Ezt stílszerűen a Magyar Nemzetnek nyilatkozta az alkotmányjogász.

ifj. Lomnici Zoltán: alkotmányt sértene, ha Horn Gyuláról neveznék el a budapesti sétánytMTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Alkotmányt sértene, ha egy volt karhatalmistáról neveznének el közterületet – állítja ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntésével kapcsolatban, amely szerint Horn Gyuláról neveznének el egy XIII. kerületi sétányt.

A Magyar Nemzet szombati számában – melyet az MTI szemléz – megjelent cikkben ifj. Lomnici Zoltán rámutatott: a hatályos jogszabályok értelmében

nem lehet közterületet elnevezni olyan személyről, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett.

Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy nem tekinthető elévültnek azoknak a törvényben meghatározott, a pártállam nevében, érdekében vagy egyetértésével a kommunista diktatúrában Magyarország ellen vagy személyek ellen elkövetett súlyos bűncselekményeknek a büntethetősége, amelyeket az elkövetéskor hatályos büntetőtörvény figyelmen kívül hagyásával politikai okból nem üldöztek – fejtette ki.

Hozzátette: Horn Gyula különböző okoknál fogva elkerülhette a felelősségre vonást,

ez azonban nem jelenti azt, hogy az 1956-os események megtorlásában betöltött szerepe kitörölhető a magyar történelemből és emlékezetből. Egy ilyen intézkedés amellett, hogy mély sebet ejt Magyarország emlékezetpolitikájában, egyszersmind olyan nemzeti minimumokat éget fel, amelyek ezidáig megdönthetetlennek számítottak – hangoztatta a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szóvivője.

A Budapest balliberális vezetése által meghozott döntés egyértelmű és megdönthetetlen bizonyítéka annak, hogy a jelenlegi baloldal nem határolódik el a kommunista rendszer által az 56-os szabadságharccal összefüggésben elkövetett bűnöktől

– vélekedik ifj. Lomnici Zoltán.

Az egyesület elnöke elmondta: közérdekű bejelentést fognak tenni a fővárosi önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó kormányhivatalnál, és kezdeményezik, hogy a jogsértéssel szemben a kormányhivatal lépjen fel, amennyiben a közterület elnevezése hatályossá válik.

