Még jó, hogy az extraprofitadóból pótolhatjuk a rezsicsökkentés költséges fenntartásához szükséges tőkét. 

Mégsem járunk jól? Putyin márciusban a tőzsdei árnál is drágábban adta nekünk a gáztPexels/Pixabay

Márciusban az irányadó, januári, tőzsdei árnál több mint 8 százalékkal drágábban kaptuk a gázt az oroszoktól, számolta ki a Népszava.hu a Központi Statisztikai Hivatal frissített külkereskedelmi adataiból – írja a hvg.hu.

Korábban is rámutattak már, hogy az oroszok a magyar gáztarifa kiszámításánál a holland gáztőzsde (Ttf) két hónappal korábbi átlagárát tekinti irányadónak, így a márciusban a gázért fizetett összegünket a holland tőzsde januári áraival érdemes összevetni.

E szerint az MVM ezer köbméterenként átlagosan 903 eurót fizethetett az oroszoknak a földgázért márciusban, míg januárban a Ttf 833 eurós átlagot mutatott.

Ha viszont eltekintünk a két hónapos csúsztatástól, és a mi márciusi gázárunkat a holland tőzsde márciusi gázárával vetjük össze, akkor már teljesen más képet kapunk. Márciusban a Ttf minden korábbit meghaladó, 1275 eurós rekordot ért el, aminél a szintén márciusi orosz árunk közel 30 százalékkal alacsonyabb.

Ha a februári gázárunkat a februári tőzsdei árral vetjük össze, akkor viszont megint csak az jön ki, hogy mi vettük drágábban a fűtőanyagot.

Ezek a kilengések egyébként arra vezethetők vissza, hogy az oroszok hosszú távú szerződéseik keretében rendszeresen „kiegyenlítik” a tőzsdei árat. Ez a tendencia egyébként nyugtalanító, ugyanis a fentiek alapján április és július között ezen árakon kell majd a hazai gáztárolókat télire feltölteni. És mivel a rezsicsökkentés miatt az MVM nem kérhet valós árat a gázért a lakosságtól, még nagyobb veszteségeket fog termelni.

Forrás: hvg.hu, Népszava.hu
Fotó: Pexels

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@ómió: Nem olyan bonyolult. Emlékszer még gondolom hosszú tanulmányaidból az egy vagy több ismeretlenes egyenletekre.
Ebben a képletben az orosz gáz ára volt az ismeretlen, az ismert adatok pedig a KSH adataiban vannak. Uttóbbiakból ki lehet számolni az orosz gáz árát.
Azért mondok egy példát. Viktorka elmegy 500 Ft-ból vásárolni a boltba. Hoz haza 2 almát és egy tábla csokit. Viktorka nem hajlandó elárulni anyukának, hogy mennyibe került a csoki, de anyuka mégis kitalálja, mert tudja, hogy az alma 100 Ft/db a boltban.
Látod ilyen egyszerű egy ismeretlen tételt kiszámolni egyéb adatokból. Általános iskolai szintű feladat.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Már az ár "titkos képlete" is smafu lett, vagy csak hirtelenjében kell így hazudni, efftársak!?
Béla333
Az állam (mi magunk!) kifizette a drága anyagot, hogy aztán a Putyin haver mennyit csurgatott vissza...???
csak úgy....
@ómió: ugye te egy gép!? -köztudott,hogy a gépek nem gondolkodnak ..
Nyírfa
Ugye, nem azt akarjátok ezzel mondani, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hazudott? Ő? Soha! Hát nem tudjátok, hogy ő az igazmondó juhász egyenes ági leszármazottja?
gina
@ómió: Te idióta nyisd már ki a szemed , igaz már annyira ködös az agyatok, megértem egy fidesz szektánál ez van, ennyire hülye emberek vannak,,, meg is édemlitek ezt a cigány hazug patkányt és társait, hozzá Gyucsány egy ovodás volt hahahhahaha és hogy hülye vagy tudjuk de ne hirdesd !!!
csak úgy....
rezsicsökkentés= parasztvakítás a köbön
human
@ómió: Nem olyan bonyolult. Emlékszer még gondolom hosszú tanulmányaidból az egy vagy több ismeretlenes egyenletekre.
Ebben a képletben az orosz gáz ára volt az ismeretlen, az ismert adatok pedig a KSH adataiban vannak. Uttóbbiakból ki lehet számolni az orosz gáz árát.
Azért mondok egy példát. Viktorka elmegy 500 Ft-ból vásárolni a boltba. Hoz haza 2 almát és egy tábla csokit. Viktorka nem hajlandó elárulni anyukának, hogy mennyibe került a csoki, de anyuka mégis kitalálja, mert tudja, hogy az alma 100 Ft/db a boltban.
Látod ilyen egyszerű egy ismeretlen tételt kiszámolni egyéb adatokból. Általános iskolai szintű feladat.
jesz
drága...drága ...de van. Jobb lenne az igazán olcsó, baráti gáz, de a csövön csak hangya jönne?

