A háborús inflációt és gazdasági válságot is kezelni képes költségvetést fogadott el a kormány 2023-ra – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, ahol a benzinárstop kapcsán arról is beszélt, hogy a rendkívüli helyzet miatt rendkívüli intézkedések kellenek.

Orbán Viktor: "A háborús infláció letörésének a legegyszerűbb módja a béke"Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2022. május 6-án. MTI/Fischer Zoltán

A kormányfő kiemelte:

nagy esélye van annak, hogy a háború elhúzódik, és a 2023-as év is "bizonytalan lesz és szorongásokkal teli", a világot "gyötörni fogja a háború és annak a gazdasági következményei". A magyarok ki fognak maradni a háborúból, de "nem húzhatjuk ki magunkat teljesen a következményei alól", és ilyen következmény az infláció és a gazdasági válság

- magyarázta.

Kijelentette:

"megvédjük azt, amit a kormányalakításkor vállaltunk", a nyugdíjakat és a teljes foglalkoztatást, továbbá a költségvetés meg fogja védeni a családtámogatási rendszert és a rezsicsökkentést is.

Közölte:

"a mai napon vagy holnap" ki kell adnia egy rendeletet, amely a rezsicsökkentés részletszabályait tartalmazza. Ebben benne lesz, hogy mintegy 100 ezer kisvállalkozó benne marad a csökkentett árú energiaellátásban, vagyis a védett rezsiköltségvetésben

- mondta.

Emlékeztetett:

a költségvetésben két alapot hoztak létre: egy honvédelmi alapot, hogy Magyarországot meg tudják védeni, és a hadsereget baj esetén akcióképessé tegyék, és egy rezsivédelmi alapot, ami a családok életszínvonalának megvédését szolgálja.

Kitért arra is: gazdasági ügyekkel foglalkozó miniszterek véleménye szerint 5-6 százalékkal csökkentik az inflációt az árstopintézkedések, azaz ha a benzint érintő ársapka, az élelmiszerre vonatkozó árstop és a rezsicsökkentés nem lenne, akkor 10 százalék helyett 15-16 százalékon lenne Magyarországon az infláció. Jelezte: szeretné meghosszabbítani a július 1-jéig érvényben lévő árstopokat, de ebben a kérdésben körültekintően kell eljárni, az ügyben a gazdasági kérdésekkel foglalkozó miniszterek tesznek majd javaslatot a kormány számára.

Azt mondta, minden a háborún múlik, mert ha háború van, akkor háborús infláció van. "A háború rombol, az infláció rombol. Ha béke van, akkor gyorsabban tudjuk kivezetni majd ezeket az intézkedéseket, ha háború van, akkor nem fogjuk tudni kivezetni vagy csak nagyon lassan"

- mondta.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetett: egészen addig, amíg az Európai Unió a háborús helyzetet finanszírozza, megnyújtja, addig az infláció is növekedni fog.

A háborús infláció letörésének a legegyszerűbb módja a béke

- hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy jelenleg a magyar kormány szinte az egyetlen egész Európában, amely nem szankcióról és háborúról beszél, hanem arról, hogy békére van szükség.

Úgy vélte:

az EU-nak lassan stratégiát is kell váltania ebben a kérdésben, mert ha így megy tovább és az olajembargó után bevezetik a gázembargót is, akkor az egész európai gazdaságot tönkre fogják tenni.

A miniszterelnök szerint Soros egy "háborús uszító"reagált az Európai Bizottság felszólítására, és beszélt az extraprofitadóról is.

Forrás: MTI

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ő beszél békéről, aki mindenkival harcban áll??!! Kissé nevetséges!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Istenakinincsen
@drrotf: Értem amit mondasz,de sajnos pont az ügyes vagy nem tudom minek nevezzem mondatait hiszik el sokan.Talán úgy van szerkesztve,hogy az első részt felfogják a többi meg már nem számít.Orbánnak is valaki megírja a szöveget,hogy mit olvasson fel.ez fejből csak marhaságokat tud mondani...meg néhány indián közmondást.:)
verőce21
Csak aranyere ne legyen Orbánnak, mert azt fogják mondani, hogy elsikkasztotta a magyar nép tulajdonából...
teuton
@verőce21: Orbannak aranyere csak az erölködestöl lesz, mit lehet haziudni, milyen hihetelen meseket/kifogasokat kell talalni!
1. A nagyar inflacio mar a haboru ELÖTT ketszerese volt az europainak, lasd banki kamatok, euro arfolyam, elelmiszerarak emelkedese! A MAGYAR napraforgoolaj mar a haboru ELÖTT 2x annyiba került, mint Nemetorszagba exportalva, a fizeteshez szamolva ledig a TIZSZERESE volt!!! A Pick szalami is olcsobb... Farhatrol nem tudok nyilatkozni, az kutyaeledelkent aruljak, a szegeny nyugdijas inkabb pulykamellett vesz.
2. Ha annyira beket akar, akkor miert haboruzik allandoan, hiszen evek ota "Harcol" Brüsszel ellen... Meg is van a következmenye, több milliard euro elvonasa, több elmarasztalo birosagi itelet, több kötelezettsegszegesi eljaras...
Toller Béla
Hja, ez egy zseni ! Egy meg egy az kettő - vágnánk rá kórusban ! És béke meg akkor lesz, ha a hozzád hasonlóknak utóljára integettünk a a Vlagyivosztok felé tartó vonat után ! Amelyet putty vezet ...
Havanagi
@drrotf: Bocs, nem félretájékoztat,hanem hazudik,ahogy szokott.Mostmár az interneten a koszos fidesz médiák csak ezt szajkózzák,amíg a hívekben nem rögzül.Átkozott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.