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
"Horn Gyula különböző okoknál fogva elkerülhette a felelősségre vonást"
És ez főleg úgy érdekes, hogy egyetlen Orbán kormány sem ítélte el. Ahogy Gyurcsányt sem ítélte el 12 év alatt egyetlen Orbán kormány sem. Nem mintha okuk lett vona rá, de folyton valami korrupcióról meg szemkilövetésről beszélnde, de soha nem próbáltak semmit számon kérni rajta. Egyetlen feljelentésről tudok és azt sem Orbánék, hanem a volt LMP-s Schiffer indította Sukoró ügyben. Ráadásul azt is 2009-ben, MSZP kormány alatt.
Kedves fiatalok, akik nem emlékeznek rá milyen volt 2010 előtt az élet. Akkor még ellenzékből is tudott több népszavazást is tarttatni Orbán, és bizony MSZP kormányzás alatt bíróság elé lehetett vinni a volt miniszterelnököt! És képzeljétek el ma ezt az Orbán kormány alatt! Eképzelhetetlen.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Nem lévén Alkotmányunk, nincs mit sérteni! A szervilizmusba kötelező belehülyülni kis hazánkba?
ómió
Pedig Mutyigeri efftársat már csak egy Pufajkás Sétány "hozhatná egyenesbe"!
Bogatir
Melyik alkotmánnyal nem fér össze, te szerencsétlen? A gránit szilárdságú Szájer tákolmány? Dugd fel a seggedbe!
Gyurka80
@Nessy: VAN! A pöstiek teljesen meghülyültek pufajkásról elnevezni?Ez már megcsinálták egyszer , utána mennyi utcát kellett átnevezni pl. lenin krt-t Teréz körútra stb.
kereső
@KisTehen: Persze ti gondoltok rájuk, putyin kiszolgálásával, és scheggének nyalogatásával. Horn besorozott kiskatona volt, az, hogy a "pufajkokásoknál"-karhatalmistáknál szolgált, nem rajta múlott. És senki-,mondom senki nem tudott felhozni egyetlen olyan tényt, olyan dokumentumokkal alátámasztott tényt, amely igazolta volna, hogy bárkit a részéről atrocitás ért. De, ha már igy szóba került, beszéljünk kövér lászló szochazás kitüntetett apjáról, aki ezt a kitüntetést 56-ért kapta. És részt vett a "gengszter váltás" előtti elnyomó állam apparátusában. Részt- mint oly sokan mások. Viszont az egyik motorja volt"kommunistaként" , hogy az oroszok kivonultak az országból- Németh Miklóssal egyetemben- , hogy
az ország elindulhatott a demokratikus fejlődés útján./ ezzel csak azt akarom mondani, hogy nem az "utcai" harcos volt az./Lehetne ezt még ragozni, de ez boszorkány üldözés egy a magyar történelem egyik kiemelkedő politikusával szemben.
kereső
az mszp/párpeszéd visszagyúrte már x@rt ebbe a hülyébe???, vagy még várni kell egy kicsit, hogy mit mond orbán?
Nessy
@Gyurka80: Itt most arról van szó, hogy a nem létező Alkotmányra hivatkozik Lomniczy, amit pont a fidesz volt szives megszüntetni!
Ahogy Orbán védi Putyint az állandó vétóival, nincs kizárva a Széll Kálmán tér visszanevezése se Moszkva térre!
verőce21
"Nem lehet közterületet elnevezni olyan személyről, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett."
Gauntlet
már miért sértene? 10x-szer különb ember volt mint ti. nem feledjük a mocskolódásaitokat !!!
kereső
@KisTehen: Nem dicsérte- ne hazudj! Bár ez nálatok már a természetes állapot, igy aztán ezt kérni is botorság! És, igen le veletek!
gina
De majd egy büdös zsiros cigányról biztos nem törvénysértő, aljas gazemberek, a nyomába nem jön egy fideszes patkány sem, neki neve volt ,van, OV nak is ,csak egy hernyó paprikajancsi undoritó kis féreg !!
kereső
@KisTehen: Hoz ide a teljes szöveget marha!, azután értelmezzük, hogy mit is mondott! Tudod- nem ér, hogy "lökd ide a sört", miért?mert csak!
szaboria1
Annyira alkotmányjogász, hogy az apja sem ismeri el. CÖFös a drága mint a Bayer Zsótika csak ugatják a hülyeséget.
csak úgy....
az összes zsákutcát mai és XX. sz.-i magyar politikusokról nevezném el!
szegfue
De hát nincs is Alkotmányunk!! Igy nincs is mit megsérteni!
human
"Horn Gyula különböző okoknál fogva elkerülhette a felelősségre vonást"
És ez főleg úgy érdekes, hogy egyetlen Orbán kormány sem ítélte el. Ahogy Gyurcsányt sem ítélte el 12 év alatt egyetlen Orbán kormány sem. Nem mintha okuk lett vona rá, de folyton valami korrupcióról meg szemkilövetésről beszélnde, de soha nem próbáltak semmit számon kérni rajta. Egyetlen feljelentésről tudok és azt sem Orbánék, hanem a volt LMP-s Schiffer indította Sukoró ügyben. Ráadásul azt is 2009-ben, MSZP kormány alatt.
Kedves fiatalok, akik nem emlékeznek rá milyen volt 2010 előtt az élet. Akkor még ellenzékből is tudott több népszavazást is tarttatni Orbán, és bizony MSZP kormányzás alatt bíróság elé lehetett vinni a volt miniszterelnököt! És képzeljétek el ma ezt az Orbán kormány alatt! Eképzelhetetlen.
Baker
"nem lehet közterületet elnevezni olyan személyről, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett"

