A HVG360 számolt be arról, hogy egy kormányhatározatból és Nagy Márton újdonsült gazdaságfejlesztési miniszter hétvégi nyilatkozatából arra lehet következtetni, hogy az érintettek egy részét kirakják a kedvezményezett körből.

Fájó pofon ez Orbánnak: csatát vesztett a „szabadságharcában”, nem is akármekkorát

A tíz főnél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozások és az önkormányzatok ezentúl kénytelenek lesznek piaci árat fizetni az energiáért, holott nekik eddig megengedték, hogy behúzódjanak a rezsiernyő alá.

Hiába nyert vá­­lasz­tást Orbán Viktor a rezsicsökkentésre mutogatva, hiába hirdetett csatát az Európai Unió ellen az energiaszolgáltatás hatósági árainak fenntartása érdekében, és hiába vetett ki különadókat egy sor ágazatra ugyanezért, nem sikerül megtartania az ígéretét.

Nagy a Kossuth rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, a kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat.

Tehát az árfixálás a jövőben csak a családokra fog vonatkozni.

Így mindenesetre már puszta választási kampányeszköznek tűnik az a tavalyi könnyítés, amellyel egyes cégeket is beengedtek az egyetemes szolgáltatásba. Sőt állítólag az újonnan felállított rezsialapot is azért hozta létre az ötödik Orbán-kormány, hogy a hatósági árakat „megvédje”.

Összesen 670 milliárd forintot húz be ide a kormány, főként az energiaszektortól és a légitársaságoktól bevasalt különadókból.

Ám mindez nem elég a legsérülékenyebb cégek és az önkormányzatok megsegítésére.

Azok, akik 2021 végén nem éltek a könnyítéssel, a korábbihoz képest akár 5-10-szeres áron tudtak csak gázellátásra szerződni, és az áram is legalább kétszer annyiba került idén év elején, mint egy évvel korábban. Ez zúdul most egy csapásra a védernyő alól kizuhanók nyakába, csak még durvábban, ugyanis az orosz–ukrán háború még feljebb lökte az árakat.

A szakértők szerint célzott támogatásra, pályázati lehetőségekre és kedvezményes finanszírozásra lenne szükség, vagy éppen elősegíteni a vállalatok belépését a megújuló támogatási rendszerbe.

A központi költségvetési szerveknek február 1-jétől kell a piacon áramot vásárolniuk, ám az eddigi tapasztalatok nem túl biztatóak, a Közbeszerzési Értesítőben nem sorakoznak a sikeres ajánlattételek. Így őket továbbra is az MVM látja el, de szerződés híján még büntetőszorzóval is megfejelve az árat. Magyarán:

érvényes közbeszerzéssel az óvodáknak, iskoláknak és más intézményeknek akár öt-hatszoros árat kell majd fizetniük, anélkül pedig még többet.

Perlusz László, a Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkárának valamint Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont kutató főmunkatársának gondolatairól, és azokról a mikrovállalkozások melyek hozzávetőleg a magyar munkavállalók negyedét alkalmazzák, a HVG360 cikkében olvashat bővebben.

Forrás: HVG360

50 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Agyatlanok rezsibohockodása ideig óráig. Addig kitalálják ki a bűnös. Szónék kormány ti mert szétloptátok az országot ahol a közpénz elvesztette közpánz jellegét.. Tényleg mi van már Európa legjobb gazdaságának dumájával meg az egyéb tetű hazugságaitokkal?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kissé felnőttem
@Németh István: éppen magadról állitód ki a vádat bravó lassan tán megis érted amit ideokádsz? ideje már selejt seggnyalonc a tiéd állt ám a rákóczi téren ne m mesélte el?
Németh István
@kissé felnőttem: az értelmes emberek értelmes nyilatkozatra is képesek! Ez nem sugárzik belőled!
kissé felnőttem
@Németh István: hát te is a baglyokak irod a sületlenségeidet vagy csak diktálod mert se irni se olvasnin nem tudsz analfabéta amikor én már irtam olvastam téged akkot fostak össue koktélbol anyádat kérdezd meg okitsd ne másokat bugris
Németh István
@Néro2: @KisTehen: @kissé felnőttem: a hülyék saját maguk ellen és kárára ugatnak, mert megtehetik, miért ne?... Csakhogy nagyon aljadékok merthogy ők is élvezkednek a helyzeten! Na ilyenek a szemét gecik! Az az ti gennygócok!
Németh István
Mindazok akik a nemzet érdekei ellen nyilvánulnak meg sajnos rohadt szemetek! MERT mód van a nemzet javát szolgáló észrevételekre, de nincs szükség aljas csúsztatásokra és alpári megnyilvánulásokra! Nincs szükség a moslék buzik agyament fejtegetéseire, és a hazaárulók közpénzen lébecoló személyeik eltartására! Ha pedig a csaknem 10 millió polgárnak kedvező kormányzati intézkedés nem tetszik akkor szíveskedjenek elmenni a büdös picsába és nem igénybe venni a polgárságnak adott jobban élési lehetőséget! EZT CSAK ÚGY MEGJEGYEZTEM!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.