is el lehet érni, a szervilizmus és a besúgás. Ám az ország gazdasági és erkölcsi rombadöntéséért a nagyobb felelősséget az a 3 millió választó felel, aki erre szavazott. Felmentésük a fideSS-kdnp 12 éves hatalomgyakorlása után nem jöhet szóba.
namihami
Csak meg akarták őket óvni attól, hogy eltévedjenek azokban a nagy városokban. A vége az lenne, hogy ott állhatnának, egyszál magukban és segítség meg sehol.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.