A korábban a fiatalokért felelős helyettes államtitkár Rácz Zsófia nem kapott egyelőre új tisztséget.

A hvg.hu cikke szerint kinevezték az új kormány helyettes államtitkárait, akiknek a száma az előző ciklusban 104 fő volt, ám most a számuk 108 főre nőtt (a 2010-ben megalakult Orbán-kormány idején még 64 helyettes államtitkár dolgozott.)

A korábbi 104 helyett az új Orbán-kormányban 108 helyettes államtitkár lesz – Rácz Zsófia egyelőre nem kapott tisztséget

Rácz Zsófia, a Miniszterelnökség fiatalokért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az ifjúság európai éve programsorozathoz kapcsolódó Európa-napi rendezvényen a tiszafüredi Kossuth Lajos Gimnáziumban 2022. május 9-én.

Fotó, címlapkép: MTI/Vajda János

A cikk szerint a 108 főből 41 új kinevezettnek számít, az eddigiek közül pedig 37-en egyelőre nem kaptak az új ciklusra megbízatást. Közöttük van Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár is, aki miatt még 2020-ban törvényt is módosítottak, hogy betölthesse a pozícióját. 

A hvg.hu cikke szerint ugyan elméletben a hivatalos államtitkárok politikamentes tisztviselők, de a gyakorlatban a jobb- és baloldali kormányok idején egyaránt gyakori mozgás volt a politikai és köztisztviselői állások között. 

A helycserékre az adhat okot a lap szerint, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma megszűnt, feladatait több más tárca között osztották szét, és bár ugyan 29 államtitkárnak kellett volna helyet találni, de a kormányfő számos más minisztériumnál is cseréket hajtott végre a helyettes államtitkári posztokon. 

A Miniszterelnöki Kabinetirodában Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója két helyettes államtitkárt kapott munkájához, a legtöbb helyettes államtitkár a Miniszterelnökségen működik, szám szerint 19 fő, a Kabinetirodán 16, az oktatással kibővült Belügyminisztériumnál 14 fő.

"Az említett Rácz Zsófia, akinek a kedvéért 2020-ban törvényt módosítottak, hogy egyetemistaként helyettes államtitkár lehessen, májusig a Miniszterelnökséghez tartozott, mert oda követte az EMMI-ből a tárca nélküli miniszterré kinevezett Novák Katalin jelenlegi köztársasági elnököt. Őt a miniszterelnök május 25-ével áthelyezte a KIM-hez, ahová most az ifjúságpolitika tartozik, de június 11-ével máris felmentette az ottani új miniszter javaslatára. Vagyis Csák János nem tartott igényt a szolgálataira"

- olvasható a cikkben, amely szerint az áthelyezett helyettes államtitkárok közül 13-an kaptak felmentést. Így járt a Lázár János felügyelete alá tartozó építésügyi minisztériumhoz épp csak átkerült Füleky Zsolt, illetve a sportért felelős, a Honvédelmi Minisztériumhoz átkerült szaktisztviselők.

Új kormánybiztos is ki lett időközben nevezve: Joó István eddig az export növeléséért felelős helyettes államtitkárként dolgozott a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, illetve korábban másfél évig volt kormánybiztosa a Budapesti Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó 2021-es lebonyolításánál. Új szerepkörében a befektetésösztönzésért és a kiemelt magyarországi nagybefektetések megvalósításáért fog felelni kormánybiztosként.

A cikk szerint egyébként a kormánybiztosi állást díjazás nélkül látja el Joó, ám ugyanabból a Magyar Közlönyből, amelyből kiderült az új állása, az is benne van, hogy a felmentették a helyettes államtitkári tisztségéből. Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a kereső foglalkozása, ami mellett majd a kormánybiztosságot vinni fogja díjazás nélkül.

Forrás: hvg.hu

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Nesze neked olcsóbb, puritán kormányzat! Ennyit ér Orbán ígérete! Homok a szélben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
volvós
@fideszes gyökér: ...ne adj tippeket egy leszbikus qrwának... nem talál örömet egy dákóban !!
simmering73
Nyugi, ő lesz a 109. Megmutatják neki mégegyszer, hogy kell azt csinálni.
Eladott Ország
Pornhub. Fogalmam sincs milyen oldal ez. Nos, miután Novák Katalint – köztársasági elnökké választását megelőzően közvetlenül – átpasszolták a Miniszterelnökséghez, Rácz oda is követte, azonban az államelnökként felfele buktatott nemzeti női princípium valamiért már nem tartott rá igényt. Kisegítő mindenes kávéfőzőnek se. Úgyhogy ezért a kormányalakítást követően Zsófiánkat az egyélőisten május 25-ével áthelyezte a Jövőgügyi Kulturális és Innovációs Minisztériumba, ámazonban Csák János vadonatúj tárcavezető a felmentette szegényt.
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/79741035_2155211028108727_1345024534079602688_n.jpg?_nc_cat=105&ccb=1-7&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=O7ZW4v6bo_AAX9YFZxZ&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AT9j4GJog3BMfmVbWSmcX00Ij2Qoaq_I8WxVYoaL48oY3Q&oe=62CD4174
"Míg a fülkeforradalmi kormányban még csak 64 helyettes államtitkár tolta a szekeret, most már közel kétszer annyi (108) káder kell ahhoz, hogy működjön a kóceráj. Biztos egyre haszontalanabbak és alkalmatlanabbak az államtitkárok, más magyarázatot nem találok." Én azért kivárnám még, hogy milyen felügyelőbizottsági vagy egyéb megfelelően fizetett állásba ejtőernyőzik be...
Clavigo
@Horizont: 09.45. Szajjjer Josefin jobban teljesít...:):):)
ómió
@telegdilaci: Ettől az állam még lehet takarékos! Államcsőd efftárs se most kopogtat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.