Kivéve tiszteletreméltó Vitéz Nagybányai Horthy Miklós kormányzó urat - tette hozzá Lomtári Zoltán.
jesz
ifjabb Lomnici csak azt mondja, amire felkérték...aztán mehet a kasszához.
Baker
@Gyurka80: A Hitler tér jobban tetszett, ugye?
Eladott Ország
"Nem az egykori KISZ-titkár, hanem Horn Gyula, vágta át a határkerítés drótját. Alighanem azért bántja most ennyire az udvari dalnokokat a dolog, mert Angela Merkel nem Orbánnak köszöngeti a vasfüggöny lebontását. Jó lenne valahogy feldolgozni lelkileg ezt a traumát, mert nem lehet változtatni rajta. Orbán Viktor nem a vasfüggönyt bontotta le, hanem a jogállamot és a demokráciát. Még akkor is, ha Schmidt Mária udvari történetíró megfeszül, hogy bebizonyítsa, az ő szívbéli szerelmének köszönhetjük a rendszerváltást. Nem, neki valami egészen mást köszönhetünk. Remélem, lesz is módunk méltó módon meghálálni. 2015-ben maga Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnöke avatta fel Horn szobrát, azon a német-magyar megemlékezésen, amelyet a szintén róla elnevezett teremben tartottak.Ez a fájdalom oka. Hogy nem Orbán-szobor, hogy még utólag sem lehet Orbán élő szobrának talapzatára kalapálni, hogy ő küzdött a világgal és kiszabadította a Szovjetunió fogságából Magyarországot. Nem küzdött, építgette a karrierjét először a KISZ-ben, aztán a Fideszben. Figyelte, hová álljon, hol remélhet hasznot. Éppen mint most. Hornéknak egyébként nem kellett törleszkedniük senkihez. Orbánnak sem kellene sem Németországhoz, sem Oroszországhoz, sem Kínához. Mégis ezt teszi. És még csak véletlenül sem az ország, hanem a saját érdekében. Szóval ha megfeszülnek az udvari firkászok, Orbán akkor sem határbontóként, hanem határépítőként fog bevonulni a történelembe."
Eladott Ország
Nem kerítést, csak kordont bontott Orbán, amiért ma még az országgyűlési képviselők is hatalmas büntetést kapnának. Ő a kerítés építésével büszkélkedhet, és siránkozhat, hogy nem fizetik ki neki. De azért szoborba szívesen látnám, ha akár bronzba, akár aranyba - természetesen forróba - öntenék. Bár nem Orbán vágta át a vasfüggönyt, de azóta már pótolta hiányosságait, hiszen az elmúlt 30 évben már mindent és mindenkit átvágott! Ha Nemzethy' Hájtömegünk' még 10 évig marad, Pisztolyos Kancsal Maris azt is bebizonyítja, hogy ő foglalt hont. És nem, nem 7 vezér, ő egyedül. Szent István reinkarnációja csak ő nem a népért munkálkodik, hanem saját zsebre dolgozik, "a haza az első" szlogennel, hülyiti a híveit!
Feró25
Németország 97877 Wertheim Gyula Horn str.
Gyurka80
@Nessy: Van alkotmány a komcsi alkotmány helyett, "Magyarország Alaptörvénye" a neve: www.parlament.hu/irom39/02627/02627.pdf
CsipkeRózsa
Melyik alkotmány tiltja ezt? Még az orbáni alaptörvény se.
Bogatir
@human: Orbánról maximum szeméttelepet szabad elnevezni.. Gyalázat mit tett a hazánkkal ez a csúti ganaj.
Eladott Ország
Ifj. Lomnici Zoltán, Magyarországon világhírű tudós, jogász, alkotmányjogász, a közmédia egyik legmegbízhatóbb hasbeszélője szakértője, a CÖF nevű fideszes álcivil szervezet rendületlen tartóoszlopa ezúttal sem bonyolította túl a propagandamoslékot, nem bíbelődött az összefüggések keresésével, nem hagyta magát zavarbaejteni. Gondolom az egyetemen is a fater neve vitte végig, én önerőből egy érettségit sem néznék ki belőle.
kereső
@Gyurka80: 144?07. Milyen "komcsi" Alkotmányról deliriálsz? Arról, amelyet az első szabadon választott magyar országgyúlés konszenzussal fogadott el?Te ugye nem magyar vagy, hogy ilyen baromságot vagy képes leirni, csak egy magyarul beszélő droid.
Pálinkás Pál
@Gyurka80: a sajtpapírra firkált baromságról makogsz, amit az ereszmászó buzzancs öklendezett ki magából, ti meg állandóan foltozgatjátok?...az nem alkotmány, még vécépapírnak sem jó...
Gyurka80
@Pálinkás Pál: Tudom, hogy neked a komcsi alkotmány jobban tetszett!
Gyurka80
@kereső: 1990-ben új alkotmány volt? Te tévedésben vagy!
kereső
@Gyurka80: Nem, Te vagy tévedésben. Az első szabadon választott országgyűlés új alkotmányt alkotott, és hozta létre az Alkotmánybiróságot, melynek első elnöke Dr Sólyom László volt, a későbbi Köztársasági elnök. Illene tudnod, már ha Magyarországon élsz.
Pálinkás Pál
@Gyurka80: bármi jobban tetszik nálatok...
Nessy
@Gyurka80: A fidesz által alkotott, eddig tizedszer módosított gránitszilárdságú Alaptörvényre gondolsz?
Gyurka80
@kereső: Az 1947-es alkotmány volt és toldozták foltozták azzal, hogy újat csinálnak hülyegyerek!
kereső
@Gyurka80: @Gyurka80: Magyarországon, te buta bunkó. Talán tanulmányozd az 1989 I. Tv-t, és beszélgess el Sólyom Lászlóval- hogy mi volt a különbség a Népköztársaság alkotmánya, és a demokratikus Magyarország alkotmánya között- meg fogsz lepődni- mert gyakorlatilag az "a" betű nem maradt meg a "kommunista" alkotmányból.
Nem tudom miért tárod ország-világ elé a tudatlanságodat, a butaságodat- és bosszantasz vele másokat.
Magyarország legújabb kori történelmét, főleg azoknak akik meg is élték, illene ismerni, még akkor is ha emlékezetük a molylepkéével vetekszik.
kereső
@Gyurka80: 17:00 Már az évszám sem stimmel, mert az 1949!
kereső
A magyar Alaptörvényhez, mint alkotmányhoz:
"Az alkotmányozó hatalomnak a néphez rendelése – a népszuverenitás alapelvének megfelelően – az alkotmány létrehozásának demokratikus eljárását feltételezi. Az alkotmányozás az alkotmány helyzetéből adódóan, az azzal szemben támasztott követelmények következtében nem szolgálhat egyes politikai erők kizárólagos elképzeléseinek megvalósítására. A demokratikus alkotmányozás pluralista jellege miatt fontos, hogy a nép akarata tükröződjön az alkotmányozásban részt vevő pártok sokszínűségében, tehát az nem lehet valamely csoport kizárólagos döntése."
kereső
@kereső: Vannak az alkotmányozásnak alapkövetelményei, amelyek biztositják az alkotmány legitimitását.
Uriel
Úgy megkinozlak te geci matyar, hohgy a fal adja a másikt!