Ugye nem?

Naugye.
kereső
Ezt is történelmi megállapodásnak mondta toporzék, amikor megkötött a gáz üzletet az oroszokkal 15 évre- 2022-ben. Amikorra ugye orbán azt igérte, hogy csökkenteni fogja az orosz energiától való függését az országnak. Hazudott orbán? Igen- reggel, délben, meg este.
Yoda69
Egyre többe kerül ez a rizsacsokkentes az adófizetőknek.
Gazella
Aki hitt ennek az eszement kurványnak az megérdemli, hogy a fizetése 3/4 részét levonják rezsicsökkentésként!
Nessy
A kormány akit lehet megsarcol, kivéve természetesen hűséges Viszont oligarcháikat. Eközben az önkormányzatokat, kis vállalkozásokat kivonja a kedvezményezetti körből, csak a lakossági támogatás marad. Viszont az energia költség beépül az árakba, ergo mi fizetjük meg, 27% ÁFA -val megfejelve! Az eddig is megsarcolt önkormányzatok meg ahol lehet adót emelnek, vagy szolgáltatást csökkentek. Természetesen itt is a kedvencek "támogatást" fognak kapni. Első körben Debrecen.
namihami
Biztos fogazott a Viktorunk. Nem esett jól a Putyulinak és most fájdalomdíjat számol fel a gázra.
surdilloFUJT
@human: Az 1 bites omijónak ez olyan magas,hogy ésszel fel sem éri!!!
teuton
@ómió: Hogy egy analfabeta seggtars vagy, idaig is köztudott volt, ezert persze szamolni sem tudsz. A KEPLET ismert, a fizetett ar es mennyiseg ismert (KSH adatok), ebböl tehat egy ketismeretlenes egyenlettel kiszamolhato a fizetett ar! Az MVM pedig maga is bevallotta, hogy a lakossagi es beszerzesi ar között különbseg van, de nem pozitivan (haszon), hanem negativan (veszteseg)! Ha pdig a cegeknek haszonnal adjak tovabb, azok beepitik az araikban es a lakossag fizetni meg. A tipikus jobb zseb - bal zseb esete! "Olcspobb" a gaz(olaj, dragabb az elelmiszer, mint Nyugat-Europaban! A kerdes csak az, hogy több magyar eszik-e, mint tankol? Ezt persze megint csak olvasni tudok tudjak ertelmezni, ehhez min. 50es IQ kell, a te 12töd ide nem eleg, akkor sem, ha összedugjatok magatok hascsikarival meg a durrfinggal!
Uriel
Most akkor megyek a börtönbe, vagy nem?
Azért szeretném tudni, hogy akkor rendeljek egy ilyet, vagy ne: www.denonmarkabolt.hu/allo-hangfalak/5139-9159-allo-hangsugarzo-kanta-n2.html?gclid=Cj0KCQjw-pCVBhCFARIsAGMxhAcy02hwCtCeD0_KPhuzBYVU-oF3txLZ9HYao1OKJzXCYEc8MUFnVPgaAr3IEALw_wcB

