A 2020 óta végzett szubjektív méréseik alapján a gazdasági szaklap úgy látja, a márciusi és áprilisi 22 százalékhoz képest májusban tovább nőtt az élelmiszerek éves inflációja, és egyelőre még nem látszik, hogy hol áll meg a drágulás.

A G7.hu gazdasági szaklap legfrissebb összehasonlító árelemzése szerint a márciusi és áprilisi 22 százalékos infláció tovább nőtt, és még mindig nem látszik, hogy a drágulás hol fog megállni, hol lesz a "platója". Hozzáteszik, ez a 25 százalék kerekítéssel jött ki nekik, miközben a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 18,6 százalékos inflációt mutatott ki a hivatalos módszertan alapján.

G7: a 25 százalékot is eléri az élelmiszerek éves inflációja

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A gazdasági lap 2020 januárja óta készíti az árelemzéseit, ehhez egy bevásárlólistát raknak össze, amin mindig ugyanaz a 42 termék szerepel (tehát a mérés szubjektív alapú), ezekből mindig ugyanannyi mennyiséget vesznek és sosoe az akciós termékeket teszik a kosarukba. A termékeket az Aldi, Lidl, Penny Market és Tesco áruházainak polcairól veszik meg.

A friss számítás szerint májusban a kávé, a sajtok, a vaj, illetve a húsok közül a sertés és a pulyka ára magaslik ki. A 100 százalékos arabica őrölt kávé most 1500 forinttal kerül többe, mint tavaly májusban. A trappista sajt is közel duplaannyiba kerül mostanában, mint tavaly ilyenkor. 

"A gazdasági lap mindössze öt olyan terméket talált, aminek az ára most alacsonyabb szinten van, mint egy éve. Ilyen a vöröshagyma, a burgonya, a sárgarépa és az alma, ezeknek az ára kismértékben, de csökkent. A fehérrépa pedig jóval olcsóbb idén, mint tavaly"

– összegezte a legfrissebb árszint-felmérését a G7.hu gazdasági lap. 

Forrás: g7.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gazella
@Maccska: kivétel nélkül mindennek felment az ára.
Ha csak nem lopod el az árut, mert az ingyen van.
simmering73
Jóval pontosabb megközelítése a mindennapok inflációjának, mint amit a KSH sugall. De azért egy-kettővel nem értek egyet. A vöröshagyma, burgonya a maguk 300ft/kg-jával jóval magasabb, mint tavaly volt, és az alma az 500-ft-jával is üti a tavalyit. A sárgarépáért sosem kellett 300 ft-ot fizetni, ami most tartósnak bizonyult. Egyedül a fehérrépa ami valóban olcsóbb.
namihami
Oké, mondjuk, hogy 25%! Csak akkor hogyan jön ki ebből a KSH által közölt 9,8%?
Persze, a sastoll és a traktorszeg biztos olcsóbb lett. Csak az ilyen termékek iránti kereslet nem a zemberek napi szüksègletei közè sorolható.
Ez a 9.8 a ""majdaviktormegmondjaésannyilesz"" kategória. Mint a hazai átlagbér. Hogy a népnek jóbb legyen.
Dr. Proktor
A rezsicsökkentés visszavág!
Közgazdasági alapismeretekkel nem rendelkező, aluliskolázott fórumtársaink ugysem veszik észre, hogy amit valahol adnak, azt máshol kamatostól visszaveszik...
Dr. Proktor
@Maccska: Nem a te drága , agyonpermetezett termékedre fogja költeni, hanem megveszi a sokkal olcsóbb olaszt és spanyolt, vagy szőlőből az indiait...
Mert neki esze van!
Dr. Proktor
@Dr. Proktor: ... ráadásul nem posztolgat, hanem kint dolgozik a földeken! :-)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.