Mindnent tudok a kínzásról - fiziailag és mentálosan is.
Gyurka80
@kereső: Azzal a sólyommal aki akadályozta a rendszerváltást , a komcsik elszámoltatását? Igen elbeszélgetnék, de azt nem köszönné meg!
namihami
Érdekes, szobrot állítani talán lehetne? Mert, ugyebár, Horthy szobor mégis van. Nem is egy. Vagy Horthy az más?!?!
Akkor van egy egyszerű megoldás: utcanév helyett legyen szobor.
Toller Béla
Fröcsög ez a lomnici, pedig neki meg sem kellett volna születnie, ha belegondolunk ! Hornnak a kis lábaujja is ezerszer intelligensebb volt, mit ez a senkiházi. Oszt az utcát nem az senki által nem látott pufajkás tettei miatt kapná Gyula, hanem mert államférfi volt ! Tudott lenni ! Tisza, Andrássy, Horthy után, nem előttük !
evacica
@Toller Béla: Sajnos nem tudtam lájkolni, de teljesen egyetértek a leírtakkal!
evacica
Horn Gyulának a nevét sem lehet ifj Lomnici nevével együtt említeni, mert az is sértő lenne Horn személyének! Mellesleg Németországban Horn Gyuláról utca van elnevezve, az EU Parlamentben szobra van és ez a s...nyaló Lomnici mit tett le?! Semmit csak jó pénzért nyalja Orbán hátsóját és mocskol másokat! Ehhez ért mesterien a fidesz ! Gyalázkodjatok csak saját bizonyítatlanotokat állítjátok ki!
Eladott Ország
Lomnici, csak egy szervilis fidesz seggét nyaló barom, jó pénzért!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.