Mert, ha börtönbe megyek, akkor nem rendelek egy ilyet, ha viszont nem megyek bötórt9óöbe, akkkor de.
Uriel
Egyszerűen nem bírok másnapos lenni.
Minden piamennyiséget fel bír dolgozni a szervezetem.
Ez valami adottság?
Ezért szeret Isten engem?
Tőle kaptam ezt az adottságot?
Ma vasárnap van?
Uriel
Egyszerűen nem bírok másnapos lenni.
Minden piamennyiséget fel bír dolgozni a szervezetem.
Ez valami adottság?
Ezért szeret Isten engem?
Tőle kaptam ezt az adottságot?
Ma vasárnap van?
Uriel
Hajrá Matyarország!
Most akkor győztünk, vagy mi van?
Uriel
Hogy én mennyire gyűlölőm a magyarokat!
Szar szemét cigány-zsidó népség.
Atomot a magyarokra !!!
ómió
@human: Magad mondod, hogy több ismeretlenes egyenlet is létezik. És? Ilyenkor? "Anyuka" - ahogy most ti bolsik is - mivel nemcsak a kiinduló gázárat, de még az eladási árhoz vezető "képletet", sőt, még az ott aktuális árfolyamot se ismeri, meg szokta azt hazudni a fiacskájának? Az általános iskolai bolsi "szintetek" mindent így "old meg"!? Mert ebből ez látszik!
ómió
@csak úgy...: Ne indulj ki mindig önmagadból!
ómió
@gina: Te "óvnád" a másikat a "hazug patkánytól", bolsiék gyagyása!? Nem gondolod, hogy az "óvásod" hitelességéhez az kéne legyen a minimum, hogy a "reggel, éjjel meg este" hazudozó, "elkúró", Böszmegörény efftársad ánuszából előbb kimásszál!? Vagy az a neked való "klíma"? Akkor, meg hol a hitelességed? Elveszett a hazugságaitok között?
ómió
@teuton: Már a saját analfabéta bolsi seggtársaidat se vagy képes felismerni? Őket is másra kell hazudnod? Az nem baj, hogy nemrégiben még ugyanez a bolsi kanászkürt arról "panaszkodott", hogy az orosz gáz- meg olajvásárlásnál alkalmazott "képlet titkos" - nem árulják el a "Zorbánék"! Csak nem "megfejtetted"!? Vagy elég csak meghazudnotok? Azt meg még senkitől nem hallottam, hogy az állam tagadta volna, miszerint a rezsicsökkentésen állami támogatás bevonása van ("közpénzből" támogatják a "közt"), ami bolsilag "veszteség", hiszen az efftársi fajtátok mindig a népzsebelés "élharcosa" volt! Az meg nyilván "a bolsi társadalom extraöröme", ha a mindennek az árába begyűrüző infláció mellett a gáz meg az üzemanyag inflációnövelt gigaárait pluszban, külön, a "néppel" fizettetheti meg! Hát, akkor, most is "óriási élvezettől" lett a fajtátok megfosztva! Ettől vagytok ilyen frusztráltak, vagy ez csak a hazudozópotenciálotokat kulmináltatta!?
human
@ómió: Azért nyugtass meg, hogy ki tudtad számolni a példámból a csoki árát!
Nessy
Egyet felejtenek el elrebegni, hogy a gáz és az áram alapárára vonatkozik a rezsi csökkentés. A számla nem kevés egyéb tételt tartalmaz. (pl. hálózati veszteség, etc.) azt lehet emelni. Mint ahogy az üzemanyag árának is nagy része, ilyen, olyan adót tartalmaz!Amikor olcsó volt az olaj, megemelték az adótartalmat, így állambácsi bevétele nem csökkent,
ómió
@human: De, hisz', az csak a magadfajta "bolsi zsenik" privilégiuma! Most pofátlanul "döntsem meg"!?
teuton
@ómió: Idiota analfabeta seggtars! A "keplet" titkos, de a szamokbol kiszamithato az ar! Persze aki analfabeta, a metakorarol is hianyzott! Aki itt hazudik, az a kormany, mert a KSH adatai nyilvanosak" Tehat ha en 10000 ft-ert 10 kilo valamit valasroltam, akkor hogyan nez ki a "keplet", mennyi a kiloar? Teged tenyleg azert fizetnek, hogy mindenki szamara lathatoan hülye legyel? 5x annyiert mit tennel, kinyalnad O1Gt nyilvanosan???
teuton
@human: Leirtam neki nehanyszor pontos, szamszerü peldaval, de egy analfabetatol ne varj el matekismereteket!
ómió
@teuton: Figyu, bolsiék gyagyása! Ha egy ár képlet- és árfolyamfüggő,amiből következően "inflációérzékenyen" állandóan változik, akkor az elszámolásonként (havonta?) más és más! Innét, viszont, fogalmad nincs, hogy valójában mennyi! Fizetéskor állapíthatod meg, utólag, hogy egy-egy elszámolt tétel mennyibe került! Érted, bolsiék önnön analfabétizmusát másokra varrni igyekvő gyagyása!? Ebben nem hazugság van, hanem a te, talán fizetett seggfejséged, amit Böszme efftársad ánuszából óbégatva igyekszel másokra "varrva" terjeszteni! Az analfabéta seggtársaidat, abból az efftársi fajtából meg végre felismerhetnéd már! Vagy elmeállapotod odáig még nem rehabilitálódott!?
