Minden eddiginél jelentősebb és széleskörűbb energetikai megállapodást írt alá Magyarország és Szerbia, amely biztonságot ad mindkét ország energiaellátása szempontjából – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Belgrádban.

Szijjártó: "Történelmi megállapodás születik!" – videóFotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter napirend előtti felszólalásra válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 24-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján a külgazdasági és külügyminiszter kiemelte:

"az egész világon elképesztő bizonytalanság uralkodik", átalakul a világgazdaság, a háború és a szankciók "alapvető igazságokat rengetnek meg".

A tárcavezető szerint senki nem gondolt arra pár éve, hogy energiabeszerzésről folytatott tárgyalások során nem az ár lesz a fő kérdés, hanem az, hogy egyáltalán lehet-e vásárolni elég energiahordozót.

Hozzátette:

azt sem gondolta volna senki, hogy az energiaellátás biztonsága ilyen kritikus és életbevágó jelentőségű kérdés lesz.

Szerbia a két aláírt szerződéssel arra kötött szövetséget, hogy

"minden körülmények között garantáljuk országaink számára a biztonságos és kiszámítható energiaellátást". Az egyik szerződés értelmében arról állapodtak meg, hogy Szerbia Magyarországon keresztül szerez be és Magyarországon tárol 500 millió köbméternyi földgázt a most következő téli szezonban.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy

a földgáz terén történő együttműködés eddig is kiváló volt Szerbia és Magyarország között, hiszen a Magyarországra érkező földgázszállítás egy jelentős része délről, Szerbián keresztül érkezik, az idén például több mint 1,7 milliárd köbméter. Az új megállapodás most biztosítja Szerbia hiánytalan földgázellátását a következő téli szezonban, egyúttal pedig "megerősíti Magyarország szerepét a regionális energiaellátás biztonsága terén"

- húzta alá Szijjártó Péter. A szerződés értelmében július elsejétől elkezdik magyarországi tározókban tárolni a Szerbia által megvásárolt földgázt, október elsejétől pedig napi 3-6 millió köbmétereres adagokban juttatják el Szerbiába.

A másik aláírt szerződés tartalmazza a két ország villamosenergia-piacainak összekapcsolását. "Ezzel Magyarország csatlakozik ahhoz a szerb-szlovén kezdeményezéshez, amelynek nyomán egy közös regionális energiatőzsde jön létre"

- magyarázta Szijjártó Péter.

Ezzel nő a piac mérete, ez pedig általában árcsökkentést is jelent, és "ez a mostani rendkívül bizonytalan helyzetben elképesztő fontosságú mindannyiunk számára". Emellett a két ország közötti villamosenergia-szállítás is gyorsabb és könnyebb lesz. A szerződés tartalmazza továbbá, hogy megnövelik a nemzeti rendszereket összekötő villamos áram-vezeték kapacitását

- közölte a tárcavezető.

Magyarázata szerint jelenleg éves szinten maximum ezer megawatt szállítási kapacitás volt a két ország között, ezt 500 megawattal megnövelik, az új vezeték pedig Sándorfalva és Szabadka között épül ki 2028 tavaszáig. "Ezáltal a megépülő paksi atomerőmű, és a folyamatban lévő szerbiai beruházások nyomán megemelkedő villamos áram- kapacitásainkat is fel tudjuk használni egymás érdekében".

Szijjártó Péter közölte továbbá, hogy

közös fejlesztéseket hajtanak végre a megújuló energiaforrások felhasználása terén, valamint a szerződés értelmében a szerbiai erőműfejlesztések során nagy mértékben magyar technológiákat fognak használni.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy

az energetikai megállapodás hatalmas előrelépés, "új dimenziót nyit, és a regionális energiaellátás terén megerősíti Magyarország és Szerbia stratégiai szövetségét, biztonságot ad az energiaellátásban, és segít abban, hogy a rezsicsökkentés eredményeit is megvédjük".

Szijjártó Péter pénteken Aleksandar Vucic szerb államfővel is tárgyalt a két országot érintő legfontosabb kérdésekről, elsősorban az energiabiztonságról és a két ország stratégiai partnerségéről. Elhangzott, az energiahordozók Magyarország és Szerbia közötti akadálytalan és zavartalan áramlása újabb bizonyítéka a két ország kiemelkedően jó és baráti kapcsolatának.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sgl
Vak vezet világtalant határozottan megvédik egymást, mivel egyikünknek sincs semmije.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
sgl
Vak vezet világtalant határozottan megvédik egymást, mivel egyikünknek sincs semmije.
orsos vendel
"az egész világon elképesztő bizonytalanság uralkodik" ez sem igaz !!! te totalisan hulye vagy !!!
Béla333
Peti! Mi a szar van már a Lavrovtól a hazaárulásodért kapott kitüntetéssel?
Otthon ki van állítva egy díszhelyen?
Mocskos hazaáruló!
KisTehen
agyasok megint nem látnak tovább az orruknál :D
lampa laz
Ezt a szöveget olvasva a lélegeztető és vakcina biznisz ugrott be...
"A tárcavezető szerint senki nem gondolt arra pár éve, hogy energiabeszerzésről folytatott tárgyalások során nem az ár lesz a fő kérdés, hanem az, hogy egyáltalán lehet-e vásárolni elég energiahordozót."
Nos a levegőpumpa és a sóoldat beszerzésénél is azt ismételgették, h nem számít mennyibe kerül. Ez a történelmi megállapodás is qva sokba fog kerülni nekünk. Ezek mindig megtalálják a talajt ahonnan pénzt lehet előásni maguknak. A hülye barmok meg a rezsire ugranak, mert elhiszik, h értük van, pedig dehogy.
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 17:07
Kérlek téged mint jól értesült kis tehenet áruld el a nagy titkot mi volt itt a történelmi megállapodás
az energiáról amikor egyik országnak sincs semmilye bár szerbiának egy kicsit kevesebb.
KisTehen
@Clavigo: @kulabombaafityiszre: mivel szépen kértétek ...

