Az Európai Bizottság tiszta vizet öntött a pénzespohárba.

110 milliárdból 102 milliárdot elköltött a kormány az EU-s menekültpénzből, de teljesen másra

Fotó: Pixabay

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a két héttel ezelőtti kormányinfón azt mondta, nem kaptunk forrást az ukrajnai menekültek ellátására, addig az Európai Bizottság egyik tisztségviselője a hvg.hu-nak azt írta, hogy a REACT-EU nevű alapból nekünk járó 110 milliárd forintnak megfelelő 299,6 millió eurós előfinanszírozásból úgy 263,2 milliót (a mostani, jóval gyengébb árfolyamon számolva 102,5 milliárd forintnyit) már megkaptunk.

A hvg.hu szerint a Bizottság részéről azt is közölték, hogy az utalás már áprilisban megtörtént, a fennmaradó összeg kisebb részét a későbbiekben kapjuk meg, egy részét pedig időközi kifizetések igénylésével már fel is használta a magyar kormányzat.

A pénzügyi segély folyósításáról az ukrán menekültválság kezelésére az Európai Unió még április elején döntött. A válság által leginkább érintett tagállamok számára az unió REACT-EU járvány utáni gazdasági helyreállításért felelős programjának átcsoportosításával nyújt támogatást.

A Miniszterelnökség a hvg.hu-nak küldött válaszából azonban kiderül az ellentmondás oka: mivel az említett forrást eredetileg a koronavírus-helyzet utáni újraindításra szánták, a kormányzat azt már lekötötte más célokra. Azt írták:

Áprilisban a REACT-EU keretében a Magyarországnak egyébként is járó, már korábban más célra lekötött uniós forrásból kaptunk előleget. Ez sajnos egyetlenegy euró új uniós forrást sem jelent az országnak.

Vagyis – szemben a segélyszervezeteknek támogatást osztó alap egyik munkatársával és az egyik támogatott szeretetszolgálattal – ők nem állítják, hogy a REACT-EU-pénzek nem költhetők az ukrajnai menekültekre, csupán már másra felhasználták azokat, ezért teljesen új pénzt szeretnének. Erre vonatkozik az állítás, amely szerint nem kaptunk egy fillért sem. Ez így pedig már nem mond ellent a Bizottság állításának, amely szerint az el nem fogadott helyreállítási tervünk ellenére megelőlegzett összeg oroszlánrészét már elutalták.

Forrás: hvg.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
A cikk szerint akkor most a kormány sikkasztott?A pénzt amit egy meghatározott célra adnak , csak arra lehet felhasználni.A magyar BTK szerint, ha az ember a rábízott pénzt másra használja mint amire adták, sajátjaként rendelkezik vele, az sikkaszt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
@Eladott Ország: meg elkellett volna ezzel az eltünt pénzzel számolni a kurványnak az EU fele, csak nem fog tudni... a maradék 2 millát már nem fogják utalni nekünk.. lófaszt nekünk, a kurványnak!
Néro2
Há mi törpént meggint lopott a qurmány? Nahát ! Már akkor világos volt mikor minden civilt elzavartak a menekültektől.
Ezt meg-int ki vitte haza ?
Egyébként meg Fityma savazó : És , és ?
kereső
Mégis mi ebben a hir? Olyan megszokott már, hogy a kancellária miniszter (IS) hazudik, a kormány meg lop ezerrel.
Még jöhet toporzék druzsba is, hogy "kikérjük magunknak", meg több tiszteletet. A nagyérdemű, meg vagy tapsikol a "tökösnek", vagy miderre csak ismételten megrántja a vállát.
ómió
Csak nem, mert annyit már saját pénzből rég rájuk költött!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.