teuton
@ómió: Analfabeta SEGGtras! A "keplet"ben sehol nem szerepel az inflacio, hanem a vilagpiaci ar vjelentkezik eltolodva! Vagyis ha KORABBANN magas volt az ar, akkor az 2 hobapos eltolodassal jelentkezik a "keplet" szerint! Talan a kormany közlemenyeit es a KSH adataid kritizaldd! Nehez persze ananalfabetakent, alapvetö matekismeretek nelkül. 20as IQ val, 300 szavas szokeszlettel csak iismetlesekre futjja!
ómió
@teuton: Szóval, ilyen nehéz helyzetben vagy a 20-as IQ-ddal!? Amúgy melyik seggtársaddal próbáltál "kontaktálni"? De, akkor, miért nálam kötöttél ki!? És hol álmodtad, hogy a képletben szerepel az infláció? Deliráltad? Egy egyszerű választ képtelen vagy megérteni? Nem csoda, hogy nincs kimenőd a diliosztályról!
teuton
@ómió: Na ennyit az aranyhalmemoriadhoz analfabeta SEGGtars!
"Ha egy ár képlet- és árfolyamfüggő,amiből következően "inflációérzékenyen" állandóan változik." Ez te irtad nekem tegnap az olaj aranak allitolag inflaciofüggö kepleteröl! Ja, egy analfabeta nem tud 20as IQval irni, csak bemasolni, ezert nem is tudja, mi a bemasolt szöveg tartalma/ertelme...
human
@ómió: Na, mennyibe került a csoki? Nem olyan bonyolult ez. Kérdezd meg a szomszéd zsoltikát. Biztos tanulták már általános iskolában.
ómió
@teuton: A mínuszos IQ-dal annyi "nem jött le", hogy az ár nem képlet- és árfolyamfüggően, hanem inflációtól függően inflációérzékeny!? Símogasd meg a kutyádat, majd ő elmagyarázza neked! Talán még a bolsi SEGGtársaidnak is bemutat téged, ha kell, akár minden nap! Remélem, a diliosztályról továbbra sincs kimenőd!
ómió
@human: Majd, ha több eszed lesz megtudod! Persze erre sok reményed nincs!
teuton
@ómió: Analfabeta SEGGtars! Miota inflaciofüggö egy szerzödeses ar??? Mivel olvasni KSH-adatokat nem tudsz, hiszen analfabeta vagy, hallgasdd meg erröl a Szofoso nyilatkozatat! Magyarazat analfabetaknak, valaki majd felolvassa neked (megerteni valszeg nem fogod(!
Elmondta a KEPLETET: a piaci arat fizeti au orszag, több honapos eltolodassal! AKKOR azt mondta, MO olcsobban kapja az olajat es gazt. Ez AKKOR igaz is volt, mert az ar meredeken emelkedett! Aztan viszont esett, tehat MOST többet fizet az orszag, mint a lelenlegi piaci ar!
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy MO UGYANANNYIT fizet ATLAGBAN mint egty masik orszag, mert a nehany honapos eltolodas az kiegyenlitödik!!!
ómió
@teuton: Még mindig nem találtad meg az analfabéta bolsi seggtársaidat, efftársék gyagyása!? Hát, keresd őket szorgalmasabban, ahelyett, hogy másokra próbáld hazudni az egódat! Te az elmeosztályról mindig megkérdezel valamit (most, hogy mióta inflációfüggő az ár), majd aztán mindjárt meg is magyarázod ugyanazt, ahogy itt is!? Nem "terhellek" tovább, mert csak még gyagyásabb leszel!
kisfalud
Hagyjátok már ezt a szerencsétlent, hirdesse csak tovább a dakota ábrándot, az ötödárú gázvásárlást. Persze nem az a baj, hogy ő elhiszi Orbán ordas hazugságát, hanem az, hogy azok is elhitték, és szavaztak, akiknek a tanyáján nincs is gáz, és sokszor villany sem.
teuton
@ómió: Idiota analfabeta SEGGtars! TE firkaltal valamit inflaciofüggö olajarrol! Ja, aki analfabeta, az nem önmaga ir, hanem bemasol, ez abbol is latszik, hogy ismetled magad min´t a masik idiota, a durr-fing. Felolvasta mar neked egy nyolceves, mit hazudott a Szofoso az orosz szerdödesek arkepleteiröl? Nincs a csaladban egyetlen irastudo sem???
ómió
@teuton: Saját seggtársait lankadatlanul keresgélő bolsi fajkreténségednek még annyi se volt "tiszta", hogy az olajár is inflációfüggő!? "Jó efftársként Orbánfüggőnek vélted"? És az elmeosztályi "kollégáid" se segítettek ki téged? Akkor, "pihentesd magad", mert még tovább súlyosbodik az állapotod!
ómió
@teuton: Azért, ne csak ezt konstatáld magadról! Bíztasd is magadat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.