szerbia még nem eu tag ... szerbiának nem kötelező betartani a szankciókat ... annyi orosz cuccot vásárol ,amennyit nem szégyell
sgl
@lampa laz: a rezsi a paraván amivel eltakarják a gazemberségüket és ez a kretén balfasz ellenzék nem tud két egyene hatásos mondatot összerakni, hogy a választóhz eljuttassa a fidesz alajsságát, hazugságát.
Nekünk azért xar mert a fideszgazembereknek jó és a világ legkreténebb ellenzéke van a fideszmaffiával szembe.
Ne feledjük ennek az ellenzéknek is jó: milliós fizuk.
Nekünk meg a papsajt a rétről.
Meg a hüvelygomba.
Yeromos
Az nem jelent problémát, hogy egyik országnak sincs gáza, mindkét ország az oroszoktól veszi?
KisTehen
@Yeromos: ez nem a probléma, hanem a megoldás :)
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 17:18
Amennyiben bulgária átengedi a cuccot,mert rebesgettek olyat,hogy felülvizsgálja a gázszerződést és elzája a vezetéket,Ehhez minden joga meg van.Egyébként ha így haladunk mi sem leszünk eu tagok.
KisTehen
@kulabombaafityiszre: ha így haladunk, nem lesz EU se
Béla333
Az EU államban élők többsége alig várja már, hogy a magyar maffiózók végre eltakarodjanak a közös csapatból...
Nagyon jól el lennének ők nélkülünk, csak az a sok hülyemagyar maffia hívő gondolja úgy, hogy nélkülünk összeomlana az a hanyatló Nyugat!
kulabombaafityiszre
@KisTehen: ma, 17:27
Azért mert a lókupec gazdád,mivel nincs pénz csak szívatás kilép,attól nem dől össze az eu sőt megkönnyebülnek.
Yeromos
Mi a mefgoldás, hogy ezek a tetvek eladják a tárolókapacitásunk egy részét, az nem jut eszedbe bocikám, hogy akkor kevesebb gázt tudunk letárolni hazai célra.
lampa laz
@sgl: Itt nincs ellenzék csak megélhetési politikus mind a két oldalon. Az ellenzéknek nevezett képződmény is csak arra hajtott, h bejusson a parlamentbe, ott aztán elvannak mint lófszahidegvízben, majd 3 év múlva megint elkezdenek mozogni, h észrevegyük őket. Rosszúl vagyok tőlük, utálom mind, jobbról is meg balról is.
Gauntlet
@kereső: mikor értik meg hogy itt diktatúra van?
verőce21
Reméljük működni fog..., majd veszünk tőlük orosz olajat, amit a Fekete-tengerről felhoznak a szerbek a Dunán...:)

A nyugat is közvetítőkkel fogja továbbvásárolni az orosz energiahordozókat...
Úgy nem vesznek orosz olajat, hogy vesznek
kereső
@Gauntlet: Amig van "parlamentáris demokrácia" , addig nem.
kereső
Amikor druzsbaoporzékunk "történelmi"megállapodásról beszél,és történelmi megállapodást köt, nekem mindig az jut az eszembe, hogy ez eddig mindig az az ország kárára,és néhány maffia tag hasznára történt. Most sem lesz másképp. Majd ha, kiderülnek a megállapodás részletei, akkor lehet "hurráz"ni.Érdekelne azért, hogy Magyarország miért is nem az eu-s egységes energia rendszeréhez kiván csatlakazni, miért is az oroszbarát szerbekkel kiván külön utakon járni???,,
ómió
Növekvő energiabiztonság!? Az efftársi "brüsszelkompatibilitás" meg smafu!?
Uriel
Öld meg mond. o9STEN MAJ SZÉTVÁLOGATJA.
Eemgeyk szarbiába és veszet ega drugaNOVOT
saZN BEFÉSZKELEM MAGA EGY VAN-BA és kiiktatom a gecit !!!

uiTÁLOM A ,MAMAGYA
Uriel
ÖLD MEG MIND AZ ÖSSZES MAGYART!
A MATYAR EGY GECI NÉPSÉG !!!
ÖLD MEG MIND !!!
UINDORODOM TŐLETEK GECI MATYROK!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.